Αλλη μια ταινία κινουμένων σχεδίων που έρχεται από την Κίνα, η οποία προσπαθεί τελευταία με επιμονή να μπει όσο πιο δυναμικά μπορεί στον χώρο και να συναγωνιστεί τα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας της Δύσης. Παρόλες τις έντιμες προσπάθειες (βλ. «Γάτος ο Φευγάτος» και «Μια Πάπια Μα Ποια Πάπια»), το «Ενωμένες Πατούσες» απευθύνεται κι αυτό σε πολύ μικρές ηλικίες. Πράγμα όχι αυταπόδεικτα κακό, αν οι δημιουργοί τους προσπαθούσαν να βρουν πρωτότυπους και αξιαγάπητους χαρακτήρες σε ενδιαφέρουσες νέες περιπέτειες και δεν κατέληγαν στην εύκολη λύση της ανέμπνευστα κακής και απροκάλυπτα προφανή αντιγραφή κάποιων ήδη πολυαγαπημένων ταινιών.

Η ιστορία μπορεί να μοιάζει (κάπως) πρωτότυπη - μία παρέα από κακομαθημένα, εγωιστικά κατοικίδια, με αρχηγό τη λουσάτη γάτα Μπελ, βρίσκουν τον μπελά τους, όταν οι μηχανές που διοικούν τη Ρόμπο Σίτι, την υπερσύγχρονη μητρόπολη στην οποία ζουν και βασιλεύουν, εκτροχιάζονται και παίρνουν την εξουσία, με αποτέλεσμα να το σκάσουν όλοι οι άνθρωποι για να σωθούν - αλλά οι χαρακτήρες της ταινίας μοιάζουν σαν κάπου να τους έχεις ξαναδεί και σίγουρα σχεδιασμένους με περισσότερη φαντασία.

Δεν χρειάζεται να περάσει πολύ ώρα για να καταλάβεις πως το μικρό «μόνο φιλικό στην πόλη» ρομπότ θυμίζει μικρό κλώνο του Baymax από τους «Υπερέξι», πως η παρέα του από ζώα μοιάζει να έχει βγει από το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε», η ύαινα θυμίζει τον «Βασιλιά των Λιονταριών» και ο (φτυστος) Σίφου το «Κουνγκ Φου Πάντα» (γιατί όχι;)

Σε αυτό το σχεδιάστικο cross over ταινιών κινουμένων σχεδίων, που κανείς μας δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί πως θα δει, ας προσθέσει κανείς και το αρκετά διεκπεραιωτικό, αν και σε στιγμές αξιοπρεπέστατο, animation και ένα μάτσο από μηνύματα για το περιβάλλον, για τη σημασία της οικογένειας, πως δεν μπορείς να κρίνεις κάποιους μόνο και μόνο από την εμφάνισή τους κλπ κλπ Με κάποια αστεία αλλά αρκετά επαναλαμβανόμενα γκαγκς, αυτές οι... Πατούσες το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ενώσουν τα πολύ μικρά παιδιά με τις θέσεις τους - τουλάχιστον για λίγη ώρα. Και μάλλον αυτό είναι αρκετό (και) για κάποιους μεγάλους.