Άποψη

Τι θα κάνει το σινεμά καλύτερο;

στα 10

Οταν ρωτήσαμε πριν δύο εβδομάδες τους αναγνώστες του Flix «τι θα κάνει το σινεμά καλύτερο;» το κάναμε με τον ίδιο ενθουσιασμό που θα απαντούσαμε και εμείς στην ίδια ερώτηση. Οχι επειδή ξέρουμε τις απαντήσεις, αλλά επειδή στην προσπάθεια να τις βρούμε καταλάβαμε δύο πράγματα: πως υπάρχουν ήδη πράγματα που στοχεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση και πως μόνο όταν αγαπάς κάτι πολύ, θες αυτό να γίνεται συνέχεια καλύτερο.

Flix Team
Τι θα κάνει το σινεμά καλύτερο;

Να μειωθεί η τιμή του εισιτηρίου / Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν από τα Ster, τα Village, τους κινηματογράφους Odeon και πολλές μεμονωμένες αίθουσες σε Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα που με προσφορές, ειδικό μειωμένο εισιτήριο σε συγκεκριμένες ημέρες και για συγκεκριμένες ομάδες θεατών χτυπάνε την κρίση με φτηνότερο σινεμά. Αιτούμαστε τη συμμετοχή όλων των κινηματογράφων και πολυκινηματογράφων στο «μέτρο» και το φτηνότερο εισιτήριο να παραμείνει φτηνό ακόμη και μετά το τέλος (λέμε τώρα!) της κρίσης.

  • Να βλέπουν οι Ελληνες θεατές τις ελληνικές ταινίες που βραβεύονται στα ξένα φεστιβάλ. (Αντώνης Βελλίδης)

3D μόνο στις ταινίες που χρειάζεται / Κανονικά θα επιτρέπαμε να κάνει 3D μόνο ο Μάρτιν Σκορσέζε, αλλά για να μην είμαστε άδικοι, είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε και σε άλλους, με την προϋπόθεση να υπάρχει λόγος σοβαρός για να δώσουν τρεις διαστάσεις σε μια ταινία και όχι επειδή «πουλάει» περισσότερο το να γράφει η αφίσα κάτω από τον τίτλο της ταινίας «και σε 3D».

  • Οχι άλλες ταινίες βασισμένες σε επιτραπέζια παιχνίδια, rides σε λούνα παρκ και video games. (Ευαγγελία Τρίμη)

Να ασχοληθεί κάποιος επιτέλους σοβαρά με το ελληνικό σινεμά / Κουραστήκαμε με τους νόμους που ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται, με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που ανοιγοκλείνει σαν να είναι σπασμένο παράθυρο, την ΕΡΤ που βρίσκεται σε απεργία διαρκείας, υποσχέσεις για ένα πλαίσιο υποστήριξης της ελληνικής ταινίας που δεν γίνονται ποτέ πράξη, όλους όσους καρπώνονται το hype των επιτυχιών του ελληνικού σινεμά (εντός και εκτός συνόρων) που φτιάχνεται με τον προσωπικό κόπο των κινηματογραφιστών. Ας αποφασίσει το κράτος αν θέλει ένα από τα πιο υγιή κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητα, ειδάλως ας πάει στα κομμάτια!

  • Κάποιος να σταματήσει τη Νία Βαρντάλος. (Αρτεμις Ορφανίδου)

Κριτικές κινηματογράφου που θα ξεφύγουν από το «μ' αρέσει - δεν μ' αρέσει» / Που θα βάζουν τον θεατή στο σύμπαν μιας ταινίας, θα αναλύουν, θα επιχειρηματολογούν, θα εμπνέουν. Οχι άλλες εξυπνάδες, όχι άλλο καφριλίκι.

  • Ο Τζος Γουίντον να γίνει πρόεδρος μιας επιτροπής που θα εγκρίνει τα σενάρια, τους σκηνοθέτες και το καστ για όλες τις ταινίες με υπερήρωες του Χόλιγουντ. 'Η ακόμη καλύτερα για όλες τις ταινίες του Χόλιγουντ. (Βαγγέλης Νικολαϊδης)

Να γίνει μαζικότερο το crowd funding / Μοιάζει να είναι η τέλεια λύση για τα προβλήματα χρηματοδότησης των ανεξάρτητων ταινιών σε όλoν των κόσμο με πλατφόρμες όπως το Kickstarter και το IndieGoGo που ήδη κερδίζουν έδαφος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ιδιώτες (απλούς θεατές) και τους δημιουργούς. Xαιρετίζουμε την έναρξη και του ελληνικού Groopio και ευχόμαστε οι Ελληνες κινηματογραφιστές να ξεπεράσουν την αγοραφοβία του παρελθόντος και να μάθουν να μην φοβούνται την έννοια του crowd!

Μια πετυχημένη καθημερινή τηλεοπτική σειρά για τον Ανταμ Σάντλερ / Για πάντα. δίχως hiatus ή ρεπό. Μην του αφήσει κανείς ποτέ χρόνο για να ξανακάνει σινεμά.

  • Ενας ρόλος για τον Ράιαν Γκόσλινγκ σε ΚΑΘΕ ταινία που γυρίζεται. (Μαρία Βρανά)

Ενα αληθινό online φεστιβάλ./ Θέλουμε τις Κάννες, ή έστω τη Θεσσαλονίκη και τις Νύχτες Πρεμιέρας στο laptop μας.

  • Να αφήσει ήσυχο ο Τζορτζ Λούκας τον «Πόλεμο των Αστρων». Οχι άλλα Βlu-Ray. Οχι 3D έκδοση. Οχι άλλες κομμένες σκηνές. Οχι άλλο. Ελεος! (Δημήτρης Ψίμαρνος)

Περισσότερες ταινίες μικρού μήκους / Θέλουμε να βλέπουμε ταινίες μικρού μήκους στο σινεμά, θέλουμε να βλέπουμε ταινίες μικρού μήκους σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, θέλουμε να βλέπουμε ταινίες μικρού μήκους γενικά. Και όχι μόνο γιατί πιστεύουμε ότι το «μέγεθος μετράει» ακόμη και αντίστροφα!

Να γίνει επιτέλους Artiplex στην Ελλάδα / Ενα πολυσινεμά δηλαδή που να φιλοξενεί τις «μικρές» ταινίες, να μην τις κατεβάζει μετά τα εισιτήρια του πρώτου τετραημέρου και να τις κρατάει στις αίθουσες του περισσότερες εβδομάδες δίνοντας ευκαιρία στο word of mouth να λειτουργήσει έτσι ώστε να προλαβαίνει να τις δει περισσότερες κόσμος. Και ίσως αυτό το Artiplex να είναι η Ταινιοθήκη, η οποία θα έπρεπε να προβάλλει περισσότερο ελληνικές ταινίες (και κυρίως αυτές που δεν έχουν διανομή) και να γίνει ένας πραγματικός χώρος συνάντησης της νέας γενιάς θεατών και κινηματογραφιστών.

Οι Ελληνες σκηνοθέτες να καμαρώνουν για τις επιτυχίες των συναδέλφων τους / Να εμπνέονται και να μην γκρινιάζουν. Ή, αν γκρινιάζουν, ας το κάνουν μεγαλόφωνα και όχι «πίσω από την πλάτη» για να διασκεδάζουμε τουλάχιστον!

  • Οχι άλλες ντοπιολαλιές στις ελληνικές ταινίες. Ούτε Καρδίτσα, ούτε Κρήτη, Ουτε Λάρισα. Ούτε καν Ποντιακά! (Αντζελα Λιανού)

Αληθινή κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα / Πως γίνεσαι καλός σκηνοθέτης αν μπήκες στην σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επειδή δεν έπιασες τη βάση για τη νομική;

Να μάθουμε τι είναι το transmedia γιατί το κάνουμε ήδη, απλώς δεν ξέρουμε ότι το λένε έτσι / Είναι με διαφορά ό,τι πιο ενδιαφέρον για το σινεμά του μέλλοντος και γιατί όχι του παρόντος, μια μείξη τρόπων αφήγησης και δράσης που κάνουν την κατασκευή μιας ταινίας μια πράξη σχεδόν καθημερινή, ακριβώς όπως τουιτάρεις ή μιλάς με έναν φιλό σου για μια ταινία που μόλις είδες. Απλά στο τέλος της διαδικασίας θα υπογράφεις και σαν σκηνοθέτης...

  • Game of Thrones: The Movie (Μπάμπης Χαραλάμπους)

Αιθουσάρχες με όραμα και σεβασμό στην ταινία και τον θεατή / Να νιώθεις ότι μπαίνεις σ' ένα περιβάλλον από την στιγμή που περνάς την πόρτα μιας αίθουσας. Αντίστοιχα, ένα κοινό που να σέβεται το σινεμά και να μην έχει νοοτροπία τσίρκου και Λούνα Παρκ αντιδρώντας στο «κλείστε τα κινητά σας» με το να στέλνει συνεχώς sms ή να μιλάει στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της προβολής.

  • Μία ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ κάθε εξάμηνο (Αναστασία Θεοδωρίδου)

Το αμερικανικό σινεμά να πάρει μαθήματα από την τηλεόρασή του / Ισως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να σπάσει των πουριτανισμό των μεγάλων στούντιο. Tα HBO, AMC, Showtime και FOX έχουν κάτι φωνήεντα να του ψιθυρίσουν.

  • Ο Βιμ Βέντερς να γυρίζει μόνο ντοκιμαντερ. (Γιάννης Πέτρουλας)

Να πηγαίνουμε σινεμά / Μπορεί οι συνήθειες να άλλαξαν, το νόμιμο downloading να γίνεται η νέα «κινηματογραφική διανομή» και το παράνομο η μόνιμη απειλή της, μπορεί το «πάω σινεμά» να μην είναι πια στις τρεις πρώτες επιλογές μιας εξόδου, αλλά ακριβώς για όλα τα παραπάνω το σινεμά στην αίθουσα παραμένει με διαφορά μια «συλλεκτική» απόλαυση. Δεν θα ‘πρεπε, αλλά ακόμη κι έτσι, αν η μουσική δεν θα σταματήσει επειδή υπάρχουν συναυλίες, οι ταινίες θα συνεχίσουν όσο υπάρχουν αίθουσες. Και όσο υπάρχουν αυτές οι τελευταίες, ας μην αφήνουμε τις ταινίες να παίζουν μόνες τους.

Eυχαριστούμε όλους όσους μας στείλατε απαντήσεις στην ερωτησή μας. Οσοι από εσάς δεν το κάνατε ήδη, ποτέ δεν είναι αργά, προσθέστε τις τώρα ελέυθερα στα σχόλια παρακάτω...