Άποψη

Τα επιλεκτικά συγχαρητήρια της Υπουργού Πολιτισμού

στα 10

Η (θετική και αρνητική) έκπληξη που γεννούν τα επίσημα συγχαρητήρια του Υπουργείου Πολιτισμού στον Μπουγιάρ Αλιμάνι για τη διάκριση της τρίτης του ταινίας στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας.

Τα επιλεκτικά συγχαρητήρια της Υπουργού Πολιτισμού
Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας για το «The Delegation»

Εκπληξη προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 21 Οκτωβρίου, με θέμα τα συγχαρητήρια για τη διάκριση της ταινίας του Μπουγιάρ Αλιμάνι «The Delegation», η οποία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας.

Θετική ήταν η έκπληξη, καθώς το Υπουργείο δεν μας συνηθίζει να ενδιαφέρεται τόσο περιπτωσιολογικά με τις διακρίσεις του ελληνικού σινεμά ή ταινιών ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή με οποιαδήποτε βράβευση σε οποιοδήποτε φεστιβάλ του κόσμου. Συνήθως τα συγχαρητήρια εκ μέρους του Υπουργείου έρχονται μόνο σε μεγάλες διακρίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ.

Προφανώς η κυρία Ζορμπά - μπράβο της αν είναι και δική της πρωτοβουλία - ή όποιος τη συμβουλεύει γνωρίζει καλά τα κινηματογραφικά πράγματα στην Ελλάδα και έτσι το Υπουργείο θέλησε να ξεκινήσει μια σειρά επίσημων ανακοινώσεων αναδεικνύοντας το ελληνικό σινεμά και τις διακρίσεις του, που εδώ και χρόνια παραμένουν στον κλειστό κύκλο ενδιαφέροντος μιας μικρής κοινότητας.

Αλιμανι Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι και η ομάδα της ταινίας του με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας για το «The Delegation»

Εκπληξη αποτέλεσε - αρνητική αυτή τη φορά - το γεγονός πως στο ίδιο φεστιβάλ που για κάποιο λόγο έπεσε στο ενδιαφέρον του Υπουργείου, την ίδια ώρα που διακρίσεις του ελληνικού σινεμά διεθνώς περνάνε και δεν ακουμπάνε (π.χ. μόλις μέσα στο προηγούμενο διάστημα είχαμε την πρόκριση δύο ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στην προκριματική των Οσκαρ), διακρίθηκε και μια άλλη ταινία, το «Η Δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ. Καμία αναφορά, ωστόσο, στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου.

Είναι σαφές πως το ενδιαφέρον του Υπουργείου ήταν να αναδείξει την περίπτωση του Μπουγιάρ Αλιμάνι, Αλβανού μετανάστη που έκανε βάση του την Ελλάδα και συνεχίζει να εργάζεται και να διακρίνεται για τις ταινίες του, πάντα με την Ελλάδα στη συμπαραγωγή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του «The Delegation» (από την πλευρά της Ελλάδας η Graal). Ενας υπέροχος σκηνοθέτης και άνθρωπος που όσοι ενδιαφέρονται για το σινεμά τον γνωρίζουν και τον παρακολουθούν στη δική του πορεία μέσα στα χρόνια. Από τη μία χαίρεσαι που κάποιοι, με αφορμή την εν λόγω συγχαρητήρια ανακοίνωση, ασχολήθηκαν με την περίπτωσή του, από την άλλη νιώθεις και τη ματαιότητα του τι χρειάζεται τελικά για να αναγνωρίσει κανείς τα ωραία, υγιή, δημιουργικά και άξια θαυμασμού πράγματα σε αυτή τη χώρα.

Labot Ο Νίκος Λαμπότ με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Φεστιβάλ Βαρσοβίας για το «Η Δουλειά της»

Αναμένοντας κι άλλες ανακοινώσεις του Υπουργείου που θα αναδεικνύουν δημιουργούς, ταινίες και διακρίσεις του ελληνικού σινεμά, να σημειώσουμε πως τόσο το «Delegation» του Μπουγιάρ Αλιμάνι όσο και το «Η Δουλειά της» του Νίκου Λαμπότ - δύο πολυαναμενόμενες ταινίες του επόμενου διαστήματος - θα προβληθούν στο 59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το πρώτο στους Ανοιχτούς Ορίζοντες και το δεύτερο στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Δείτε εδώ τον Μπουγιάρ Αλιμάνι να μιλάει στην κάμερα του Flix πίσω στο 2011 με αφορμή την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Αμνηστία» που υπήρξε και η επίσημη υποβολή της Αλβανίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.