Ενημέρωση

Ο Νικόλας Κολοβος βάζει με το «Index» το δάχτυλό του στην ανοιχτή πληγή του προσφυγικού

στα 10

Ο μεγάλος νικητής του 42ου Φεστιβάλ της Δράμας μιλάει στο Flix για το μονοπλάνο που δίχασε και του χάρισε το δεύτερο Χρυσό Διόνυσο της καριέρας του.

Ο Νικόλας Κολοβος βάζει με το «Index» το δάχτυλό του στην ανοιχτή πληγή του προσφυγικού

Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογενεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιός του ο Αλαν αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο Αλαν εχει σφηνώσει το δαχτυλό του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση.

Αυτή είναι η υπόθεση του «Index», της ταινίας του Νικόλα Κολοβού που κέρδισε το Χρυσό Διόνυσο στο 42ο Φεστιβάλ της Δράμας και που από την πρώτη στιγμή που προβλήθηκε, την πέμπτη ημέρα του Φεστιβάλ, προκάλεσε συζητήσεις, δίχασε και μοίρασε τους θεατές ανάμεσα σε αυτούς που βρήκαν τη ματιά του μια σπαραξικάρδια απεικόνιση του προσφυγικού και όσους δεν την πίστεψαν, υποστηρίζοντας ότι γλιστράει γρήγορα στη συναισθηματική εκμετάλλευση και τον εύκολο μελοδραματισμό.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Index» του Νικόλα Κολοβού.

index

Μιλώντας στο Flix, ο Νικόλας Κολοβός μοιράστηκε μαζί μας τη γέννηση της ιδέας και τη φιλοδοξία του για ένα ριψοκίνδυνο δωδεκάλεπτο μονοπλάνο που χρειάστηκε 19 λήψεις μέχρι να πετύχει - στη διεύθυνση φωτογραφίας ο Διονύσης Ευθυμιόπουλος.

«Η ιδέα για την ταινία πρόεκυψε πριν από δυο χρόνια, από ένα περιστατικό που συνέβη με τον γιο μου: είχε βάλει το χέρι του σε μια τρύπα και δεν ήθελε να το βγάλει. Ως σκηνοθέτης μου αρέσει να φέρνω τους ηρωές μου στα όρια και να τους φαντάζομαι σε ακραίες καταστάσεις. Να θέτω ηθικά ερωτήματα που φέρνουν τον πρωταγωνιστή σε δύσκολή θέση. Οταν έδειξα την ταινία σ' ένα μικρό, επιλεγμένο κοινό θεατών, συνειδητοποίησα ρωτώντας τους στο τέλος, ότι δεν αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για ένα μονοπλάνο. Με χαροποίησε η αντίδρασή τους, καθώς πρόθεσή μου στις ταινίες μου είναι ο θεατής να ξεχνά την κίνηση της κάμερας και το στιλ. Ο θεατής πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθήσει την ιστορία και τα γεγονότα χωρίς διακοπές, να είναι παρών σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Μια ταινία μικρού μήκους είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς - χωρίς κάνενας παραγωγός να πάθει εγκεφαλικό.»

Index

Με την ταινία μου θέλησα να έρθω κοντά σε μια οικογένεια προσφύγων και να δείξω ότι είναι παιδιά και γονείς απο σάρκα και αίμα που κάθονται σε σάπιες βάρκες και ρισκάρουν τη ζωή τους. Δείχνω μια οικογένεια, που είναι όπως όλες τις οικογένειες - που βρίσκονται σε φυγή ή όχι. Οικογένειες που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και φοβιές σε δύσκολες στιγμες. Ειναι μια ιστορία για μια οικογένεια που βρισκεται σε δίλημμα και πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση.»

index Ο Νικόλας Κολοβός (δεξιά) με τον παραγωγό του, Ολε Γουάιρενχεντ, στα γυρίσματα του «Index»

Ο Νικόλας Κολοβός, μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, έχει γυρίσει το βραβευμένο σε πολλά φεστιβάλ (ανάμεσά τους και στη Δράμα) «I am Gay» και το «Peter's Room». Το «Σύκο» ήταν η πρώτη ταινία που γύρισε στην Ελλάδα το 2015 και ακολούθησε φέτος το «Index».

«Δεν είναι η πρώτη, αλλά ούτε η τελευταία που κανω ταινία στην Ελλάδα - μου αρεσει να γυρίζω ταινίες εδώ. Aπολαμβάνω τη συνεργασία μου με τα ελληνικά συνεργεία, εμπνέομαι από το κλιμα που στα γυρίσματα είναι παντα δημιουργικό. Ευελπιστώ και την πρώτη μεγάλου μήκους μου να την γυρίσω στην Ελλάδα. Οταν πηγαίνω ένα σενάριο στον παραγωγό μου, το πρώτο που κοιτάει, είναι αν έχει να κανει με την Ελλάδα και ενθουσιάζεται όταν είναι να κάνουμε γύρισμα εδώ.»

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Index»:


Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφία των 60 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.


Διαβάστε ακόμη:


Index