Ενημέρωση

Εβδομάδα «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»: 50 (όχι και τόσο άχρηστες) πληροφορίες!

στα 10

Mετρώντας αντίστροφα μέχρι την έξοδο του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφή» στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου, ανακαλύπτουμε άγνωστες και γνωστές πληροφορίες για το τέλος της τριλογίας.

Εβδομάδα «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή»: 50 (όχι και τόσο άχρηστες) πληροφορίες!

To «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία της τριλογίας του Κρίστοφερ Νόλαν. Διαρκεί 165 λεπτά. Το «Batman Begins» είχε διάρκεια 140 λεπτά ενώ το «The Dark Knight» είχε διάρκεια 152 λεπτά. Κάθε ταινία είναι 12 λεπτά μεγαλύτερη σε διάρκεια από την προηγούμενη. Ο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» είναι και η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που σκηνοθέτησε ποτέ ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Είναι η δεύτερη ταινία (η πρώτη ήταν το «Τhe Dark Knight») με ήρωα τον Μπάτμαν όπου η λέξη «Batman» δεν υπάρχει στον τίτλο.

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν στις 6 Μαίου του 2011 και ολοκληρώθηκαν στις 14 Νοεμβρίου του 2011.

Ο τελικός προϋπολογισμός της ταινίας αγγίζει τα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν είναι ο μόνος σκηνοθέτης που έχει συμπληρώσει τριλογία με ήρωα τον Μπάτμαν. Μαζί με τον Σαμ Ράιμι (που σκηνοθέτησε την τριλογία του Spider-Man) είναι και οι μόνοι σκηνοθέτης που έχει ολοκληρώσει τριλογία ενός σούπερ ήρωα. Το ίδιο και ο Κρίστιαν Μπέιλ που είναι ο μόνος ηθοποιός που έπαιξε τον Μπρους Γουέιν / Μπάτμαν σε τρεις ταινίες.

Η δράση του «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» διαδραματίζεται οκτώ χρόνια μετά τα γεγονότα του «Τhe Dark Knight»

returns

Η βασική έμπνευση για το σενάριο του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφή» έρχεται από τη σειρά κόμικς της DC Comics με τον υπότιτλο «Knightfall» που κυκλοφόρησαν το 1993 αλλά και από τη σειρά του 1999 με τον υπότιτλο «No Man's Land». Βασική επιρροή φυσικά υπήρξε και το «The Dark Knight Returns» του Φρανκ Μίλερ που κυκλοφόρησε το 1986 σε μια σειρά τεσσάρων μηναιών κόμικς.

Το «πολυεπίπεδο» Batsuit αποτελείται από 110 ξεχωριστά κομμάτια, το καθένα από τα οποία έπρεπε να ξαναφτιαχτεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Η εσωτερική βάση του είναι φτιαγμένη από ένα μίγμα πολυεστέρας που χρησιμοποιείται στο στρατό και στην κατασκευή αθλητικών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, λόγω της δυνατότητας του να «αναπνέει» και να κρατά μακριά την υγρασία.. Η κουκούλα φτιάχτηκε αρχικά από ένα εκμαγείο του προσώπου και του κεφαλιού του Μπέιλ, και στη συνέχεια πήρε την κατάλληλη μορφή, ώστε να έχει τέλεια εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Νόλαν, το κεντρικό θέμα του «Σκοτεινού Ιππότη: Η Επιστροφη» είναι ο «Πόνος», ενώ του «Τhe Dark Knight» ήταν το «Χάος» και του «Batman Begins» ο «Φόβος»

Από σεβασμό στη μνήμη του Χιθ Λέτζερ, ο Τζόκερ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στην ταινία.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας σκηνής με την Catwoman καταστράφηκε μια από τις πανάκριβες IMAX κάμερες του συνεργείου. Το ίδιο είχε συμβεί με ακόμη μια κάμερα στα γυρίσματα της σκηνής της καταδίωξης με τα φορτηγά στο «Τhe Dark Knight».

O Kρίστοφερ Νόλαν αποκάλυψε το τέλος της ταινίας στους ηθοποιούς του προφορικά, προκειμένου να αποφύγει τη διαρροή του.

Ο Τομ Χάρντι, ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, ο Μάικλ Κέιν, η Μαριόν Κοτιγιάρ και ο Κίλιαν Μέρφι έπαιζαν όλοι στο «Inception» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Τα βασικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Πίτσμπεργκ με τον κωδικό όνομα «Magnus Rex».

H αρχική επιλογή του στούντιο για τον κακό της τρίτης ταινίας ήταν ο Riddler, αλλά ο Κρίστοφερ Νόλαν και οι συνεργάτες του ήθελαν κάποιον που να διαφέρει ριζικά από τον Τζόκερ της προηγούμενης ταινίας και επέλεξαν τον Bane.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν τέσσερις ηθοποιοί που έχουν κερδίσει Οσκαρ (Κρίστιαν Μπέιλ, Μάικλ Κέιν, Μόργκαν Φρίμαν, Μαριόν Κοτιγιάρ) και τέσσερις που έχουν υπάρξει υποψήφιοι (Αν Χάθαγουεϊ, Γκάρι Ολντμαν, Τομ Κόντι, Λίαμ Νίσον).

catwoman

Για την προετοιμασία της ως Catwoman, η Αν Χάθαγουεϊ έκανε γυμναστική πέντε ημέρες την εβδομάδα και ακολουθούσε πρόγραμμα εκπαίδευσης που περιελάμβανε εντατικές ασκήσεις και χορό. Η ίδια περιέγραψε το ρόλο της ως τον πιο απαιτητικό που έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Ως απάντηση σε όσους προσπάθησαν να δώσουν σαφείς πολιτικές προεκτάσεις στο φιλμ (κυρίως λόγω της φιγούρας του Bane ο οποίος θεωρήθηκε ως δείγμα της κίνησης «Occupy Wall Street», αλλά και ως έμμεσος σχολιασμός εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου για την Προεδρία των Η.Π.Α., Μιτ Ρόμνεϊ), ο Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε πως η ταινία - όπως και καμία από τις τρεις ταινίες της σειράς - δεν είναι πολιτική: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δείξουμε τις ρωγμές μιας κοινωνίας, να δείξουμε τις αντιθέσεις και είναι σίγουρο ότι θα δεχτούμε πολλές ερμηνείες του που ακριβώς στέκεται πολιτικά η ταινία αλλά στην πραγματικότητα δεν στέκεται πουθενά. Λέει απλά μια ιστορία.»

Η αρχική σκηνή της ταινίας γυρίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου στον αέρα πάνω από το Ινβερνές της Σκωτίας. Πρώτα ωστόσο «δημιουργήθηκε» ψηφιακά στον υπολογιστή, προκειμένου να διαπιστωθεί τι ήταν εφικτό να κινηματογραφηθεί στον αέρα και τι όχι.

Τα εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας στις μεταμεσονύκτιες προβολές της σε αίθουσες ΙΜΑΧ είχαν εξαντληθεί έξι μήνες πριν την έξοδο του φιλμ.

Υπήρξαν δέκα διαφορετικές εκδοχές της κάπας του Μπάτμαν. Οι μικρότερες, χρησιμοποιήθηκαν στις σκηνές δράσης, και οι μεγαλύτερες στις σκηνές που πετά πάνω από την Γκόθαμ Σίτι, ώστε να προσομοιάζουν στα ανοιγμένα φτερά της νυχτερίδας

Ο Νέιθαν Κρόλεϊ, που συνεργάστηκε με το σχεδιαστή παραγωγής Κέβιν Κάβανο εξηγεί ότι το νέο καταφύγιο του Μπάτμαν (Βatcave) είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων. Είναι γεωμετρικό, υπερσύγχρονο και…υποβρύχιο. Κατασκευάστηκε στο Stage 30 των Sony Studios, στο Κάλβερ της Καλιφόρνια.

Στη σκηνή της ανατίναξης του σταδίου (που βλέπουμε ήδη από το τρέιλερ), χρησιμοποιήθηκαν 10.000 κομπάρσοι.

Στο Λος Αντζελες, μια σειρά από αξιοσημείωτες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν για τα εξωτερικά γυρίσματα, όπως το LA Convention Center, το οποίο μετατράπηκε σε Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας των Wayne Enterprises. Το ιστορικό Union Station που χρησίμεψε ως ένα αυτοσχέδιο δικαστήριο. Και ένα κτίριο στη South Spring Street που μετατράπηκε σε αίθουσα χρηματιστηρίου.

levit

Για το ρόλο του Τζον Μπλέικ, που τελικά δόθηκε στον Τζόζεφ - Γκόρντον Λέβιτ, ήταν υποψήφιοι αρχικά ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο Ράιαν Γκόσλινγκ και ο Μαρκ Ράφαλο.

Για να υποδυθεί τον Bane ο Τομ Χάρντι πήρε 12 κιλά.

Συμμεριζόμενος το μίσος του Κρίστοφερ Νόλαν για το 3D, o διευθυντής φωτογραφίας Γουόλι Πφίστερ θα γύριζε, αν είχε τη δυνατότητα, ολόκληρη την ταινία σε IMAX.

Σύμφωνα με την ενδυματολόγο της ταινίας Λίντι Χέμινγκ, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να κατασκευαστεί το παλτό του Bane. H έμπνευση για την δημιουργία του ήρθε από το συνδυασμό ενός σουηδικού στρατιωτικού τζάκετ και ενός παλτό από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Για το ρόλο της Catwoman, πριν αυτός δοθεί στην Αν Χάθαγουεϊ, υποψήφιες ήταν η Αντζελίνα Τζολί, η Ρέιτσελ Βάις, η Μέγκαν Φοξ, η Τζέσικα Μπίελ, η Τζέμα Αρτερτον, η Κέιτ Μάρα, η Σάρλοτ Ράιλι, η Κίρα Νάιτλι και η... Σερ! Screen tests έκαναν μόνο η Τζέσικα Μπίελ και η Κίρα Νάιτλι.

Το βασικό θέμα που έγραψε ο Χανς Τσίμερ για τον Bane περιέχει σε μαροκινή διάλεκτο την λέξη «rise», η οποία ηχογραφήθηκε από απλούς ανθρώπους, όταν η παραγωγή ζήτησε μέσω των social media από τους ενδιαφερόμενους να ηχογραφήσουν τη φωνή τους που τελικά χρησιμοποιήθηκε στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Στον πρόλογο του βιβλίου «The Art and Making of The Dark Knight Trilogy», ο Κρίστοφερ Νόλαν αποχαιρετά τον Μπατμαν, επιβεβαιώνοντας έτσι πως το «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» είναι η τελευταία ταινία της δική τους σειράς με ήρωα τον Σκοτεινό Ιππότη. Παρόλη την θλίψη που του προκάλεσε η δήλωση της αποχώρηση του Νόλαν, ο Κρίστιαν Μπέιλ δήλωσε και αυτός πως δεν θα ξαναπαίξει τον Μπάτμαν μετά από αυτήν την ταινία.

Μετά το φινάλε του «Τhe Dark Knight», ο Ααρον Εκχαρτ εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να επιστρέψει ως Χάρβεϊ Ντεντ στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Ο Κρίστοφερ Νόλαν, όμως, είχε ήδη αποφασίσει ο Ντεντ ήταν νεκρός, πράγμα που επιβεβαιώνεται και στο φιλμ.

Αν ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν αναλάμβανε το κλείσιμο της τριλογίας, ο αμέσως επόμενος υποψήφιος σκηνοθέτης για να το κάνει ήταν ο Ζακ Σνάιντερ («300»).

cotillard

Για τον ρόλο - έκπληξη της Μιράντα Τέιτ που υποδύεται η Μαριον Κοτιγιάρ, υποψήφιες ήταν ακόμη η Ναόμι Γουοτς και η Ρέιτσελ Βάις, η Μπλέικ Λάιβλι, η Σαρλίζ Θερόν και η Βέρα Φαρμίγκα. Ο Νόλαν, όμως, ήθελε τόσο πολύ την Κοτιγιάρ (με την οποία είχε συνεργαστεί ξανά στο «Inception») ώστε περίμενε να περάσει όσο χρόνος ήταν αρκετός μετά τη γέννηση του γιού της για ξεκινήσει τα γυρίσματα μαζί της.

Αυτή είναι η πέμπτη συνεργασία του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Μάικλ Κέιν, ο οποίος είχε δουλέψει με τον σκηνοθέτη στα «Batman Begins», «The Prestige», «The Dark Knight» και «Inception».

Ο Κρίστοφερ Νόλαν πρόσφερε στον Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ την ευκαιρία να συνεργαστεί και σε αυτήν την ταινία μαζί με τον Χανς Τσίμερ για τη μουσική του φιλμ. Ο Χάουαρντ, όμως, θεώρησε πως μετά τη συνεργασία του Νόλαν με τον Τσίμερ στο «Inception», η θέση του στον «Σκοτεινό Ιππότη: Η Επιστροφή» θα ήταν περιττή.

Ο Τομ Χάρντι δήλωσε πως για την φωνή του Bane βασίστηκε πάνω στον Μπάρτλεϊ Γκόρμαν, έναν Ιρλανδό πρωταθλητή του μποξ.

O Κρίστιαν Μπέιλ είχε δηλώσει πως δεν θα υποδυθεί τον Μπάτμαν αν σε οποιαδήποτε ταινία της τριλογίας εμφανιζόταν ο Ρόμπιν ή το Batgirl. Ετσι και έγινε, αφού και ο Νόλαν πίστευε πως η παρουσία του Ρόμπιν θα διάβρωνε τη σκοτεινή ατμόσφαιρα των ταινιών. Ωστόσο, στον «Σκοτεινο Ιππότη: Η Επιστροφή» υπάρχει μια αναπάντεχη αναφορά στον Ρόμπιν.

Το Batpod του Μπατμαν είναι το ίδιο με αυτό από το «Τhe Dark Knight»

bane

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δήλωσε πως διάλεξε τον Τομ Χάρντι για το ρόλο του Bane επειδή τον είχε εντυπωσιάσει στο «RocknRolla». Ο Χάρντι από την πλευρά του νόμιζε πως ο Νόλαν τον διάλεξε επειδή τον είχε εντυπωσιάσει στο «Bronson». Εχοντας συνεργαστεί ξανά μαζί του στο «Inception», ο Χάρντι, ωστόσο, δέχθηκε να παίξει στο φιλμ χωρίς καν να διαβάσει το σενάριο, για να ανακαλύψει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πως ο Νόλαν δεν είχε δει ποτέ το «Bronson».

Μέχρι και τις 16 Αυγούστου οι συνολικές εισπράξεις της ταινίας στην Αμερική είναι 394.606.579 και 839.906.579 παγκοσμίως.

To Batmobile της ταινίας κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του γυρίσματος από την αρχή.

Η Σελίνα Κάιλ δεν αναφέρεται πουθενά στην ταινία ως Catwoman. Οι μοναδικές αναφορές στο alter ego της την κατονομάζουν ως «The Cat», όπου ήταν και το αρχικό της όνομα πριν γίνει «Catwoman».

Η αρχική πρόθεση του Νόλαν να γυριστούν σκηνές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έμειναν γνωστές ως «Occupy Wall Street» εγκαταλείφθηκε όταν η παραγωγή δεν κατάφερε να πάρει άδεια από τους υπεύθυνους.

Τα γυρίσματα της φυλακής στην οποία συναντάμε πρώτη φορά τον Bane έγιναν στην πόλη Τζαϊπούρ στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον σεναριογράφο, αδερφό του Κρίστοφερ, Τζόναθαν Νόλαν μια από τις μεγάλες εμπνεύσεις για το σενάριο της ταινίας ήταν το «Τale of Two Cities» του Καρόλου Ντίκενς.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων έγιναν πολλά ατυχήματα: ενα τρέιλερ έπεσε στην είσοδο του Wollaton Hall χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει τραυματισμούς, ένας κασκαντέρ αλιξεπτωτιστής έπεσε στη στέγη ενός σπιτιού στη Σκοτία χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά, το όχημα που μετέφερε το «The Bat» έπεσε πάνω σε προβολείς προκαλώντας ζημιές στο «Τhe Bat» με αποτέλεσμα η παραγωγή να καθυστερήσει μέχρι να επισκευαστεί.

Η τελευταία καταδίωξη της ταινίας διαρκεί 12 λεπτά και διαδραματίζεται σε αληθινό χρόνο.

Το βιβλίο που αποτελεί τη μυθιστορηματική μεταφορά της ταινίας γράφτηκε από τον Γκρεγκ Κοξ και κυκλοφόρησε από την Titan Books στις 24 Ιουλίου του 2012.

note

Στο επίσημο site της ταινίας, μετά την 20η Ιουλίου και τη μαζική δολοφονία στο Κολοράντο, υπάρχει ένα σημείωμα γραμμένο από τον Κρίστοφερ Νόλαν, στο οποιό ο σκηνοθέτης εκφράζει τη θλίψη του για το γεγονός, στέλνει τα συλλυπητηρία του στις οικογένειες των θυμάτων και δηλώνει αμετανόητος λάτρης του σινεμά.

Ο «Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 21 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα για τον «Σκοτεινό Ιππότη» εδώ