Ενημέρωση

Τι ήθελα να είναι η Winona

στα 10

Ο The Boy γράφει για το Flix με αφορμή την έξοδό της «Winona» στις αίθουσες την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου.

Flix Team
Τι ήθελα να είναι η Winona

Η πρώτη μου σκέψη ήταν τέσσερα κορίτσια στην εφηβεία, όλες φοράνε γυαλιά μυωπίας και κατεβαίνουν με τα BMX τους τις απότομες στροφές ενός νησιού για να πάνε να βουτήξουν στη θάλασσα. Άρχισα να σκέφτομαι τις ζωές των κοριτσιών, το χρώμα των ματιών τους, το ύψος τους, αν είχαν σημάδια απο χτυπήματα στα γόνατα, αν είχαν δυσανεξία στο αβοκάντο, την πρώτη συναυλία που πήγαν (Alice Cooper στη Λεωφόρο) και την στιγμή που άρχισαν να σκοτεινιάζουν μέσα τους λίγο μετά τα 20 τους χρόνια. Σε εκείνο το σημείο ήθελα να τους δώσω πρόσωπα για να κοιταζόμαστε στα μάτια. Η Ανθή Ευστρατιάδου, η Σοφία Κόκκαλη, η Ηρώ Μπέζου και η Δάφνη Πατακιά.

Τα κορίτσια της Winona κάνουν μια μονοήμερη παύση απο τις ζωές τους σε μια παραλιά, εκεί που σιγά σιγά αν μας εμπιστευτούν, στο τέλος της ταινίας θα μοιραστούν μαζί μας το μυστικό τους. Η Winona ήθελα να είναι μια δακρύβρεχτη κωμωδία ή ίσως ένα acapella μιούζικαλ στην άμμο ή όχι όχι ένα χιτσκοκικό μελόδραμα ή ίσως τελικά ένα folk horror παραμύθι, τέσσερα φαντάσματα περνάνε μια μέρα σε μια στοιχειωμένη παραλία στην Ανδρο.

Winona 607

Winona 607

Ακόμα δεν ξέρω τι είναι η Winona, ήρθα τόσο κοντά με τα κορίτσια της ταινίας που δεν θέλω να φανταστώ τις ζωές τους και τις ίδιες σαν κάτι μονοδιάστατο. Ξέρω ότι μικρές θα ήταν τα κορίτσια από το Foxes του Adrian Lyne και θα ερωτεύονταν τα αγόρια από το Stand by me του Rob Reiner. Και ας διαδραματίζεται η μία ταινία στη δεκαετία του ’80 και η άλλη στη δεκαετία του ’50. Ξέρω ότι όταν θα μεγαλώνανε λίγο οι αγαπημένες τους ταινίες θα ήταν οι αυτοβιογραφικοί εφιάλτες του Victor Erice και του Terence Davies. Ξέρω ότι κλάψανε πολύ τον Ιούνιο του 2012 που πέθανε η Nora Ephron και στέλνανε μηνύματα όλο το βράδυ η μία στην άλλη με ατάκες της Meg Ryan από το When Harry met Sally. Τα τέσσερα κορίτσια τώρα έχουν μεγαλώσει. Η μυωπία τους δεν λέει να υποχωρήσει και οι φακοί των γυαλιών όλο και ακριβαίνουν στην αγορά.

Winona 607

Winona 607

H Winona διαδραματίζεται μια θλιμμένη Πέμπτη και ας μην αναφέρεται ποτέ αυτό στην ταινία. Αν μας κοιτούσε κάποιος από το σπίτι στο λόφο τι θα πίστευε ότι είμαστε; Αυτό το αυτοκίνητο μας ακολουθεί απ’ το πρωί; Εμείς ποιες είμαστε; Τα κορίτσια κάνουν όλη την ώρα ερωτήσεις, παίζουν παιχνίδια, λένε πολλά ψέματα και τραγουδάνε ασταμάτητα « Το κάστρο» που έγραψε η Δεσποινίς Τρίχρωμη. Ό,τι και να κάνουν όμως, όσο και να προσπαθήσουν να κοροϊδέψουν τον χρόνο, αυτή η τέλεια μέρα πρέπει κάποτε να τελειώσει και αυτές να επιστρέψουν. Που; Στις ζωές τους. Εξω από το όνειρο. Εξω από το σενάριο που έγραψα. Εξω από την ταινία που κάναμε εκείνο τον Μάιο. Ισως σε μια άλλη ταινία που ακόμα δεν έχει γραφτεί, σε έναν άλλο Μάιο πιο χαρούμενο, ίσως να είναι ήδη εκεί και να φτιάχνουν σιγά σιγά έναν προστατευτικό κόσμο και ίσως κάποτε να με καλέσουν και να μου δείξουν τι όμορφα είναι εκεί, να παραγγείλουμε πίτσες μαργαρίτες και να θυμηθούμε τα παλιά, τότε που κάναμε την Winona και κρύβαμε χαρτάκια με τα μυστικά μας στην άμμο και ίσως τότε να πέσει η ιδέα στο τραπέζι να ξανακάνουμε μια ταινία μαζί, μια νέα ταινία, σε αυτό τον καινούργιο κόσμο που θα μου δείξουν. Τότε θα πάρω τηλέφωνο όλους τους φίλους και συνεργάτες μου, την Ελένη, τον Σίμο, την Τρίχρωμη, τη Μυρτιώ, την Τζο, τον Φέλι, τον Μπόλντα, την Κλειώ, τον Λουκίσα, τον Κτίρια, τον Τζιότι και τον Μπρίτο, τον Πάστορα, τον Λαμπρίδης, τον Χαραντζό, τη Λόλα, τον Ροζέα, τον Μπαλιώτη, τον Δούρο και θα ξαναβρεθούμε αγουροξυπνημένοι 7 η ώρα το πρωί στο σταντ της παραγωγής, στα καφεδάκια και στα σαντουϊτσάκια.

Winona 607

Winona | Σκηνοθεσία-Σενάριο: The Boy | Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής (GSC) | Μοντάζ: Νίκος Πάστρας | Μουσική: Δεσποινίς Τρίχρωμη, The Boy | Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Τζίμα | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Hχος: Νίκος Eξαρχος | Sound design: Κτίρια τη Nύχτα | Μιξάζ: Γιώτης Παρασκευαϊδης | Color: Νίκος Κορωνίδης | Film Laboratory:AN MAR FILM LAB | Διεύθυνση Παραγωγής: Κώστας Μπαλιώτης | Συμπαραγωγοί: Μιχάλης Σαραντινός, Μαρία Κοντογιάννη (Steficon A.E) | Παραγωγή: Ελένη Μπερντέ (Logline) | Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Δάφνη Πατακιά | Η ταινία γυρίστηκε σε φιλμ 16mm τον Μαϊο του 2018 σε μια παραλία.

Ακολουθεί μια youtube playlist με τις αγαπημένες σκηνές των κοριτσιών της ταινίας...και τις δικές μου:


Το «Winona» του The Boy θα παίζεται από 6 Φεβρουαρίου στις αίθουσες Αστορ στην Αθήνα, αίθουσες Παύλος Ζάννας και Σταύρος Τορνές στη Θεσσαλονίκη και από 27 Φεβρουαρίου στην Κύπρο.