Συνέντευξη

Ο Ρικάρντο Νταρίν κι ο Σαντιάγο Μίτρε μιλούν στο Flix για πολιτική και (φυσικά) σινεμά

στα 10

Ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης του «Προέδρου», κερδίζουν την ψήφο εμπιστοσύνης μας.

Ο Ρικάρντο Νταρίν κι ο Σαντιάγο Μίτρε μιλούν στο Flix για πολιτική και (φυσικά) σινεμά

Ο Ρικάρντο Νταρίν είναι ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αγαπητούς ηθοποιούς του ισπανόφωνου σινεμα, ένας σπουδαίος ερμηνευτής που δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Ο Σαντιάγο Μίτρε καταξιωμένος σεναριογράφος στην Αργεντινή και σκηνοθέτης στην τρίτη του ταινία πλέον, του δίνει έναν ρόλο που μοιάζει να ταιριάζει γάντι στον εξαιρετικό του τρόπο να υποδύεται αληθινούς ανθρώπους στην οθόνη, από τον πλέον καθημερινό χαρακτήρα μέχρι τον πρόεδρο μιας ολόκληρης χώρας. «O Πρόεδρος» είναι ένα πολιτικό θρίλερ επί προσωπικού, που διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο στις κορυφές των Ανδεων και φέρνει στο είδος έναν φρέσκο αέρα που φυσά από τις περιοχές του σινεμα του φανταστικού. Το φιλμ έκανε την πρεμιέρα του στο περσινό φεστιβάλ των Καννών όπου ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής του μίλησαν στο Flix.

«O Πρόεδρος» Προβάλεται στις αίθουσες από τις 5 Ιουλίου σε διανομή Weirdwave

Ricardo Darin Santiago Mitre 607

Ο Σαντιάγο Μίτρε για τις αναφορές πίσω από την ταινία

Υπάρχει μια λαμπρή παράδοση από πολιτικά φιλμ ή πολιτικά θρίλερ ειδικά στον αμερικάνικο κινηματογράφο, αλλά στην ταινία μου υπάρχουν μια σειρά από αναφορές που για μενα είναι πολύ πιο βασικές ακόμη κι αν δεν μοιάζουν το ίδιο φανερές σε όλους. Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για μένα στο να χτίσω την αφήγηση και να κάνω την ατμόσφαιρα πολύ πιο ανησυχητική από ένα τυπικό θρίλερ και για να καταφέρω κάτι τέτοιο στράφηκα στο σινεμά σκηνοθετών όπως ο Κιούμπρικ κι ο Πολάνσκι.

Στην αργεντινη έχουμε επίσης μια λαμπρή παράδοση σε μια λογοτεχνία που φλερτάρει με το φανταστικό ή το μεταφυσικό, συγγραφείς όπως ο Χούλιο Κοστασάρ ή ο Αδόλφο Μπιόι Κασάρες, οι οποίοι ήταν για μένα μια από τις βασισκές αναφορές στον τρόπο που ήθελα να κάνω την ιστορία πιο τεταμένη κι αινιγματική. Είναι επίσης προφανές ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική, είναι κάτι που συχνά κοιτάζουμε με ανησυχία ή και τρόμο μερικές φορές.

Ricardo Darin Santiago Mitre 607

Πολιτικό θρίλερ, ή ταινία του φανταστικού;

Η βασική πρόκληση της ταινίας ήταν το πως ξεκινάς με ένα πολιτικό θρίλερ και στην συνέχεια η ιστορία γλιστρά προς το φανταστικό. Θέλαμε να συνδυάσουμε αυτά τα δύο στοιχεία τα οποία από την γέννηση της ιστορίας υπήρχαν το ένα δίπλα στο άλλο. Κι αυτή η μετάλλαξη της ταινίας σε κάτι άλλο στην πορεία είναι για μένα κάτι που βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Και στην πραγματικότητα ήταν κάτι που με εκανε να καταλάβω ότι τελικά το σινεμά είδους μου αρέσει πολύ περισσότερο απ όσο νόμιζα μέχρι σήμερα.

La Cordillera 607

Ο Ρικάρντο Νταρίν για πως υποδύεσαι έναν ηγέτη στην οθόνη

Συζητήσαμε πολύ με τον Σαντιάγο Μίτρε για την κατασκευή του χαρακτήρα και την δημιουργια του κεντρικού χαρακτήρα. Νομίζω πως όταν υποδύεσαι έναν ήρωα που έχει εξουσία ή δύναμη, είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνεις. Είναι μια αρχή που ισχύει για κάθε ρόλο που παίζεις, αλλά που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε τέτοιες περιπτώσεις. Νομίζω ότι όλοι οι απλοί πολίτες έχουμε τις δικές μας ιδέες ή φαντασιώσεις για το τι σημαίνει να έχεις εξουσία και νομίζω ότι ακριβώς αυτή η προβολή των θεατών πάνω στον χαρακτήρα σου πρέπει να σε κάνει περισσότερο προσεκτικό στον τρόπο που θα τον χτίσεις. Είναι σημαντικό να αποφύγεις την υπερβολή. Ημασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί να δημιουργήσουμε έναν χαρακτήρα που δεν θα έμοιαζε με κανεναν αναγνωρίσιμο εν ζωή ηγέτη και σίγουρα με κανέναν από τους προηγούμενους ηγέτες της Αργεντινής. Θέλαμε να μπορεί να διατρέχει όλο το φάσμα της πολιτικής ιδεολογίας και νομίζω ότι στην αρχη της ταινίας μοιάζει να είναι πιο προοδευτικός κι ελπίζω ότι οι θεατές το νιώθουν, στην διαρκεια της λόγω όλης της πίεσης που δέχεται από όλα όσα συμβαίνουν γύρω του, οπισθοχωρεί σε μια πιο συντηρητική θέση.

la cordillera the summit 607

Για τον τρόπο που διαλέγει τους ρόλους τους

Διαλέγω τους ρόλους που θα παίξω με το στομάχι μου. Στ’ αλήθεια. Μερικές φορές νιώθω την δύναμη μιας ιστορίας σωματικά κι αυτό συνέβη εδώ όπως που συμβαίνει κάθε φορά που διαβάζω ένα βιβλίο που με συναρπάζει. Αισθάνομαι ότι είμαι μέρος της πρώτα με έναν τρόπο αισθητικό και συναισθηματικό και στη συνέχεια αναλύω ή σκέφτομαι πιο βαθιά πάνω σε κάθε πρότζεκτ. Η πρώτη μου απόφαση παίρνεται πρώτα με το ένστικτο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, είχα γνωριστεί με τον Σαντιάγο σε ταινίες που είχε γράψει το σενάριο, αλλά η εμπειρία του να δουλεύω μαζί του ήταν εξαιρετική. Προχωρήσαμε χέρι χέρι στην δημιουργία της ταινίας. Συνεργαστήκαμε στενά και ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος στο να μου επιτρέψει να εκφράσω τις δικές μου απόψεις για τον χαρακτήρα και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει ολόκληρη την ιστορία της ταινίας. Δεν είναι κάτι που όλοι οι σκηνοθέτες είναι διατεθειμένοι να κάνουν.

Ricardo Darin Santiago Mitre 607

Πολιτικός γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Σαντιάγο Μίτρε: Νομίζω ότι πρέπει να έχεις μια συγκεκριμένη προσωπικότητα αλλά πρέπει να έχεις και τις αντοχές. Η πολιτική σημαίνει έκθεση σημαίνει μάχες και μια σειρά από προβλήματα που έχεις να αντιμετωπίσεις αλλά και αρκετά βρώμικα πράγματα που οφείλεις να αποδεχτείς. Νομίζω πως οι άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική για αρκετά χρόνια χτίζουν τις δικές τους αντοχές στις δυσκολίες, αλλά και μια δική τους θεώρηση πάνω στην ηθική αφού η ενασχόληση με την πολιτική εγείρει καθημερινά μια σειρά από δυσκολα ηθικά ερωτήματα.

Ricardo Darin Santiago Mitre 607

Η εξουσία διαφθείρει;

Σαντιάγο Μίτρε: Δεν έχω τις απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννά η ταινία για την δύναμη, για το αν η εξουσία διαφθείρει. Προτιμώ να αφήνω την ιστορία να σε οδηγεί στις δικές σου απαντήσεις και τον κάθε θεατή να αντλεί τα δικά του συμπεράσματα από το φιλμ.

Ρικάρντο Νταριν: Ακούς συχνά να λένε ότι τα πράγματα στην πολιτική θα αλλάξουν όταν μπει νέο αίμα κι αναρωτιέμαι πάντα πόσο γρήγορα το «νέο αίμα» παλιώνει όταν έρχεται σε επαφή με την εξουσία. Νιώθω ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ ουσιαστικά στην πολιτική και ίσως η απόκτηση της εξουσίας να είναι κάτι που βγάζει τον χειρότερο εαυτό στους ανθρώπους. Υπαρχει μια κινέζικη παροιμία που λέει αν θες να μάθεις τον αληθινό χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώστου εξουσία για πέντε λεπτά.

«O Πρόεδρος» Προβάλεται στις αίθουσες από τις 5 Ιουλίου σε διανομή Weirdwave