Συνέντευξη

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Ποιος Βασίλης;» του Δημήτρη Μουτσιάκα

στα 10

Κάθε μέρα, τo FLIX γνωρίζει λίγο καλύτερα έναν από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος στο Φεστιβάλ Δράμας.

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: «Ποιος Βασίλης;» του Δημήτρη Μουτσιάκα
Παραμονή Χριστουγέννων ο Ευριπίδης ετοιμάζεται να κλείσει το κουρείο του...

Ο Δημήτρης Μουτσιάκας συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 34ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, στο τμήμα Μυθοπλασίας, με την ταινία «Ποιος Βασίλης;». Ο Δημήτρης αποφοίτησε το 2010 από την Κινηματογραφική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Αυτή είναι η πρώτη του ταινία.

Γνωριμία με τον Δημήτρη Μουτσιάκα

Περίγραψέ μας με 25 λέξεις την ταινία σου.

Παραμονή Χριστουγέννων ο Ευριπίδης ετοιμάζεται να κλείσει το κουρείο του.Τελευταία στιγμή τον προλαβαίνουν η Δημητρούλα με τον πατέρα της. Ο Ευριπίδης αναλαμβάνει να κουρέψει τη μικρή και να τη γυρίσει σπίτι της. Ολα ανατρέπονται με την εμφάνιση δυο ληστών κι ενός «περίεργου» Αγιου Βασίλη…

Πόσο σημαντικό είναι το φεστιβάλ της Δράμας για το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη;

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας είναι το μεγαλύτερο και πιο αναγνωρισμένο εγχώριο φεστιβάλ, το οποίο μάλιστα χαίρει και διεθνούς προβολής. Θεωρώ λοιπόν ότι αποτελεί το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα για τον Ελληνα μικρομηκά και για την πορεία της ταινίας του, καθώς είναι ένα φεστιβάλ το οποίο θα του εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προβολή μέσα στα ελληνικά σύνορα αλλά και θα του παράσχει παράλληλα τη δυνατότητα να προβληθεί και στις αγορές του εξωτερικού. Το φεστιβάλ δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στους νέους κινηματογραφιστές να σχηματίσουν εικόνα για το διεθνές γίγνεσθαι και τις σύγχρονες τάσεις στο διεθνή κινηματογράφο, αφού οι ταινίες που επιλέγονται είναι κατεξοχήν οι καλύτερες της χρονιάς. Τέλος, μέσα απ’ το πρόγραμμα «Το φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει» δίνεται η μοναδική ευκαιρία στη μικρού μήκουςταινία -και μάλιστα με την παρουσία των ίδιων των νέων δημιουργών- να προβάλλεται σ’ όλες τις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τους δημιουργούς όσο και για τους θεατές.

Πώς θα βαθμολογούσες την κρατική υποστήριξη στους νέους κινηματογραφιστές;

Η αλήθεια είναι πως ακόμη δε νομίζω πως είμαι σε θέση να βαθμολογήσω την κρατική υποστήριξη, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχω απευθυνθεί σε κάποιον κρατικό φορέα για την ολοκλήρωση της ταινίας μου. Μπορώ μόνο να κρίνω από το γεγονός ότι ελάχιστες από τις ταινίες νέων δημιουργών που βλέπουμε χαίρουν κρατικής υποστήριξης. Οι περισσότερες ταινίες, ειδικά στον χώρο της μικρού μήκους, γίνονται με ελάχιστη ή και μηδενική χρηματοδότηση, στηρίζονται στην αφιλοκερδή εργασία των συντελεστών τους και τη θυσία του ελεύθερου χρόνου τους. Το μόνο επομένως που μπορώ να πω είναι πως θεωρώ την κρατική υποστήριξη ιδιαιτέρως περιορισμένη για τους νέους κινηματογραφιστές (και για όλο το φάσμα της κινηματογραφικής παραγωγής, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα) .

Τι ρόλο πιστεύεις ότι μπορεί να παίξει η μικρού μήκους ταινία στην πρόσφατη «άνθιση» του ελληνικού κινηματογράφου;

Κατ' αρχάς, ο κινηματογράφος είναι μια ενιαία τέχνη. Η λεγόμενη άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, λοιπόν, αφορά στο σύνολο των ταινιών - είτε είναι μικρού, είτε μεγάλου μήκους. Βέβαια, σ' αυτό το σημείο θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι εννοούμε με τον όρο άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου. Τις πρόσφατες εξαιρετικές μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης ή τις εγχώριες εμπορικές επιτυχίες τηλεοπτικής λογικής; Γι' αυτό, θα προτιμούσα να πω ότι ο ελληνικός κινηματογράφος τον τελευταίο καιρό δίνει καλά δείγματα γραφής και ελπίζω ότι θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια προς αυτήν την κατεύθυνση, για να μπορέσει να εδραιωθεί ο όρος «άνθιση του ελληνικού σινεμά.»

Ποιοι είναι οι τρόποι για να φτάσει η μικρού μήκους ταινία στο κοινό της;

Η μικρού μήκους ταινία μέχρι πριν από μερικά χρόνια αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες για να φτάσει στο κοινό της. Οι θεατές θα έπρεπε να τη δουν ή σε κάποιο φεστιβάλ ή σε κάποια από τις σπανιότατες τηλεοπτικές προβολές. Στις μέρες μας, βέβαια, η ευρεία χρήση του διαδικτύου έχει κάνει σαφώς πιο εύκολη την πρόσβαση στην μικρού μήκους ταινία, για αυτούς που την αναζητούν. Ωστόσο, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια για την παραγωγή των μικρού μήκους ταινιών, καθώς δεν παρατηρείται αισθητή αύξηση στον αριθμό των θεατών.

Το μέγεθος μετράει;

Σε διάφορα ζητήματα ενδεχομένως και να μετράει, στον κινηματογράφο όμως και εν γένει στην τέχνη δεν έχει καμία σημασία. Το ζητούμενο στο σινεμά είναι να ειπωθεί η ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ανάλογα, λοιπόν, με την ιστορία που αφηγείται κάποιος διαμορφώνεται και η έκταση του έργου του.

Δείτε φωτογραφίες από την ταινία «Ποιος Βασίλης;» (και το σκηνοθέτη της), στο gallery.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.