Συνέντευξη

Ο Στηβ Κρικρής χαρίζει στο Flix τις πρώτες εικόνες από το «The Waiter»

στα 10

Ενας επαγγελματίας σερβιτόρος έρχεται αντιμέτωπος με μια αναπάντεχη περιπέτεια στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στηβ Κρικρή που μόλις ολοκλήρωσε το γυρίσματά της.

Ο Στηβ Κρικρής χαρίζει στο Flix τις πρώτες εικόνες από το «The Waiter»

Ο Ρένος είναι ενας επαγγελματίας σερβιτόρος, αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη δουλειά του. Ενας ιδιόμορφος, μοναχικός χαρακτήρας με σχολαστική παρατηρητικότητα πάνω στη συμπεριφορά των ανθρώπων και μαζί ένας άπληστος συλλέκτης ασήμαντων πληροφοριών με ιδιαίτερη ευαισθησία στα φυτά του που αρέσκεται να ζωγραφίζει τον έλευθερο χρόνο του. Η ζωή ομως του επιφυλάσει μια μεγάλη στροφή στην ρουτίνα του, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια σειρά απο ακραία γεγονότα. Θα την αποδεχθει;

Το «The Waiter» του Στηβ Κρικρή θα μπορούσε να ανήκει σε ένα αταξινόμητο κινηματογραφικό είδος όπως αυτό του υπαρξιακού μυστηρίου. Ή καλύτερα όπως το περιγράφει ο ίδιος ο δημιουργός του στο είδος του νεο-νουάρ με ήρωα έναν άντρα που θα μπορούσε να είχε βγει από τις σελίδες του Αλμπέρ Καμί για να ζήσει για λίγο μια αναπάντεχη περιπέτεια.

The Waiter 607

Λίγο μετά το τέλος των γυρισμάτων της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας, ο Στήβ Κρικρής που τα τελευταία χρόνια γνωρίσαμε και ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτμου, μιλάει στο Flix για τον χρόνο, τις προσδοκίες, τους ανθρώπους και όλα όσα βοήθησαν για να συστήσει στο κοινό έναν σερβιτόρο - όχι σαν όλους τους άλλους.

The Waiter 607

The Waiter 607

Πώς θα περιέγραφες το «The Waiter» σε κάποιον που δεν ξέρει τίποτα γι' αυτό;

Mια ταινία που αγγίζει το είδος του νεο-νουάρ. Μια μελέτη ενός χαρακτήρα που έρχεται αντιμέτωπος με μια ακραία συνθήκη, Μπορεί αυτό να τον κάνει να αλλάξει τη ζωή του;

Πώς γεννήθηκε η κεντρική ιδέα της ταινίας;

Απο μια ακραία εμπειρία που είχα οταν ζούσα στην Νεα Υόρκη .

The Waiter 607

The Waiter 607

The Waiter 607

Πως επέλεξες τους ηθοποιούς σου;

Η ταινία είναι βασισμένη σε ενα ήρωα. Απο την αρχή σκεφτόμουνα τον Αρη Σερβετάλη διοτι θεωρούσα ότι διέθετε ολα τα «συστατικά» και την ιδιοσυγκρασία που ταίριαζαν στο ρόλο. Ξεκινήσαμε να συζητάμε και να ανταλλάσουμε ιδέες. Μετά ο Αρης λογω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να συνεχίσει. Αυτό με ανάγκασε να αρχίσω μια νέα αναζήτηση για αρκετό καιρό αλλά το χειμώνα που πήγα να τον δω στο θέατρο συμφωνήσαμε οτι θέλουμε να την κάνουμε μαζί και έτσι έγινε. Ο Γιάννης Στάνκογλου ηταν μια επιλογή που ήρθε «γάντι» στο ρόλο και ο Γιάννης έδωσε μια διάσταση στο χαρακτήρα, που δεν υπήρχε. Την Ελληνοιταλίδα Κιάρα Τζενζίνι μου την σύστησε ενας φίλος που την γνώριζε απο τις καλοκαιρινές διακοπές που κάνει στους Παξούς, διοτι ζει και δουλεύει κυρίως στην Ιταλία. Την κάλεσα, ήρθε για ακρόαση και μου άρεσε πολύ. Είναι ένα πρόσωπο φρέσκο και διαφορετικό. Τον Αλέξανδρο Μαυρόπουλο τον γνώρισα μέσα από τις ακροάσεις που κάναμε και άμέσως με κέρδισε.

Είναι μια ταινία την οποία δουλεύεις χρόνια. Λειτούργησε υπέρ της ο χρόνος που πέρασε;

Ναι, την δουλευω on and off αρκετό καιρό - ενδιάμεσα έκανα μια θεατρική παράσταση, έγραψα ενα άλλο σενάριο με ενα Αμερικανό σεναριογράφο, σκηνοθετούσα διαφημίσεις και έκανα τα καλοκαίρια το Φεστιβάλ της Πάτμου. Ο χρόνος μάλλον λειτούργησε υπέρ, με την έννοια οτι και το σενάριο ωρίμασε και ήρθε η κατάλληλη συγκυρία για να μπορέσει η ταινία να γίνει.

The Waiter 607

The Waiter 607

The Waiter 607

Τι ήταν το πιο δύσκολο στο επίπεδο της παραγωγής μέχρι στιγμής για την ταινία;

Η ανεύρεση πόρων που θα μας έδιναν την δυνατότητα να μην κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις, όπως το να κόψουμε εξ’αρχής δύο σκηνές που ανέβαζαν τον προυπολογισμό, και ν’αναγκαστούμε να μην γυρίσουμε κάποιες σκηνές σ’ενα χαμάμ που ήθελα, στη Βόρειο Ελλάδα .

Το νέο ελληνικό σινεμά ζει τις δικές του μέρες αναγνωρισιμότητας και διακρίσεων στο εξωτερικό. Τι έρχεται να προσθέσει η δική σου ταινία στη σύγχρονη ελληνική παραγωγή;

Το νέο Ελληνικό σινεμά πραγματικά ζει μέρες αναγέννησης, και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Είναι πολύ νωρίς ακόμα να ξέρω αν η δική μου ταινία θα προσθέσει κάτι. Εύχομαι μετά απο αυτή την ταινία να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω την επόμενη .

Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σου σχετικά με αυτήν την ταινία;

Να εχει ενα αίσιο τέλος απο οικονομοτεχνικής πλευράς, να ταξιδέψει σε φεστιβάλ και να βρεί το κοινό της.

The Waiter 607

The Waiter / Σενάριο & Σκηνοθεσία: Στηβ Κρικρής / Παραγωγή : EKK - EΡΤ - ΦΙΛΜΙΚΗ -2/35- Στήβ Κρικρής / Φωτογραφία: Γιώργος Καρβέλας / Σκηνογραφία:Κώστας Παππάς / Μονταζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης / Line Producer: Kωστής Παπαδάκης / Εκτέλεση Παραγωγής: Filmiki - Νικόλας Αλαβάνος / Ηχος: Δημήτρης Κανελόπουλος / Κοστούμια: Νατάσα Σαρρή / Casting: Ναταλί Παυλώφ / Παιζουν: Aρης Σερβετάλης, Γιάννης Στάνκογλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Chiara Gensini, Mαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Γλάστρας, Αντώνης Μυριαγκός

The Waiter 607

Περισσότερο ελληνικό σινεμά