Ενημέρωση

Μαθαίνοντας την αλφαβήτα μαζί με το «Γιο της Σοφίας»

στα 10

Η Ελίνα Ψύκου μας ξεναγεί από το Α μέχρι το Ω της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της, που μετά από τα ταξίδια της στον κόσμο φτάνει στις ελληνικές αίθουσες στις 30 Νοεμβρίου.

Flix Team
Μαθαίνοντας την αλφαβήτα μαζί με το «Γιο της Σοφίας»
(φωτο: Βάλια Καππή)

Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών. Η Ελίνα Ψύκου δημιουργεί μια πολυεπίπεδη ιστορία για την αέναη αναζήτηση της αγάπης και της αποδοχής σε έναν αυστηρά οριοθετημένο όσο και βίαια μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η φαντασία μοιάζει το τελευταίο καταφύγιο.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για τον «Γιο της Σοφίας»

Αυτή είναι η υπόθεση της νέας, δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας της Ελίνας Ψύκου «Ο Γιος της Σοφίας» που μετά από τα ταξίδια του στο εξωτερικό, το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα και τις διακρίσεις του στα φεστιβάλ του κόσμου, φτάνει στις ελληνικές αίθουσες με τη φόρα ενός άγριου παραμυθιού που (συνεχίζει να) ζει αυτή η χώρα.

Το Flix ζήτησε από την Ελίνα Ψύκου να βρει λέξεις που να ταιριάζουν στο αλφάβητο του Μίσα και σας το παρουσιάζει σαν μια πρώτη επαφή με τον «παραμυθένιο» κόσμο της ταινίας που θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 30 Νοεμβρίου σε διανομή της One from the Heart.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (σχέδιο: Ιφιγένεια Βασιλείου)

Αρκούδα

Ζώο μεγαλόσωμο και τριχωτό που στα παραμύθια τρώει μέλι. Όλοι θα θέλαμε να έχουμε στο σπίτι μας μια αρκούδα να μας παίρνει αγκαλιά όταν είμαστε στεναχωρημένοι και μόνοι.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Βικτώρια

Παλιά αριστοκρατική γειτονιά της Αθήνας, με τεράστια ψηλοτάβανα ακατοίκητα σπίτια και πολλά πράσινα παγκάκια που χρησιμεύουν σαν σπίτια για αυτούς που δεν έχουνε σπίτια. Βικτώρια σημαίνει νίκη, αλλά τελικά μπορεί να σημαίνει και ήττα.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Γιουροβίζιον

Διαγωνισμός τραγουδιού. Το 2004 τον κέρδισε η Ρουσλάνα από την Ουκρανία με το Wild Dances. Τη θυμάστε τη Ρουσλάνα; Επίσης, όποιος βλέπει ακόμη Γιουροβίζιον να σηκώσει το χέρι.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Διαμέρισμα

250 τ.μ., 4ος όροφος, Μαυροματαίων και Κοδριγκτώνος, απέναντι από τον Πανελλήνιο, στο κουδούνι γράφει Νικόλαος Μπενάκης γυμνασιάρχης. Κουζίνα, τραπεζαρία, σαλόνι, χολ, γραφείο, κρεβατοκάμαρα, 2 μπάνια, WC, δωμάτιο υπηρεσίας, δωμάτιο αναμνήσεων.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Βάλια Καππή)

Ελλάδα

Χώρα υποδοχής.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Ζέβρα

Ζώο με άσπρες και μαύρες ρίγες. Οι ρίγες εμφανίζονται σε διαφορετικά μοτίβα, μοναδικά σε κάθε ζώο. Σε όλες τις περιπτώσεις, το άσπρο συνυπάρχει με το μαύρο αρμονικά.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

Κι όμως ο Αντώνης Παρασκευάς επιστρέφει για μία και μοναδική τελευταία εμφάνιση.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Εφη Γούση)

Θηριοτροφείο

Χώρος με άγρια ζώα κλεισμένα σε κλουβιά που παρουσιάζονται στο κοινό για να το ψυχαγωγήσουν. Επίσης, σχολείο με πολύ ζωηρά άτακτα ανήμερα παιδιά.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Ιστορία

Μελέτη, αφήγηση, διδασκαλία, ερμηνεία του παρελθόντος.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Κροκόδειλος

Σαρκοβόρο ζώο με κοφτερά δόντια και γρήγορη κίνηση. Αν ένα θήραμα του αντισταθεί, τότε εφαρμόζει την τακτική της στροφής του θανάτου. Γυρίζει γύρω από το θήραμα, ώσπου αυτό, στην προσπάθεια του να ξεφύγει, κομματιάζεται.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Λύκος

Ολα τα παραμύθια έχουν ένα λύκο. Ετσι κι αυτό.

Son of Sofia 607

Μίσα

Ρωσικό υποκοριστικό του Μιχαήλ. Ρωσική κοινή ονομασία για την αρκούδα. Η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας του 1980.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Νίκος

Ολες οι οικογένειες έχουν ένα Νίκο. Ετσι κι αυτή.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Βάλια Καππή)

Ξένος

Που προέρχεται από άλλο τόπο, που ανήκει σε κάποιον άλλο, που δεν ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Ολυμπιακοί αγώνες

Γεννήθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα και ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα παύσης αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα, όπου και επέστρεψαν το 2004, αποτελώντας το απόγειο της εθνικής περηφάνιας και των ένδοξων ελληνικών ημερών.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια

Ιδεολογικό τρίπτυχο-εργαλείο της Χούντας. Οι ρίζες του χάνονται μέσα στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Πολλοί ακόμη πιστεύουν σε αυτό.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Βάλια Καππή)

Ρωσία

Χώρα αποστολής.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Σοφία

Η γνώση, η ορθή κρίση, η λογική. Η Σοφία Βέμπο. Η μάνα, η μητέρα, η μαμά.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Τα παραμύθια του παππού της γης

Ο παππούς μας μεγάλωσε στα γόνατα του, λέγοντας μας τα παραμύθια του. Τα έχουμε και σε κασέτες και ακόμη και σήμερα τα ακούμε πριν κοιμηθούμε. Τους χρωστάμε την ενηλικίωση μας.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Υιός

Απόγονος αρσενικού φύλου, συχνά άσωτος.

Γιος της Σοφίας ΑΩ

Φασολιά

Το δέντρο που ανέβηκε, κατέβηκε και έκοψε ο Τζακ.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Βάλια Καππή)

Χαμένα όνειρα

Ή αλλιώς Those were the days… αλλά και… Дорогой длинною… Χαμένα όνειρα, χαμένα νιάτα μου, που δεν γυρνάτε πίσω πια ξανά, καημένα μάτια μου πόσα δεν είδατε στο χθες που πέρασε και δε γυρνά…

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Βάλια Καππή)

Ψάρι έξω από το νερό

Αγελάδα σε κουζίνα, ζέβρα σε σαλόνι, κροκόδειλος σε μπανιέρα, λύκος σε κρεβατοκάμαρα και μια αρκούδα παντού.

Γιος της Σοφίας ΑΩ (φωτό: Βάλια Καππή)

Ωριμάζω

Μεγαλώνω, γίνομαι ενήλικος, φοβάμαι τα παραμύθια, ξεχνάω τα παραμύθια. Κάποιοι δεν ωριμάζουν ποτέ.


Ο «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου σε διανομή της One from the Heart.