Συνέντευξη

Ο Μάκης Παπαδημητρίου κι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου... γυρίζουν τον κόσμο

στα 10

Στη νέα ταινία των («17 Κορίτσια») Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, γαλλοελληνική παραγωγή, οι δυο Ελληνες ηθοποιοί προσφέρουν αυθεντικότητα και κερδίζουν εμπειρίες, «Γυρίζοντας τον Κόσμο». Δείτε τι μας είπαν στο βίντεο.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου κι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου... γυρίζουν τον κόσμο

Το «Γυρίζοντας τον Κόσμο», ή επί το γαλλικότερον, «Voir du Pays», είναι η νέα ταινία των αδελφών Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν που, πριν τέσσερα χρόνια προκάλεσαν αίσθηση και κέρδισαν και το ελληνικό κοινό με τα «17 Κορίτσια» (θυμηθείτε την ταινία εδώ). To νέο τους φιλμ παρακολουθεί όχι 17, αλλά δύο κορίτσια, δυο Γαλλίδες στρατιωτικούς, την Ορόρ και τη Μαρίν (υποδύονται οι Αριάν Λαμπέντ και Στεφανί Σοκολίνσκι), που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν. Εκεί έζησαν έξι μήνες έντασης, φρίκης και φόβου. Θα μείνουν για τρεις μέρες στην Κύπρο, σ’ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, σ’αυτό που ο στρατός αποκαλεί «θάλαμο αποσυμπίεσης», όπου θα μάθουν εκ νέου να ζουν κανονικά και να «ξεχάσουν τον πόλεμο» μέσα από ομαδικές συνεδρίες απολογισμού, μαθήματα χαλάρωσης και ομιλίες για την «παλιά» Ευρώπη –αυτήν ακριβώς που είχαν παέι να υπερασπιστούν.

Δείτε ακόμη: «Πιστεύω πολύ στο ευρωπαϊκό σινεμά.» Ο Φρανσουά Κλουζέ παίζει σε ελληνική ταινία και μιλά στην κάμερα του Flix

voir du pays 607 photo : Jérôme Prébois © Archipel 35

Αυτός ο «θάλαμος» όμως, ανάμεσα σε τουρίστες που παραθερίζουν, θα τις κάνει να συνειδητοποιήσουν σε πόσο μεγάλο βαθμό τις έχει συνθλίψει ο πόλεμος. Σιγά σιγά είναι η φιλία τους, άρρηκτη από την εφηβεία, που αρχίζει να κλονίζεται. Η Μαρίν δεν μπορεί να ξεχάσει τί έγινε εκεί πίσω και η φίλη της δεν την αναγνωρίζει πια. Σ’αυτή την επιστροφή στη ζωή σε συνθήκες ειρήνης, οι στρατιώτες είναι συναισθηματικά ευάλωτοι και νιώθει κανείς ότι η βία μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή της ανά πάσα στιγμή. Η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο βαριά. Η μέθη, ο χορός και η μουσική εντείνουν την σεξουαλική στέρηση και ο «θάλαμος» γίνεται αποπνικτικός. Ακόμα χειρότερα, οι συνεδρίες απολογισμού με τους αρμόδιους ψυχολόγους αντί να τις βοηθήσουν, τις επαναφέρουν τελικά στην ίδια την καρδιά του πολέμου μέσω ενός ιδιαίτερα ρεαλιστικού θεραπευτικού video game. Καταλύτες στην ψυχική τους διάθεση, δυο Ελληνοκύπριοι (ο Μάκης Παπαδημητρίου κι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου), που αποφασίζουν να τις φλερτάρουν, αλλά αντ' αυτού ανάβουν το φιτίλι σε σχέσεις που επιβιώνουν σα συμπιεσμένα εκρηκτικά.

Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα - 31 αξέχαστες καλοκαιρινές σκηνές του σινεμά

voir du pays 607

«Το "Γυρίζοντας τον Kόσμο"», λένε οι αδελφές Κουλέν, «είναι μια ταινία για τη γυναικεία βία: ποιό είναι το τίμημα του να αψηφήσουν δυο κορίτσια τις προκαταλήψεις; Ήθελαν να γυρίσουν τον κόσμο και δεν είδαν τίποτα - ή έστω μονάχα εικόνες. Ο προβληματισμός γύρω από την εικόνα είναι εδώ κεντρικός: ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν περισσότερες εικόνες πολέμου και παρολ’αυτά ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο έντονη την εντύπωση πως δεν έχουμε δει τίποτα από αυτόν. Ούτε καν οι στρατιωτικοί δεν τον βλέπουν πλέον: δεν υπάρχει πια το άμεσο βλέμμα προς το υποψήφιο θύμα, η απόσταση επιβάλλει μια ηλεκτρονική εικόνα. Εκπαιδεύονται σε προσομοιωτές, γυρίζουν στο σπίτι τους και παίζουν στην κονσόλα τους και όταν βρεθούν αντιμέτωποι με το δράμα, όπου ξαφνικά η σάρκα και το αίμα χύνονται στο έδαφος, το τραύμα είναι βίαιο. Για να επουλωθεί αυτό το τραύμα, τούς προτείνεται ξανά μια εικονική πραγματικότητα: να ξαναδούν το γεγονός σε 3D, ώστε να αποστασιοποιηθούν αποτελεσματικότερα από αυτό. Χάρη στο σύστημα του βίντεο σε πραγματικό χρόνο (το οποίο ανακαλύψαμε με αφορμή μια εγκατάσταση του Χαρούν Φαρόκι, όπου παρακολουθούμε ζωντανά στρατιώτες σε αυτές τις θεραπευτικές συνεδρίες), οι ήρωές μας θα προσθέσουν στη δική τους -μερική- οπτική και την οπτική των άλλων. Και η αλήθεια, ειδωμένη από τρία διαφορετικά πρόσωπα, από τρεις ξεχωριστούς άξονες, θα αποκαλυφθεί σιγά σιγά. Μόνο που αποσαφηνίζοντας τις αβεβαιότητες, οι εικόνες αυτές θα καταστρέψουν και τις ψευδαισθήσεις.»

Δείτε ακόμη: Τα νησιά του ελληνικού σινεμά

voir du pays 607

Το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν είναι μια παραγωγή της γαλλικής Archipel 35, σε συμπαραγωγή με το Arte France Cinema και την ελληνική εταιρεία παραγωγής Blonde S.A.. Η ταινία, μάλιστα, είναι μια από τις πρώτες που ολοκληρώνονται στο πλαίσιο ελληνογαλλικών συμπαραγωγών του CNC και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Τα γυρίσματα έγιναν, όχι στην Κύπρο, αλλά στη Ρόδο. Μόλις γύρισαν από εκεί ο Μάκης Παπαδημητρίου κι ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, μίλησαν στην κάμερα του Flix για την εμπειρία τους. Δείτε τους στο παρακάτω βίντεο.

info «Voir du Pays / Γυρίζοντας τον Κόσμο» Σκηνοθεσία, Σενάριο: Ντελφίν Κουλέν, Μιριέλ Κουλέν | Φωτογραφία: Ζαν-Λουί Βιαλάρ | Κάδρο: Μπενουά Ντερβό | Ηχος: Αντουάν Μερσιέ | Μοντάζ: Λοράνς Μπριό | Κοστούμια: Ιζαμπέλ Πανετιέ | Ηθοποιοί: Αριάν Λαμπέντ, Στεφανί Σοκολίνσκι (Soko), Τζίντζερ Ρομάν, Καρίμ Λεκλού, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάκης Παπαδημητρίου, Αλεξίς Μαναντί, Ρομπέν Μπαρντ, Σιλβέν Λορό, Ζερεμί Λαέρτ