Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Largo» του Στέργιου Πάσχου

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Largo» του Στέργιου Πάσχου

H ταινία

Μια ανολοκλήρωτη ερωτική ιστορία βλεμμάτων σε ρόδες.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στο Βελεστίνο στις 15 Ιουνίου του 1985, το 2003 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για σπουδές Γεωπονίας στο ΑΠΘ. Αντί γι’ αυτό έκανε δημιουργική γραφή και ελεύθερο σχέδιο στο εργαστήρι «ΠΡΑΞΙΣ» και υποκριτική στο ΚΘΕΘ. Το 2008 μετακόμισε στην Αθήνα, δούλεψε ως β’ βοηθός σκηνοθέτη στο «Μαχαιροβγάλτη» του Γιάννη Οικονομίδη και σπούδασε σενάριο και σκηνοθεσία. Τώρα ζει γράφοντας σενάρια και χωρίς τη Γεωπονία.

Φιλμογραφία

  • Leaving Room (2007)
  • Ανάμεσα (2008)
  • Regular Night (2008)
  • Χτυπήματα (2010)
  • Ελένη (2011)
  • Largo(2012)

Τρεις ερωτήσεις για το «Largo»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Το καλοκαίρι του 2008 ζούσα ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και περνούσα γύρω στις είκοσι ώρες τη βδομάδα στο νυχτερινό τρένο. Με ενθουσίασε ο κόσμος που συναντούσα στα ταξίδια και το γεγονός πως η θέση που κάθεσαι σου δίνει πάντα μια συγκεκριμένη οπτική στα πρόσωπα του βαγονιού και σε όσα συμβαίνουν ανάμεσα τους. Αυτός ο κατακερματισμός του χώρου γεννούσε μια πολύ ενδιαφέρουσα φόρμα που ήθελα να τη δοκιμάσω. Εγραψα μια σειρά από ιστορίες που είχα δει ή είχα φανταστεί στα ταξίδια που έκανα και το «Largo» ήταν η ιστορία που τελικά βρήκε το δρόμο για την οθόνη.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Eνα μουσικοχορευτικό γουέστερν όπου αντί για σφαίρες πέφτουν ματιές και ο φόνος μένει εκτός κάδρου.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η διάρκεια μιας ταινίας καθορίζει αυτόματα και την εμπορική τής εκμετάλλευση και όπως είναι γνωστό είναι ελάχιστοι οι τρόποι για να βγάλει κάποιος κέρδος κάνοντας μια μικρού μήκους ταινία. Αυτόματα αυτός ο περιορισμός βγάζει τα ταμεία από τη μέση και κάνει τη μικρού μήκους ανεξάντλητο πεδίο πειραματισμών για τον σκηνοθέτη.

info

Παραγωγή ΕΡΤ Α.Ε., MARNI films, Στέργιος Πάσχος / Διεύθυνση Παραγωγής Βαγγέλης Φακίνος / Βοηθός Σκηνοθέτη Ευθύμης Μιχελουδάκης / Μακιγιάζ Νικολέττα Λυμπεροπούλου / Διεύθυνση Φωτογραφίας Γιάννης Φώτου / Σκηνικά - Κοστούμια Κατερίνα Πιπέργια / Ηχοληψία - Σχεδιασμός Ηχου Αρης Αθανασόπουλος / Μοντάζ Γιώργος Τασιούλας / Μουσική Ηλίας Παπασταματίου, Γιάννης Χουστουλάκης / Σενάριο - Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος / Πρωταγωνιστούν Μπέττυ Λιβανού, Χάρης Φραγκούλης, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Μαγδαληνή Μεταξά

Δείτε εδώ την μικρού μήκους ταινία του Στέργιου Πάσχου «Ελένη» (2011):


Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Largo» και διαβάστε περισσότερα για τον Στέργιο Πάσχο εδώ.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.