Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Η Επέτειος» της Θεοφανίας Παπαθωμά

στα 10

Εν αναμονή του 35ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2012: «Η Επέτειος» της Θεοφανίας Παπαθωμά

Η ταινία

Η εξέλιξη της σχέσης ενός ζευγαριού στο πρώτο ραντεβού, στην επέτειο των τριων χρόνων, στην επέτειο των επτά χρόνων και τέλος στην επέτειο τεσσάρων χρόνων χωρισμού.

Η σκηνοθέτις

Η Θεοφανία Παπαθωμά γεννήθηκε στις Σέρρες το 1972. Είναι ηθοποιός, έχει παίξει στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο. Η «Επέτειος» είναι η δεύτερη ταινία μικρού μήκους που σκηνοθετεί. Η πρώτη ήταν το 2008, το «Φύγε Εσύ, Ελα Εσύ».

Τρεις ερωτήσεις για την «Επέτειο»

Ποια ήταν η αφορμή ή η σκέψη που σας οδήγησε να κάνετε την ταινία;

Ειναι ενα θέμα που μου 'ρθε στο μυαλο το 2008, μόλις τελειωσα την πρώτη ταινία μου. Πάντα οταν τελειώνω μια ταινία, αυτόματα μου ρχεται στο μυαλό η επόμενη. Τώρα ξερω ήδη την επόμενη. Δεν ειναι αυτοβιογραφικό το σενάριο, το ξεκαθαρίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Πώς θα περιγράφατε το φιλμ σε κάποιον που σας ρωτούσε «τι είναι η ταινία σου;»

Ειναι η εξέλιξη της σχέσης ενός ζευγαριού. Στην αρχή όλα πάνε καλά και μετά για καποιο λόγο ξινίζει η μαγια. Το θέμα ειναι ότι όταν χωριζεις και απομακρυνεσαι απο την κατάσταση και περνάει ο καιρός, δε θυμάσαι τα άσχημα. Σου ΄ρχονται στο μυαλό οι ωραίες εικόνες μόνο, σε σημείο να αναρωτιέσαι «γιατι χώρισα;». Ίσως αν είχαμε διαχειριστεί τα πράγματα διαφορετικά, θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί. Αυτό είναι το κωμικοτραγικό για μένα που δείχνει την έλλειψη συνειδητότητας και την ανωριμότητα των ανθρώπων. Την ελαφρότητα των σχέσεων που γίνεται δυσβάσταχτη. Μια επαναλαμβανόμενη ανοησία.

Εκτός από την χρονική διάρκεια ενός φιλμ, ο προσδιορισμός «μικρού μήκους» ορίζει κάτι άλλο κατά τη γνώμη σας; Και γιατί ναι ή όχι;

Η μικρού μήκους είναι δύσκολο εγχείρημα, διότι μέσα σε λίγα λεπτά πρέπει να τα πεις όλα. Είναι ωραία άσκηση. Για μένα επιπλέον ορίζει ότι δεν κατάφερα ακόμη να γυρίσω τη μεγάλου μήκους. Δυστυχώς.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ.