Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Οι Παλιάτσοι» του Δημήτρη Νάκου

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Οι Παλιάτσοι» του Δημήτρη Νάκου

Η ταινία

Δύο πλανόδιοι μουσικοί, ένας γιγαντόσωμος βιολιστής κι ένας λιλιπούτειος τρομπετίστας διεκδικούν τον ίδιο δρόμο, για να παίξουν. Ο βιολιστής απομακρύνει τον πιτσιρίκο, γιατί του «χαλάει την πιάτσα», όμως εκείνος δεν καταθέτει εύκολα τα όπλα...

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Νάκος γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον Τομέα Θεωρίας και Ιστορίας του Κινηματογράφου, απόφοιτος του Π.Μ.Σ. «Πολιτιστική Διαχείριση» του Παντείου Πανεπιστημίου και της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει την παραγωγή των σπουδαστικών ταινιών του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Ιλιου. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει πολλές μικρού μήκους ταινίες, οι οποίες έχουν διακριθεί σε εγχώρια φεστιβάλ, ενώ τέσσερις από αυτές έχουν διανεμηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες σε συνεργασία με την t-short, τη Village και την Odeon. Εχει συνεργαστεί ως κριτικός κινηματογράφου και αρθρογράφος με τη Metropolis, το moveit, το city vibes και την Αυγή.

Φιλμογραφία

  • Οι παλιάτσοι, 2012
  • Βίον Ανθόσπαρτον, 2012
  • Τα μωρά τα φέρνει ένα πουλί, 2011
  • Felix Culpa, 2011
  • Κάπου στον Χάρτη, 2010
  • Ο Γιός, 2010
  • Φωτεινή και Αλεξάνδρα, 2009
  • Μαζί, 2008

Σημείωμα του Δημήτρη Νάκου για την ταινία

Ως θεατής δε μ’ αρέσει να βλέπω ταινίες που αναπαραγάγουν άγονα μια άσχημη πραγματικότητα δίχως καμία διέξοδο, αλλά και ούτε όσες τελειώνουν με ένα μη δικαιολογήσιμο ή με ένα τραβηγμένο happy end. Προτιμώ τις ταινίες που μού αφήνουν μια πιθανότητα στο τέλος ότι τα πράγματα μπορεί και να αλλάξουν (κι αυτό βέβαια εξαρτάται κατά πολύ κι από τη βούληση του ίδιου του ήρωα). Σκεφτόμενος λοιπόν ως θεατής, μια τέτοια ταινία θέλησα να είναι και «Οι παλιάτσοι».

Τρεις ερωτήσεις για τους «Παλιάτσους»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Η ιδέα βασίζεται στην ανάγκη συνεργασίας που υπάρχει σήμερα περισσότερο από ποτέ, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην τέχνη. Πολλές φορές φτάνει στα όρια του κωμικού η απομόνωσή μας από τον άλλο και η κλειστότητά μας απέναντι σε ανθρώπους με κοινούς με εμάς στόχους. Με αφορμή δύο πλανόδιους μουσικούς στήνω το σκηνικό μου σε έναν δρόμο στην Πλάκα, ενώ παράλληλα θέλω να κάνω κι ένα σύντομο σχόλιο για τη μη επικοινωνία της παλιάς και της καινούριας γενιάς, για τον φόβο μήπως χάσει η πρώτη το όποιο πόστο της.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

«Οι Παλιάτσοι» είναι ένα στοίχημα να μπορέσω να αφηγηθώ μέσα σε πολύ λίγο χρόνο (5.30΄μαζί με τους τίτλους) μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος με περισσότερο «κινηματογραφικούς» όρους, βασιζόμενος δηλαδή μόνο στην εικόνα, καθώς η ταινία δεν έχει διαλόγους.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρού μήκους ταινία είναι ένα απαραίτητο στάδιο για να δοκιμαστεί ο κάθε δημιουργός, αλλά και οικονομικά είναι πιο εύκολα πραγματοποιήσιμη. Πέραν όμως αυτών, η μικρού μήκους ταινία είναι ένα αυτόνομο είδος και πολλές φορές και επιλογή, καθώς μια ιστορία μπορεί να μην αντέχει να απλωθεί σε μεγάλη διάρκεια. Αλλωστε, η μικρή φόρμα έχει το αναμφισβήτητο προτέρημα να μπορεί να μεταφέρει πιο καθαρά και με μεγαλύτερη επιτυχία το νόημα και τη σημασία της.

info

Σενάριο - Σκηνοθεσία Δημήτρης Νάκος / Παραγωγή Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, t-short / Δ/νση Φωτογραφίας Δημήτρης Κουκάς / Καλλιτεχνική Διεύθυνση Κυριακή Τσίτσα / Πρωτότυπη μουσική Χρήστος Τριανταφύλλου /Μοντάζ Νίκος Μύρτου / Ηχοληψία - Μιξάζ Δημήτρης Μυγιάκης / Βοηθοί Σκηνοθέτη Γιώτα Ζήση, Αμέρισσα Μπάστα / Ερμηνεύουν:Αβραάμ Παπαδόπουλος (Βιολιστής) Τρομπετίστας Κωνσταντίνος Παληκαράς (Τρομπετίστας), Λένα Καλουτσάκη, Κωνσταντίνα Τάτση, Χριστίνα Θωμαΐδου κ.ά.

Δείτε εδώ την ταινία του Δημήτρη Νάκου «Μαζί» από το 2008.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.