Ο Κάπτεν Τζακ Σπάροου, με το καράβι του αιώνιου εχθρού του, του Μαυρογένη, κατευθύνεται προς την «πηγή της ζωής», για να βρει το νερό που χαρίζει χρόνια. Εχει στα χέρια του τον χάρτη κι έχει στα πόδια του την Αντζέλικα, τη φλογερή Ισπανίδα που τα μυστικά που κρύβει είναι περισσότερα από ένα «στενό» παρελθόν με τον Τζακ.

Είναι τόσο εύκολο να κακολογήσει κανείς τους «Πειρατές της Καραϊβικής»! Πράγματι, η ταινία δεν έχει ούτε μία αξιομνημόνευτη ατάκα και πράγματι είναι μια επανάληψη των προηγούμενων «επεισοδίων», με αλλαγές στη ρότα, στα καράβια και στους κακούς. Στην Ελλάδα θα μπορούσε και να λέγεται «Πειρατές της Καραϊβικής: Σειρήνες στο Αιγαίο».

Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή, το κριτήριο είναι αν οι «Πειρατές της Καραϊβικής: Σε Ανγωστα Νερά» παραδίδουν αυτά που υπόσχονται. Εικόνα 3D που κυκλώνει τον θεατή ώστε να νοιώθει ότι μπαίνει μέσα στην ταινία; Check. Απεριόριστη πρόσβαση στον Τζόνι Ντεπ, ο οποίος να μη λείπει λεπτό από την οθόνη; Check. Μια γεύση από Κιθ Ρίτσαρντς, μια και μας καλόμαθε στο νούμερο 3; Check. Κάτι σε σέξι γυναικεία ύπαρξη; Check X 2, γιατί και η Πενέλοπε Κρουζ, ως πειρατίνα με ανταγωνιστικό ερωτισμό βρίσκεται στο στοιχείο της, και οι ημίγυμνες σειρήνες φέρνουν στο μυαλό της διαφήμιση της με τον καλύτερο τρόπο. Ασταμάτητη δράση, ώστε να μη σκέφτεσαι καν πού είσαι και τι βλέπεις; Check, σε σημείο που δυστυχώς να περνά σε δεύτερη μοίρα το ελαφρώς κυνικό χιούμορ των προηγούμενων επεισοδίων. Καινούριους απειλητικούς κακούς; Check, χάρη στον μακιαβελικό Ιαν ΜακΣέιν και τους μούτσους-ζόμπι. Σκηνές πλήθους μέσα σε μαγικά ντεκόρ και χορογραφημένες μάχες; Check, μια και δεν είναι τυχαία η επιλογή του Ρομπ Μάρσαλ του «Σικάγο» ως σκηνοθέτη.

Συμπληρωμένη η λίστα των προαπαιτούμενων προσόντων. Κι ένα επιπλέον: σε μια εποχή η συζήτηση για το αν το σινεμά είναι μια βιώσιμη τέχνη, κάποιες τέτοιες ταινίες, που λειτουργούν μόνο μέσα σε μια αίθουσα, κρατούν τη βιομηχανία ζωντανή. Αν ο θεατής αναζητά πνευματική προαγωγή, υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Αν έχει όρεξη για καθαρόαιμο υπερθέαμα και ψυχική ανανέωση, ένα ταξίδι στην Καραϊβική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Περισσότερα για τους Πειρατές της Καραϊβικής:

Τζόνι Ντεπ: Ενας rock 'n' roll πειρατής

Πειρατών Συνέντευξη Τύπου: στα βαθιά με Τζόνι και Πενέλοπε

Πειρατές της Καραϊβικής: Σε τρισδιάστατα νερά