Συνέντευξη

Ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ ξέρει να κάνει και αμερικάνικο σινεμά

στα 10

Ενας από τους πιο αναγνωρισμένους νέους Ευρωπαίους σκηνοθέτες κάνει μια ευπρόσδεκτη στροφή προς το εμπορικό σινεμά και δίνει στο πιστολίδι στιλ.

Ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ ξέρει να κάνει και αμερικάνικο σινεμά

Ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ γεννήθηκε στην Ισλανδία, στο Ρέικιαβικ – στην πόλη του αφιέρωσε την πρώτη του ταινία, το «101 Reykjavik» το 2000, που κέρδισε από το βραβείο της FIPRESCI στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Τορόντο, έκανε το γύρο του κόσμου σε φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες κι έκανε το όνομά του συνώνυμο με την ανάπτυξη του σκανδιναβικού σινεμά.

Οι επόμενες ταινίες του, όπως το «Jar City» το 2006 ή το «Contraband» το 2012 (το αγγλόφωνο ριμέικ του ισλανδικού «Reykjavik-Rotterdam» του χάρισαν βραβεία από μεγάλα φεστιβάλ σαν το Καρλόβι Βάρι και απέδειξαν ότι ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ όχι μόνο έχει έρθει στα κινηματογραφικά πράγματα για να μείνει, αλλά κι ότι σταθερά αναπτύσσει ταχύτητα. Η μεγαλύτερή του κριτική επιτυχία ήρθε με το «The Deep» (διαβάστε και δείτε περισσότερα), το φιλμ που αποτέλεσε και την πρόταση της χώρας του για τα περσινά Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ομως η ορμή του Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, ενός δημιουργού που σκηνοθετεί, γράφει, κάνει παραγωγή, μοιάζει να γνωρίζει καλά τι θέλει και πώς να το καταφέρει, δε θα μπορούσε να βρει πιο ταιριαστή έκφραση από μια καθαρά αμερικανικού τύπου, «αγορίστικη» περιπέτεια, ένα γεμάτο τεστοστερόνη heist movie με επώνυμο καστ – τον Ντένζελ Γουόσινγκτον και τον Μαρκ Γουόλμπεργκ – και αστείρευτο χιούμορ και στιλ. Στο «2 Guns», ο Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ δείχνει να διασκεδάζει ακριβώς όσο και το κοινό της ταινίας! Δείτε στο παρακάτω βίντεο τι λέει ο σκηνοθέτης για το «2 Guns», τους δύο πρωταγωνιστές του και το fun του να κάνεις εμπορικό σινεμά.

Το «2 Guns» βγαίνει στους κινηματογράφους την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, από την Audiovisual. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.