Ενημέρωση

Πέντε τραγούδια για μια Χρυσή Σφαίρα!

στα 10

Η κατηγορία καλύτερου τραγουδιού στις φετινές υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών μοιάζει πιο ενδιαφέρουσα από οποιαδήποτε άλλη. Οχι μόνο γιατί ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκει κανείς από τη Μαντόνα μέχρι την Γκλεν Κλόουζ και από την Mary J. Blige μέχρι τον Κρις Κορνέλ...

Πέντε τραγούδια για μια Χρυσή Σφαίρα!
H Mary J. Blige τραγουδάει το «The Living Proof»

Η κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού, τόσο στις Χρυσές Σφαίρες όσο και στα Οσκαρ παραμένει ό,τι πιο αμφιλεγόμενο έχει να προτείνει το Χόλιγουντ για τη μουσική πλευρά των καλύτερων ταινιών της κάθε χρονιάς. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια, τόσο η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ όσο και τα μέλη της Ακαδημίας να την έχουν δει πιο «μοντέρνα», ξεπερνώντας την τάση των 90s που ήθελε τα βραβεία τραγουδιού να πηγαίνουν παραδοσιακά σε κάποιο καρτούν της Disney, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι πρωτοποριακές επιλογές τους παραμένουν «ασφαλείς». Εκτός αν για παράδειγμα θεωρείτε πως το «The Living Proof» της Mary J. Blige από τις «Υπηρέτριες» ή το «The Keeper» του Κρις Κορνέλ είναι ακριβώς η r 'n' b ή η ρόκ αντίστοιχα πλευρά της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Οι φετινές πέντε υποψηφιότητες των Χρυσών Σφαιρών δεν ήταν ακριβώς έκπληξη, εκτός ίσως από την πλήρη απουσία των τραγουδιών από το «The Muppets» και την αναμενόμενη απουσία του «Gathering Stories» του Jonsi από το «We Bought a Zoo» του Κάμερον Κρόου που - εντάξει - είναι πολύ avant-garde για τα γούστα των ψηφοφόρων. Μην ξεχνάτε πως η περσινή Χρυσή Σφαίρα τραγουδιού πήγε στο «You Haven't Seen the Last of Me» της Σερ από το «Βurlesque».

Αναλυτικά τα πέντε υποψήφια τραγούδια που διεκδικούν τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου τραγουδιού είναι τα εξής:

The Living Proof της Mary J. Blige (από τις «Υπηρέτριες») / Μουσική: Τόμας Νιούμαν, Mary J. Blige, Χάρβει Μέισον Τζιούνορ, Στίχοι: Mary J. Blige, Χάρβει Μέισον Τζιούνορ, Nτέιμον Τόμας

Το τραγούδι που έγραψε η Mary J. Blige για τις «Υπηρέτριες» ήταν η άμεση αντίδραση της ντίβας της μαύρης μουσικής, μετά από μια προβολή της ταινίας που την συγκίνησε: «Ηθελα με οποιονδήποτε τρόπο να συμμετάσχω σε αυτήν την ταινία, γιατί νιώθω ότι οι γυναίκες πρέπει να ενθαρρύνουν η μια την άλλη. Είμαστε εδώ για να πούμε μια ιστορία και το να μπορώ να απευθύνομαι σε τόσες πολλές γυναίκες με αυτό το τραγούδι σημαίνει για μένα πολλά». Η «ζωντανή απόδειξη» των στίχων δεν είναι παρά ο χαρακτήρας που υποδύεται η Βαιόλα Ντέιβις, η άτυπη πρωταγωνίστρια της ταινίας του Τέιτ Τέιλορ και μέχρι στιγμής το «The Living Proof» μοιάζει με το αδιαφιλονίκητο φαβορί της κατηγορίας.

Hello Hello του Ελτον Τζον (από το «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα») / Μουσική: Ελτον Τζον, Στίχοι: Μπέρνι Τόπιν

Το μόνο τραγούδι της κατηγορίας που προέρχεται από ταινία κινουμένων σχεδίων, το «Hello Hello» έφτασε μέχρι εδώ μάλλον επειδή μαζί με τον Ελτον Τζον τραγουδάει η Lady Gaga (παρόλο που η εκδοχή αυτή του τραγουδιού δεν βρίσκεται στο επίσημο soundtrack του «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα») και όχι φυσικά επειδή είναι κάτι διαφορετικό από ακόμη ένα τραγούδι από αυτά που ο Ελτον Τζον πρέπει να γράφει μέσα σε τέσσερα λεπτά, συμπεριλαμβανομένης και της ώρας που τα τραγουδάει και τα ηχογραφεί. Χαριτωμένο το λες, για βραβείο ούτε να το σκέφτεσαι!

The Keeper του Κρις Κορνέλ (από το «Φύλακας Αγγέλων») / Μουσική, Στίχοι: Κρις Κορνέλ

H τελευταία ταινία που θα φανταζόταν κανείς ότι θα είχε έστω και μια υποψηφιότητα για κάτι στις Χρυσές Σφαίρες ήταν ο «Φύλακας Αγγέλων» του Μαρκ Φόρστερ. Ας είναι καλά ο Κρις Κορνέλ των Soundgarden που σκέφτηκε τι τραγούδι θα μπορούσε να πει στα ορφανά παιδιά του Σουδάν ο Σαμ Τσάιλντερς (τον υποδύεται στην ταινία ο Τζέραρντ Μπάτλερ) αν ήταν ο Γούντι Γκάθρι. «Ποιος είμαι εγώ να γράψω ένα τραγούδι για κάτι τόσο δυνατό που δεν έχω βιώσει; Δεν είμαι ένα ορφανό που μεγαλώνω στο Σουδάν, που με έχουν απαγάγει ή έχω δει τους γονείς μου να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια μου. Και ούτε είμαι κάποιος που θα θυσίαζε και θα ριψοκινδύνευε τη ζωή του για να προστατεύσει αυτά τα παιδιά;», δηλώνει ο Κορνέλ. Είναι όμως ένας πρώην grunger που έγραφε πάντοτε τραγούδια για το σινεμά (από τις «Μεγάλες Προσδοκίες» του Αλφόνσο Κουαρόν μέχρι το «Singles» του Κάμερον Κρόου και το βασικό θέμα του «Casino Royale».

Lay Your Head Down της Σινέντ Ο' Κόνορ (από το «Albert Nobbs») / Μουσική: Μπράιαν Μπερν Στίχοι: Γκλεν Κλόουζ

Δύο είναι τα σημεία στα οποία αξίζει κανείς να επικεντρωθεί σχετικά με το υποψήφιο τραγούδι από το «Albert Nobbs»: το γεγονός πως σηματοδοτεί μια από τις σπάνιες «επιστροφές» της χαμένης εδώ και καιρό Σινέντ Ο' Κόνορ και την «δεύτερη» υποψηφιότητα της Γκλεν Κλόουζ η οποία υπογράφει τους στίχους του τραγουδιού, επιβεβαιώνοντας πως το «Αlbert Nobbs» ήταν όντως ένα πρότζεκτ ζωής, φέρνοντας περισσότερο και από τις πιθανότητες της ίδιας στον Α' Γυναικείο Ρόλο, το τραγούδι του Μπράιαν Μπερν ως το outsider της κατηγορίας που δεν αποκλείεται να φύγει με τη Χρυσή Σφαίρα.

Masterpiece της Madonna (από το «W.E.») / Μουσική, Στίχοι: Madonna, Τζούλι Φροστ, Τζίμι Χάρι

Οπως και να το κάνουμε, η υποψηφιότητα της Madonna για το τραγούδι που έγραψε και ερμηνεύει για το δικό της «W.E.» είναι μια προσθήκη στην πεντάδα που προσφέρει και λάμψη και ισχυρές δόσεις ποπ glamour, στο τραγούδι που κανονικά θα έφευγε εύκολα με το βραβείο (κυρίως για να ανέβει η Madonna στη σκηνή της απονομής των Χρυσών Σφαιρών». Οσο για το «αριστούργημα» του τίτλου, προφανώς δεν εννοεί μόνο την υπέροχη κυρία Σίμπσον! Διαβάστε περισσότερα για το «Μasterpiece» εδώ και ακούστε το παρακάτω.

Δείτε εδώ όλες τις υποψηφίοτητες για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες που θα απονεμηθούν στις 15 Ιανουαρίου