Ενημέρωση

«Insecure»: Η ανασφάλεια τελείωσε, η Ιζα επιστρέφει!

στα 10

Ο 5ος και τελευταίος κύκλος της αγαπημένης μας κομεντί της ΗΒΟ κάνει πρεμιέρα. Είστε έτοιμοι να νιώσετε ασφαλείς με το «Insecure»;

«Insecure»: Η ανασφάλεια τελείωσε, η Ιζα επιστρέφει!
Η Ιζα Ρέι με την ειλικρινή πένα και ερμηνεία της είναι κάτι παραπάνω από τηλεοπτική ηρωίδα: έχει γίνει φίλη μας

Bλέπετε «Insecure»; Αν όχι, ξεκινήστε το binge watching των τεσσάρων πρώτων κύκλων... τώρα! Ειδικά αν σειρές με αυτοσαρκαστικές, έξυπνες, γεμάτες ελαττώματα γυναίκες της διπλανής πόρτας είναι οι αγαπημένες σας.

Δημιουργός και παραγωγός της σειράς, η πρωταγωνίστριά της, Ιζα Ρέι. Που από το 2016, που έκανε πρεμιέρα ο πρώτος κύκλος, έχει γίνει πια διάσημη. Απόφοιτος του Stanford και με όνειρα να γίνει δικηγόρος, η αμερικανοσενεγαλέζα Ρέι ακολούθησε την καρδιά της και την πένα της, δημιουργώντας μία σειρά στο youtube, το «The Misadventures of Awkward Black Girl». Η πρωτοτυπία και η ειλικρίνεια της σειράς, τράβηξαν την προσοχή της ΗΒΟ και έτσι γεννήθηκε το «Insecure». Από τότε, όχι μόνο δεν έκοψε ταχύτητα, αλλά μάλλον γκάζωσε. Πρωταγωνίστησε και στην μεγάλη οθόνη, στο «Lovebirds» και στο «The Photograph». Ξεκίνησε μία δισκογραφική εταιρία. Αγόρασε ένα καφέ της γειτονιάς της για να το σώσει. Δημιούργησε μία εταιρία προϊόντων περιποίησης μαλλιών για αφροαμερικανές. Εκανε την παραγωγή του «A Black Lady Sketch Show». Και ολοκλήρωσε το «Rap Sh*t», τη σειρά που θα πάρει τη σκυτάλη του «Insecure». Σήμερα, η 36χρονη δημιουργός είναι μια από τις πιο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες της βιομηχανίας (διαβόητο ότι ξυπνάει κάθε μέρα στις 4.30 το πρωί!). Εχει υπογράψει για 22 ταινίες στο άμεσο μέλλον της – 16 από αυτές με την ΗΒΟ.

Τι είναι το «Insecure»; Το «Insecure» μάς συστήνει την Ιζα (ναι, η ηρωίδα έχει το ίδιο όνομα με τη δημιουργό) - μία νεαρή αφροαμερικανίδα από μία παραδοσιακή μαύρη γειτονιά του Λος Αντζελες, όπου όλα αλλάζουν. Τα μαγαζιά παραδίδονται σε χίπστερς, οι δουλειές περνούν κρίση, οι φίλοι απογοητεύουν ή τους απογοητεύεις και οι σχέσεις γεννιούνται και πεθαίνουν σε οθόνες smartphones.

Λίγα επεισόδια ανά κύκλο, μεγάλες αλήθειες για τους κύκλους της ζωής μας. Ναι της ζωής μας, καθώς η ειλικρίνεια του σεναρίου σε αγγίζει, ακόμα κι αν η πολιτισμική σου ταυτότητα είναι διαφορετική. Η Ιζα είναι φίλη σου, αδελφή σου, κοπέλα σου, την ξέρεις. Γραμμένη πανέξυπνα, αστεία, πικρά και τόσο οικεία: ενηλικίωση (συμβαίνει ποτέ;), σχέσεις, χωρισμοί, tinder, OK Cupid, φίλες, οικογένεια, ταυτότητα, δουλειά, ζωή. Μεγάλη «ανασφάλεια» απέναντι σε όλα αυτά.

Insecure 5 Η Ιβόν Ορτζι που ερμηνεύει την «Μόλι»

Eπίκεντρο όλων, η φιλία. Ναι, μπορεί η Ιζα να παλεύει να βρει τον εαυτό της μέσα από δημιουργικά πρότζεκτς στη δουλειά της, να δοκιμάζεται σε σχέσεις με συντρόφους και να χάνει στα σημεία, όμως οι φίλες της είναι o καθρέφτης της. Η κολλητή της φίλη «Μόλι», μία επιτυχημένη δικηγόρος με εύστοχες επιλογές στην τεχνοκρατική καριέρα της και ατυχείς στην προσωπική της ζωή, είναι εκείνη που στέκεται και δίπλα στην Ιζα και απέναντί της. Οι ανασφάλειες των φίλων μας τούς κάνουν και να μάς αγαπούν και να μάς ανταγωνίζονται με την ίδια ανάσα - αμυνόμενοι. Το ίδιο συμβαίνει και με την «Τίφανι», την οποία όλες αναγνωρίζουμε: είναι η παντρεμένη φίλη που στα παρουσιάζει όλα τέλεια. Τέλειος σύζυγος, τέλειο σπίτι, τέλειο αυτοκίνητο, πόσο τέλεια που ήρθε και το πρώτο παιδί. Ωστε να πάθει τον τέλειο νευρικό κλονισμό. Στον καθρέφτη των φιλενάδων της, η Ιζα θα αναμετριέται καθημερινά με τις δικές της αποτυχίες. Με τους ρόλους που δεν επέλεξε, με τους δρόμους που δεν ακολούθησε. Και δε θα έχει ποτέ εύκολη απάντηση για το αν έπραξε σωστά, ή που θα τη βγάλουν τα βήματά της – η σειρά δεν ονομάζεται τυχαία «Insecure» και είναι πολύ πιο έξυπνη για να δίνει ξεκάθαρα και κλισέ μηνύματα.

Insecure 5 2

Do you want your man, or not? / Do you know your plan, or not? / You gonna go back home, or not? You gonna claim your throne, or not?

Ο καθρέφτης, το μεγάλο εύρημα. O καθρέφτης στη σειρά, εκεί που κοιτάς τα χάλια σου, δεν είναι μόνο συμβολικός. Είναι κυριολεκτικός. Το κωμικό κι αυτοσαρκαστικό εύρημα της Ρέι είναι οι σκηνές της ηρωίδας στον καθρέφτη του μπάνιου της. Σε στιγμές αυτοκριτικής και αυτομαστιγώματος, ξυπνάει η free-style rapper μέσα της. Κοιτιέται και ξεκινά τα στιχάκια - τα χώνει γερά στον εαυτό της, φτύνει αλήθειες, τον μαλώνει, τον τσακίζει, καμιά φορά τον εμψυχώνει. Σκηνές που τις περισσότερες φορές είναι ξεκαρδιστικές, τις περισσότερες όμως σπάνε κόκκαλα. Πονάνε.

Insecure 5 3 Καθόλου τυχαία το «Black History» στον τοίχο

Η μαύρη κοινότητα του Λος Αντζελες, ένας ακόμα χαρακτήρας. Οπως στο «Sex and the City» το Μανχάταν δεν είναι μόνο γεωγραφικό φόντο, αλλά στίγμα, πολιτιστικό πλαίσιο και σημαντικός χαρακτήρας στις ζωές των κοριτσιών, έτσι και για την Ιζα το Ινγκλγουντ (μία από τις πιο παραδοσιακά μαύρες συνοικίες του LA) αποτελεί ταυτότητα.

Από τις συζητήσεις για την οικονομική κρίση που κάνει τους μαύρους ιδιοκτήτες να πουλούν τα μαγαζιά τους σε χίπστερς που ανοίγουν καφέ, μέχρι την καθημερινή της διαδρομή στις γειτονιές, τους δρόμους, τα block parties, τα hip hop club, τα σχολεία και τα πάρκα του, το Ινγκλουντ παίρνει και για τον λευκό, Ελληνα θεατή τη σωστή του διάσταση. Μια συνοικία με παράδοση, αληθινούς ανθρώπους, ξεχωριστό ύφος που σταδιακά παραδίδεται στην «ανάπτυξη».

Η Ιζα Ρέι, το παραδέχεται: η σειρά ήταν ο δικός της τρόπος να σώσει τη γειτονιά που μεγάλωσε. Αν όχι να σταματήσει την ισοπέδωση, τουλάχιστον να διασώσει τις εικόνες. Το «Dune» σύμπλεγμα πολυκατοικιών (που ζούσε η Ιζα και, ναι, υπάρχει), το «Maverick’s Flat» κλαμπ που ραπάρησε το διαβόητο «Broken Pussy» (και τώρα έχει κατεδαφιστεί), τη δημοτική πισίνα, τα μπαρμπέρικα, τα μαγαζιά ρούχων που αντιστέκονται στην «διαφυλετική αναγέννηση» (όπως την ονομάζει – σ.σ. Νέοι, λευκοί ιδιοκτήτες εμφανίζονται παντού).

Insecure 5 4 O Τζέι Ελις που ερμηνεύει τον «Λόρενς», τον άντρα που όλες κάπου, κάποτε αφήσαμε να φύγει

Πάνω από όλα όμως, το Insecure είναι κομεντί. Nαι, πολλά και σοβαρά συζητά η πένα της Ρέι, όμως τι πιο σοβαρό από την προσωπική ευτυχία; Ούτε εκεί, φυσικά, υπάρχουν εύκολα happy ends. Αντιθέτως, η σειρά γράφει happy beginings. Ενας έρωτας τελειώνει για να βρει ο καθένας από το ζευγάρι τα δικά του πατήματα. Να κάνει κι άλλα λάθη. Κι αν οι κύκλοι της ζωής το επιτρέψουν, θα ξανασυναντηθούν με τον άλλον. Κι αν εμείς οι θεατές έχουμε ψήφο σε αυτό, αυτός ο άλλος να είναι ο «Λόρενς» παρακαλούμε πολύ. Ο πάλαι ποτέ άνεργος σύντροφος που η Ιζα χώρισε, τον ταρακούνησε, τον πλήγωσε και της το ξεπλήρωσε με τόκο. Μπορεί να γελάμε με το πώς η Ρέι αυτοσαρκάζεται, αλλά ξέρει και να σπάει κόκκαλα με την πονεμένη της ειλικρίνεια για τη σύγχρονη γυναίκα. Που τα θέλει όλα και παλεύει και δουλεύει σκληρά. Αλλά δεν έχει τον έλεγχο. Ειδικά όταν οι γυναικείες ανασφάλειες συναντούν τον ανδρικό εγωισμό.

Insecure 5 6 Ο Ι'λαν Νόελ στο ρόλο του «Ντάνιελ», του πρώην που επιμένει...

Insecure 5ος κύκλος: The End H Iζα Ρέι το έχει ξεκαθαρίσει. Δε θα υπάρξει έκτος κύκλος. Πέντε χρόνια και 11 υποψηφιότητες της σειράς για ΕΜΜΥ μετά, όλα οδηγούν προς το μεγάλο φινάλε. Οχι γιατί το ΗΒΟ τους τράβηξε την πρίζα, αντιθέτως. Γιατί η Ρέι ξέρει πώς να προστατέψει το υλικό της. Με τον 5ο κύκλο θα κλείσουν όλοι οι κύκλοι που η Ιζα έχει ανοίξει. Δε θα μάς πει περισσότερα. Το μόνο που έχει δηλώσει είναι αυτό, κι είναι αρκετό: «Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ουτοπική ευτυχία που υπόσχεται η οθόνη, μικρή ή μεγάλη, πρέπει να υπάρχει ασφάλεια. Αυτό θέλω να βρει η Ιζα. Να στηριχτεί στον άξονά της και να προχωρήσει. Αυτό της το χρωστάω...»

Τι υπέροχος, πλήρης κύκλος. Από την ανασφάλεια, στην ασφάλεια. Ευχαριστούμε Ιζα...


Από 25 Οκτωβρίου το «Insecure» θα προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV.

Απόλαυσε ακόμα περισσότερα κάνοντας online εγγραφή στο vodafone.gr με πολύ απλά βήματα και χωρίς δέσμευση συμβολαίου, απολαμβάνοντας τον 1ο μήνα χρήσης δωρεάν, αποκτώντας πρόσβαση από κινητό και tablet σε όλο το πλούσιο περιεχόμενο του Vodafone TV (όπως το αποκλειστικό περιεχόμενο της ΗΒΟ, δημοφιλή κανάλια, δωρεάν αγαπημένες ταινίες και σειρές για μικρούς και μεγάλους).