Συνέντευξη

Σίσε Μπαμπέτ Κνούντσεν: Ηθοποιός, όχι πρωθυπουργός!

στα 10

Από πρωθυπουργός της Δανίας στο «Borgen», έγινε επικεφαλής ασφαλείας στο «Westworld» και τώρα υποδύεται μια «αληθινή ηρωίδα» όπως λέει η ίδια στο «150 mg» της Εμανουέλ Μπερκό που παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες. Μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του ευρωπαϊκού σινεμά αποδεικνύεται από κοντά και μια υπέροχη γυναίκα.

Σίσε Μπαμπέτ Κνούντσεν: Ηθοποιός, όχι πρωθυπουργός!

Εξαιρετικά δημοφιλής στην πατρίδα της εδώ και χρόνιά, μα σχεδόν αποκλειστικά καταχωρημένη ως κωμική ηθοποιός, η Σίσε Μπαμπέτ Κνούντσεν «εκλέχθηκε» στον ρόλο της αγαπημένης μας τηλεοπτικής ηρωίδας στο «Borgen» υποδυόμενη την πρωθυπουργό της Δανίας και μια γυναίκα που θα έπαιρνε δίχως δισταγμό την ψήφο μας. Παράλληλα έκανε μια στροφή 180 μοιρών στην καριέρα της έχοντας πλέον την ευκαιρία να διαλέξει ρόλους σε διαφορετική γκάμα και διαφορετικές χώρες επιβεβαιώνοντας πως το ταλέντο της ήταν πολύ μικρό για να περιοριστεί σε μια μόνο χώρα ή ένα είδος.

Η τελευταία της ταινία «150mg» είναι γαλλική «ναι μιλάω γαλλικά, σπούδασα εδώ κι έζησα εδώ έξι χρόνια όταν ήμουν νέα και το μυαλό μου ακόμη δούλευε και μπορούσα να μάθω πράγματα» λέει η ίδια με το απολαυστικό χιούμορ που διατρέχει ολόκληρη την κουβέντα μαζί της. Στην πραγματικότητα, η ιδέα να υποδεθεί τον ρόλο της Ιρεν Φρασόν μιας γιατρού από την Βρέστη που τα βάζει με το ιατρικό και πολιτικό κατεστημένο για να αποδείξει ότι το ένα φάρμακο ευρείας χρήσης ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων ασθενών, ανήκε στην Κατρίν Ντενέβ. «Η σκηνοθέτης μου Εμανουέλ Μπερκό δούλευε τότε με την Κατριν Ντενέβ η οποία είχε μόλις δει το «Borgen», κι όταν η Εμανουέλ της είπε ότι έψαχνε μια ηθοποιό για την επόμενη ταινία της της πρότεινε «να δει αυτή τη Δανέζα ηθοποιό που μιλά γαλλικά» λέει η Κνούντσεν. «Οταν ήρθαν στην Κοπεγχάγη για να συζητήσουμε την πιθανότητα να παίξω τον ρόλο, μου είπαν, ξέρετε, η ιδέα ήταν της Κατρίν Ντενέβ και φυσικά ποια είμαι εγώ που θα πω ότι μια ιδέα της Κατρίν Ντενέβ είναι μια κακή ιδέα;» λέει γελώντας.

Διαβάστε εδώ την κριτική του «150mg» που προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 17 Αυγούστου σε διανομή Spentzos Films

150 mg 607 150mg

Η Ιρέν κι εγώ
Οταν συνάντησα την Ιρέν σκεφτόμουν πως κάθομαι απέναντι από έναν σύγχρονο ήρωα. Είναι μεγαλύτερη από την ζωή είναι γεμάτη δύναμη κι ένταση κι ενέργεια, νιώθεις ότι ποτέ δεν κουράζεται και την ίδια στιγμή είναι τόσο αξιαγάπητη, τόσο αστεία, και χαρτωμένη κι ανόητη, γελά μέχρι δακρύων, είναι αληθινή. Δεν νομίζω ότι θα τολμούσε κάνεις να γράψει έναν τέτοιο χαρακτήρα στο σινεμά αν δεν υπήρχε στην πραγματικότητα.

sidse babett knudsen 607

Ερμηνεία, όχι μίμηση
Αποφασίσαμε πολύ γρήγορα ότι δεν θα την μιμηθούμε, διότι ήταν αδύνατον και νομίζω ότι γι αυτό με επέλεξαν, διότι ήθελαν να υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στην αληθινή Ιρέν και τον χαρακτήρα στην οθόνη. Αλλά η δική μου ηρωίδα εμπνέεται αναμφίβολά από αυτήν, μιλά σαν αυτήν, τα γεγονότα που περιγράφουμε είναι αληθινά. Την συνάντησα πριν ακόμη διαβάσω το σενάριο γιατί ακόμη κι αν οι Γάλλοι ήξεραν ποια ήταν, εγώ δεν ήξερα και μπορώ να πω ότι την αγάπησα αμέσως. Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες που έχω γνωρίσει. Αφού την συνάντησα είχα γεμίσει τόσες εντυπώσεις που μιλώντας στην Εμανουέλ ότι θα χρειαστεί να πάρω μια απόσταση από εκείνη και δεν θα ήθελα να την ξαναδώ, μέχρις ότου να χτίσω τον χαρακτήρα μου. Φυσικά την συνάντησα ξανά όταν ήμουν σίγουρη τι και πως θα έκανα στην ερμηνεία μου και ήμουν πολύ χαρούμενη όταν είδε το όταν είδε το φιλμ και της άρεσε η δουλειά μου, γιατί ένοιωθα μια υπευθυνότητα απέναντι σε εκείνη και την ιστορία της.

westworld 607 Westworld

Θαυμαστή καινούρια τηλεόραση
Δεν θα μπορούσα να πω όχι στο «Westworld». Oλη η ιδέα πίσω από την σειρά με ιντρίγκαρε. Οταν με προσέγγισαν για τον ρόλο, ξεκινήσαμε να μιλάμε σε ένα skype που κράτησε μια ολόκληρη ώρα και στην διάρκεια του οποίου μου ανέλυσαν όλες τις ιδέες πίσω από την σειρά. Νόμιζα ότι θα ήταν ένα casting μέσω skype αλλά μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον και περίπλοκο. Από εκείνη την στιγμή ήξερα ότι εδώ υπάρχει η ευκαιρία να είμαι μέρος ενός πολύ καινούριου και διαφορετικού τηλεοπτικού σύμπαντος. Τόσο φιλόδοξου και τόσο έξυπνου που νιώθω τυχερή που το έζησα.

inferno 607 Inferno

Το κορίτσι από τη Δανία
Θέλω να κάνω ξανά κωμωδία φυσικά και θα ήθελα να το δοκιμάσω και σε άλλες γλώσσες εκτός από τα Δανέζικα, αλλά για μένα το «Borgen» υπήρξε μια μεγάλη ευκαιρία. Οταν η σειρά ολοκληρώθηκε κι αναρωτήθηκα αν τώρα θα παίρνω μόνο τους ρόλους της σοβαρής επαγγελματία κι αν αυτό θα ήταν περιοριστικό, δεν με ένοιαξε καθόλου. Δεν βαριέμαι ποτέ να παίζω ενήλικους ρόλους, αντιθέτως μεγαλώνοντας είναι τεράστια ανακούφιση ότι μπορείς να διαλέξεις διαφορετικούς ρόλους. Και είναι επίσης εξαιρετική τύχη ότι οι άνθρωποι σε διαφορετικές χώρες εκτός από την δική σου σε βλέπουν από μια εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Με εξέπληξε το γεγονός ότι ο Πίτερ Στρικλαντ με σκέφτηκε για το «Duke of Burgundy», σκεφτόμουν ότι ελπίζω να μην ανακαλύψει γρήγορα ότι δεν είμαι ακριβώς η ηθοποιός που είχε στο μυαλό του (γελά). Αυτη την στιγμή είμαι στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να μπορώ να διαλέγω ρόλους μακριά από την πατρίδα μου, αλλά θα ήθελα πολύ να κάνω ξανά σύντομα σινεμά στην Δανία, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι μπορώ να είμαι και μια διαφορετική ηθοποιός, κι όχι απλά μια γυναίκα που παίζει κωμωδία, τους ρόλους της χαζής μαμάς. Αλλά θα φτάσουμε κι εκεί. Η τουλάχιστον το ελπίζω.

Borgen 607 Borgen

Η ευθύνη ενός ηθοποιού
Υπήρχε μια περίοδος μετά από το «Borgen” που οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα έπρεπε να μιλήσω για την πολιτική, αλλά δεν ένοιωθα ότι έχω την ικανότητα να το κάνω. Ομως νομίζω ότι η δική μου δουλεία μπορεί να κάνει την διαφορά με τον τρόπο της, διότι το σινεμά μπορεί να επηρεάσει τις γνώμες των ανθρώπων να μεταβάλει νοοτροπίες, να φέρει μια αλλαγή. Αλλά δεν είναι δική μου δουλεία ως ηθοποιός να μιλήσω γι’ αυτά τα θέματα που πιθανότατα δεν ξέρω τόσο καλά όσο θα έπρεπε για να εκφέρω γνώμη. Και πραγματικά μπορεί να ακουστεί αστείο, αλλά μετά από το «Borgen» μου πρότειναν να ασχοληθώ με την πολιτική. Φυσικά είπα όχι.

sidse babett knudsen 607

Δείτε ακόμη: