H ταινία
Τελευταία χρονιά του λυκείου για δύο κολλητές φίλες που γίνονται 18 και έχουν στόχο να χάσουν την παρθενιά τους το βράδυ των γενεθλίων τους. Όλα πάνε στραβά σ’ αυτήν την περιπέτεια - οδύσσεια που μετατρέπεται όμως σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, φιλίας και ενηλικίωσης. Οπως αναφέρουν οι σκηνοθέτες η ταινία μιλά για ένα από τα πιο “σημαντικά” βήματα που νοιώθουμε την πίεση να κάνουμε στην εφηβεία και στις φιλικές σχέσεις που μας συντροφεύουν και είναι σύμμαχοι στην πορεία προς την ενηλικίωση. Το Good Girls Club: A Virginity Odyssey είναι μια ωδή στη φιλία, στις μεταβάσεις, στα 18 και σε όλες τις προσδοκίες και τον ενθουσιασμό που κατακλύζουν την εφηβεία.
Οι σκηνοθέτες
Ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη είναι σκηνοθετικό δίδυμο. Οι προηγούμενες ταινίες τους έχουν ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ στον κόσμο όπως τα Karlovy Vary: Future Frames, Sarajevo IFF, Cairo IFF, Kortfilmfestivalen / The Norwegian SFF, Drama ISFF, Trieste IFF, Thessaloniki IFF, Director’s Note. Η τελευταία μικρού μήκους ταινίας τους με τίτλο «Good Girls Club: A Virginity Odyssey» (με την υποστήριξη του ΕΚΚ και Διεθνείς Πωλήσεις: Silverbelt Films) έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Palm Springs ShortFest. Την ίδια στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της χρηματοδότησης της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας τους «Friends, Birthdays, Murder, etc» σε παραγωγή της Atalante Productions Α.Ε., η οποία έχει υποστηριχθεί οικονομικά από το ΕΚΚ. Έχουν αποφοιτήσει από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, είναι SNF Artworks Fellows, Sarajevo και Berlinale (Δημήτρης Τσακαλέας) Campuses Alumni. Είναι μέρος του Big Shorts του Cinobo.
Δείτε εδώ την προηγούμενη δουλειά τους με τίτλο «Happy Ending»:
5 ερωτήσεις για το «Good Girls Club: A Virginity Odyssey»
Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;
Ξεκινήσαμε να γράφουμε το σενάριο όταν ήμασταν ακόμη στο πανεπιστήμιο. Όσο περνούσε ο καιρός και ταυτόχρονα μεγαλώναμε κι εμείς, η ιστορία άλλαξε πολλές φορές αλλά η καρδιά της παρέμεινε η ίδια. Θέλαμε να μιλήσουμε για τη φιλία και συγκεκριμένα σε μια κομβική στιγμή ενηλικίωσης, στο πρότζεκτ “παρθενιά”. Βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον το πως είναι να έχεις κάποιον δίπλα σου, στα καλά και στα άσχημα και να μεγαλώνετε μαζί και ξεχωριστά. Η ανάγκη του να εξερευνήσουμε τη δυναμική μιας τέτοιας σχέσης, το πως αλλάζει κάτω από έντονες μεταβατικές καταστάσεις και το τι σημαίνει όταν τελικά ένας κοινός στόχος αποτυγχάνει, ήταν αυτό που μας κινούσε για να αφηγηθούμε αυτή την ιστορία.
Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά;
Η ελληνική πραγματικότητα και ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα στο σήμερα είναι δύσκολα για ένα άτομο που θέλει να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη σκηνοθεσία και να βιοπορίζεται από αυτό. Χρειάζεται πολύ χρόνο και προσπάθεια ώστε να μπορέσεις να σκηνοθετείς τηλεόραση, διαφημίσεις, εκπομπές, κ.α., ενώ σε ενδιαφέρει αποκλειστικά το σινεμά. Είναι γεγονός ότι από τις ταινίες μας είναι δύσκολο να καλύψουμε τα έξοδα της επιβίωσης. Το “Good Girls Club: A Virginity Odyssey” είναι μια ιστορία που είχαμε μαζί μας από τότε που ξεκινήσαμε να κάνουμε ταινίες ως δίδυμο και πέρασε από πολλά κύματα μέχρι να την ολοκληρώσουμε αλλά όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, στο τέλος, όλες οι δυσκολίες βγάζουν νόημα και τα πράγματα έρχονται και δένουν στον καιρό τους. Μεγάλη χαρά μας έφερε η Παγκόσμια Πρεμιέρα της ταινίας στο φεστιβάλ του Palm Springs και μαζί με αυτό ένα ταξίδι και εμπειρία ζωής από την άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Πού στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;
Το σινεμά είναι μια τέχνη που συνεχώς εξελίσσεται. Οι μικρού μήκους ταινίες είναι ένα format που δύσκολα μπορεί να τις δει κάποιος έξω από τις αίθουσες των φεστιβάλ. Στη σύγχρονη πραγματικότητα οι πλατφόρμες του streaming προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα και την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να γνωρίσει το κοινό ταινίες και δημιουργούς μικρού μήκους που αλλιώς δε θα μπορούσαν. Το σίγουρο είναι πως η εμπειρία του να βλέπεις μια ταινία στη σκοτεινή αίθουσα του σινεμά είναι κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;
Το “Good Girls Club: A Virginity Odyssey” είναι το τελευταίο μέρος της τριλογίας της νιότης, μαζί με το “Yawth” και το “Sad Girl Weekend”. Οι πρώτες μας δύο μικρού μήκους ταινίες αναγνωρίστηκαν και ξεκίνησαν την πορεία τους από το Φεστιβάλ Δράμας και γι᾽ αυτό το λόγο έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι αυτό που μας σύστησε για πρώτη φορά σε κοινό και γι᾽αυτό το εκτιμούμε και το ευχαριστούμε πολύ.Το σύγχρονο ελληνικό σινεμά έχει αρχίσει να έχει ποικιλομορφία στις αφηγήσεις και τις προσεγγίσεις - αυτό είναι ελπιδοφόρο και αναγκαίο. Πολλές ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στο εξωτερικό, βραβευόνται, ξεχωρίζουν, οπότε πια υπάρχει μια πληθώρα δημιουργών και φωνών σήμερα, κάτι που εμπλουτίζει την κινηματογραφική μας γλώσσα. Μας λείπει το mainstream ελληνικό σινεμά με ποιότητα, νέα σκηνοθετική ματιά, αφήγηση και ενσυνείδηση. Νοιώθουμε ότι ακόμα είναι ταμπού στην Ελλάδα να θες να κάνεις ποιοτικό mainstream σινεμά. Αυτό είναι το σινεμά που μας αφορά.
Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί...
…οι άνθρωποι είχαν και θα έχουν την ανάγκη να λένε και να ακούνε ιστορίες. Να βρίσκονται σε μια σκοτεινή αίθουσα και να μοιράζονται αυτή την εμπειρία. Να βλέπουν τους εαυτούς τους στη μεγάλη οθόνη και να νιώθουν λιγότερο μοναχικά. Να προσπαθούν να βρουν μια άκρη στα προβλήματα τους ή και να θέλουν απλά να ξεχαστούν και να χαθούν ενώ ακούγεται ο ήχος των pop corns. Και πολλά πολλά ακόμα!
Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Good Girls Club: A Virginity Odyssey»:
Good Girls Club: A Virginity Odyssey | Cast: Άλκηστις Ζιρώ, Δανάη Μικέδη - Προδρόμου, Κατερίνα Κυπραίου, Νίκος Κουκάς | Σενάριο & Σκηνοθεσία: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας | Παραγωγοί: Ηρώ Αηδόνη, Μίνα Ντρέκη | Παραγωγή: Marni Films | Executive Producer: Θεοδώρα Βαλέντη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Λαμπρίδης | Art Directors: Rectifier + Tzo | Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης | Πρωτότυπη Μουσική: Ερμής | Σχεδιασμός & Μίξη Ήχου: Βάλια Τσέρου | Ηχοληψία: Άρης Παυλίδης, Γιάννης Φωτιάδης | Μακιγιάζ: Ελίνα Τράντου | Colorist: Μάνθος Σάρδης | Διεθνείς Πωλήσεις: Silverbelt Films | Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
Σχεδιασμός Αφίσας: Barba Dee