Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Literal Legend» των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα

of 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Literal Legend» των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα

Η ταινία

Η Εμμα είναι influencer, youtuber, instagrammer. Μόλις έσπασε το φράγμα των 1 εκατομμύριων followers. Την ίδια στιγμή, ένα βίντεο με προσωπικές ερωτικές στιγμές της ίδιας με τον πρώην σύντροφό της δημοσιεύεται στο διαδίκτυο. Οι πρώτες στιγμές αντίδρασης απέναντι στην παραβίαση της ιδιωτικότητας της.

Οι σκηνοθέτες

Η Λήδα Βαρτζιώτη και ο Δημήτρης Τσακαλέας είναι σκηνοθετικό δίδυμο. Είναι απόφοιτοι του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της Καλών Τεχνών. Η πρώτη σκηνοθετική τους δουλειά με τίτλο «Yawth» ταξίδεψε σε πάνω από 30 φεστιβάλ στον κόσμο και έχει βραβευτεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ της Δράμας. Η δεύτερη ταινία τους με τίτλο, «Sad Girl Weekend» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 25ο Sarajevo Film Festival, συμμετείχε σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο και πιο συγκεκριμένα στο 55ο Karlovy Vary: Future Frames, 31ο Trieste IFF, Φεστιβάλ Δράμας (τιμήθηκε με δύο βραβεία) κ.α.. Βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια παραγωγής των επόμενων ταινιών τους και αναπτύσσουν την πρώτη τους μεγάλου μήκους ταινίας ως σκηνοθέτες με τίτλο «AvoCan’t – do», σε παραγωγή Atalante Productions S.A. Το «Literal Legend» είναι η τελευταία ταινία τους.

Literal Legend

4 ερωτήσεις για το «Literal Legend»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Εχοντας στα χέρια μας το αρχειακό υλικό πολλών χρόνων που μας εμπιστεύτηκε η Αλεξία Αντωνιάδου (πρωταγωνίστρια της ταινίας), δημιουργήθηκε η αφήγηση του «Literal Legend». Είχαμε ανάγκη να μιλήσουμε για την Gen Z γενιά και το πόσο θαρραλέα και δυναμική είναι. Η αφήγηση δημιουργήθηκε μια περίοδο που δεν ήμασταν τίποτα από αυτά τα δύο.
Θέλαμε να μιλήσουμε για μια ηρωίδα (για μια ολόκληρη γενιά), η οποία μπλέκει τα όρια της πραγματικότητας και της αφήγησης με τα προφίλ στα social media και αντιστέκεται.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι κουραστικό, αγχωτικό, απογοητευτικό, περιπετειώδες, άδικο, αργό και συνεχώς χρειάζεται να αποδεικνύεις τον εαυτό σου.
Την ίδια στιγμή είναι πολύ όμορφο και έχει έναν ρομαντισμό.
Δεν έχουμε κάνει ακόμη σινεμά σε άλλη χώρα ως σκηνοθέτες οπότε μπορεί όλα τα παραπάνω επίθετα να ισχύουν παγκοσμίως. Παρ᾽ όλα αυτά είμαστε εδώ for the long ride.



Literal Legend

**Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Ζώντας αλλά και δουλεύοντας στον χώρο του σινεμά μέσα σε συνθήκη πανδημίας τον τελευταίο χρόνο συνειδητοποιούμε ότι όσο περίεργες και τρομακτικές είναι αυτές οι καινούργιες συνθήκες ο κινηματογράφος είναι εδώ.
Το «Literal Legend» γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου (ατελείωτου) lockdown σε δύο ημέρες κάτι το οποίο πολλές φορές πιστέψαμε ότι δε θα ήταν εφικτό.
Οπότε μπορούμε να πούμε ότι το σινεμά νικά!
Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να βλέπουν ταινίες, ιδίως όταν βρίσκονται μέσα σε καραντίνα αλλά και όταν τελικά “βγαίνουν έξω” από αυτή. Έχουν ανάγκη να ακούν ιστορίες, να θυμούνται, να γελάνε, να προβληματίζονται. Και οι κινηματογραφιστές φαίνεται τώρα περισσότερο από ποτέ ότι έχουν ανάγκη να δημιουργούν.
Είναι δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα για κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει πάρει μορφή. Πώς θα είναι η post covid εποχή; Πότε θα είναι; Φαίνεται να αργεί πολύ περισσότερο απ᾽ ότι όλοι ελπίζαμε. Η πανδημία ταρακούνησε τα πάντα παγκοσμίως. Ελπίζουμε το “μετά” να μην έχει καμία σχέση με το πως ήταν ο κόσμος πριν την πανδημία. Ίσως να είναι ο καταλύτης.
Το σινεμά έχει αντέξει όταν ανατροπές και ανακατατάξεις έδειχναν να το απειλούν.  

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το φεστιβάλ Δράμας έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας, καθώς από εκεί ξεκινήσαμε την πορεία μας το 2018 με την πρώτη μας μικρού μήκους ταινία «Yawth». Είναι ένα φεστιβάλ το οποίο μας ανέδειξε και μας σύστησε στο κοινό και το ευχαριστούμε γι᾽ αυτό. Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, ειδικά για νέους κινηματογραφιστές, όπου μπορούν να γνωρίσουν και να δουν άλλες ταινίες, να γνωρίσουν ανθρώπους του χώρου. Καλό είναι το φεστιβάλ και η ομάδα πίσω από αυτό να αναγνωρίσει τη θέση και το ρόλο που έχει στο Ελληνικό Κινηματογραφικό τοπίο. Η αναγέννησή του τα τελευταία δύο χρόνια είναι ένα ακραία ελπιδοφόρο σημάδι για το ελληνικό σινεμά. Οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους πια υπάρχουν στο διεθνές τοπίο. Είναι μια πραγματικότητα και χαιρόμαστε που είναι κάτι πια το αναμενόμενο, ότι παραπάνω από μία ελληνική μικρού μήκους ταξιδεύει και βραβεύεται σε φεστιβάλ του κόσμου. Αυτό δημιουργεί και μια ποικιλομορφία στις αφηγήσεις και τη συνύπαρξη πολλών διαφορετικών δημιουργών και ειδών σινεμά.

Literal Legend | Cast: Αλεξία Αντωνιάδου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου | Σενάριο & Σκηνοθεσία: Λήδα Βαρτζιώτη, Δημήτρης Τσακαλέας | Παραγωγή: Ηρώ Αηδόνη, Μίνα Ντρέκη, Γιάννης Μαρινόπουλος (Marni Films)Executive Producer: Θεοδώρα Βαλέντη | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ασημίνα Λυδία Διονυσοπούλου | Art Director: Βαγγέλης Καμπέρης | Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης | Πρωτότυπη Μουσική: Ερμής | Σχεδιασμός & Μίξη Ηχου: Βάλια Τσέρου | Ηχοληψία: Αλκαίος Νικολάου – Μιχαήλ | Μακιγιάζ: Ιωάννα Κυριακού | Color Correction: Άγγελος Μάντζιος | VFX: Παύλος Λύγουρης

literal legend poster

Δείτε εδώ την πρώτη μικρού μήκους των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήρτη Τσακαλέα, το «Yawth»

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.