Άποψη

Τα επιλεκτικά συγχαρητήρια της Υπουργού Πολιτισμού #2

στα 10

Η Μυρσίνη Ζορμπά συγχαίρει και επίσημα τον Κώστα Γαβρά για το τιμητικό βραβείο που του απένειμε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Της είπε άραγε κανείς πως στην ίδια τελετή βραβεύθηκαν δύο Ελληνες παραγωγοί; Αυτοί δεν αξίζουν τα συγχαρητήριά της;

Τα επιλεκτικά συγχαρητήρια της Υπουργού Πολιτισμού #2
Οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης παραλαμβάνουν το βραβείο Eurimages Co-Production Award στην τελετή απονομής των Ευρωπαϊκών Βραβείων στη Σεβίλλη

Είναι η δεύτερη φορά στην πολύ σύντομη θητεία της Μυρσίνης Ζορμπά που συμβαίνει το ίδιο περιστατικό των «επιλεκτικών συγχαρητηρίων».

Η πρώτη ήταν τον Οκτώβρη που μας πέρασε, όταν από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού δόθηκαν επίσημα συγχαρητήρια στον Μπουγιάρ Αλιμάνι και την ταινία του «Η Αντιπροσωπεία» που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας. Στο ίδιο Φεστιβάλ είχε κερδίσει βραβείο και ο Νίκος Λαμπότ με την ταινία «Η Δουλειά της», αλλά για αυτόν δεν υπήρξαν συγχαρητήρια.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Τα επιλεκτικά συγχαρητήρια της Υπουργού Πολιτισμού #1

Σε συγχαρητήρια μήνυμα της 17ης Δεκεμβρίου, η Μυρσίνη Ζορμπά συγχαίρει επίσημα τον Κώστα Γαβρά για το τιμητικό βραβείο που του απένειμε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στα ίδια βραβεία - όπου σημειωτέον πολύ σπάνια φτάνει κάποια ελληνική ταινία - έτυχε, ειδικά φέτος, να βραβευθούν και δύο Ελληνες παραγωγοί, ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης και ο Γιώργος Καρναβάς της εταιρίας παραγωγής Heretic, η οποία κέρδισε το βραβείο Eurimages Co-Production Award. Γι' αυτούς δεν υπήρξαν συγχαρητήρια και πραγματικά δεν μπορούμε να σκεφτούμε τον παραμικρό λόγο γι' αυτό.

Διαβάστε ακόμη: Αγάπη ναι (και πολλή) για το ελληνικό σινεμά, αλλά - επιτέλους - και μια εθνική πολιτική

Είναι πάρα πολλές οι αστοχίες της Υπουργού Πολιτισμού το τελευταίο διάστημα. Από το «πάρτι» στην Αλκυονίδα που τελικά δεν χρειαζόταν να σωθεί παρά μόνο από έναν κακοπληρωτή ενοικιαστή, μέχρι το απόλυτο φιάσκο της συνάντησής της με τους ανθρώπους του σινεμά στο φουαγιέ του Studio, όπου ειπώθηκε το μνημειώδες «Η χώρα κατέρρευσε κι εσείς μου λέτε για τους πόρους που χάσατε;» (Εφημερίδα των Συντακτων, 6.12.2018 και το άλλο μνημειώδες περί της «υπαρξιακής αγωνίας» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (βλ. Εθνος, 9.12.2018), η Υπουργός Πολιτισμού μοιάζει να βρίσκεται «αλλού» από εκεί όπου βρίσκονται οι ευθύνες της.

Οπως όλα δείχνουν, τις αντιμετωπίζει κι αυτές «επιλεκτικά», όπως τα συγχαρητήριά της.

Δείτε εδώ τις βραβεύσεις του Κώστα Γαβρά και των Κωνσταντίνου Κοντοβράκη και Γιώργου Καρναβά στη Σεβίλλη, στην τελετή απονομής των 31ων Ευρωπαϊκών Βραβείων