Ο Τόμι Γουερκόλα του «Τι Συνέβη στη Δευτέρα» κι ο Ντέιβιντ Χάρμπουρ του «Stranger Things» ξεκινούν την περίοδο των... αντιγιορτών!

Ο Αγιος Βασίλης, ο αληθινός (!), με τη λευκή γενειάδα του, το πληθωρικό στομάχι και τα κόκκινα ρούχα, είναι λίγο ταλαίπωρος, λίγο μίζερος, λίγο στο πήξιμο της δουλειάς, παραμονή Χριστουγέννων, θέλει οπωσδήποτε να τελειώσει με τα δώρα και δεν αντιστέκεται στο αλκοόλ, όπου το βρει. Η διαδρομή του θα τον οδηγήσει στην έπαυλη των Λάιτστοουν, μιας πάμπλουτης οικογένειας με μέλη που φθονούν το ένα το άλλο και με δυνάστη-μητριάρχη την Γκέρτρουντ (πόσο διασκεδαστική η κινηματογραφική συνάντησή μας με την Μπέβερλι Ντ' Αντζελο).

Στην έπαυλη, ωστόσο, εκτός από τον Αγιο Βασίλη, έχει... γλιστρήσει κι ένας παρανοϊκός κακοποιός με το ψευδώνυμο (φυσικά) Σκρουτζ ο οποίος, έχοντας προσαιτεριστεί το προσωπικό του σπιτιού, σκοπεύει να ληστέψει τα 300 εκ. δολάρια που βρίσκονται εκεί. Ομως ο Πατέρας των Χριστουγέννων είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει στον Σκρουτζ να νικήσει: εκείνος πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για το ποιος είναι φρόνιμος και ποιος άτακτος και για να επιβάλλει την τάξη δεν θα διστάσει ούτε να ρίξει γερό μπουνίδι, ούτε ν' αρπάξει τη βαριοπούλα και να 'ξηγηθεί.

Λίγο «Home Alone», λόγω εποχής (και μιας ευρηματικής εγγονής της οικογένειας), λίγο «Nobody» ως προς τον κυνισμό του απρόσμενου εκδικητή αλλά και την πληθωρική βία, λίγο camp, όπως αρμόζει στα Χριστούγεννα, αυτή είναι μια κωμική ταινία δράσης, ένα ρηχό φιλμ εκτόνωσης με κλείσιμο ματιού στον καθωσπρεπισμό, μια αντι-γιορτινή περιπέτεια χωρίς αξιώσεις αλλά που καταναλώνεται εύκολα, σαν μελομακάρονο.