Συνέντευξη

Μια Κυνηγός Αετών, από τα βάθη της Μογγολίας στην Αθήνα

στα 10

H πρωταγωνίστρια του ντοκιμαντέρ «Η Κυνηγός με τον Αετό» βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε με το Flix σε ένα δικό της μάθημα φεμινισμού και χειραφέτησης.

Μια Κυνηγός Αετών, από τα βάθη της Μογγολίας στην Αθήνα

Η «Κυνηγός με τον Αετό», το ντοκιμαντέρ του Oτο Μπελ με θέμα την 13χρονη Αϊσολπάν Ντουργκάι που έσπασε μια παράδοση αιώνων στη γενέτειρά της κι έγινε η πρώτη γυναίκα κυνηγός με αετό, ξεκίνησε να προβάλλεται από την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες, η γλυκύτατη και ντροπαλή πρωταγωνίστριά της, ωστόσο, είχε ήδη επισκεφτεί τη χώρα μας πριν λίγες εβδομάδες για να παρευρεθεί στην πρεμιέρα της ταινίας.

Συνοδευόμενη από τον πατέρα της και φορώντας την τοπική ενδυμασία, η Αϊσολπάν μίλησε στο Flix για την εμπειρία των γυρισμάτων, την παγκόσμια δημοσιότητα, τις αλλαγές που επέφερε η ταινία στη ζωή της και παρέδωσε αβίαστα και χαριτωμένα το δικό της μάθημα φεμινισμού και χειραφέτησης,

Η «Κυνηγός με τον Αετό» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 27 Απριλίου σε διανομή της Filmtrade

eagle huntress 607

Για την ιδέα να γυριστεί η ταινία

Oταν ήμουν 13 ετών ο φωτογράφος Ασερ Σβιντένσκι ήρθε στην περιοχή μου και έκανε ενα φωτογραφικό ρεπορτάζ με θέμα εμένα, το οποιο προκάλεσε αίσθηση στα κοινωνικά δίκτυα παγκοσμίως κι έφτασε μεχρι το BBC. Ο ίδιος ο φωτογράφος άφησε ένα μήνυμα κάτω από τη φωτογραφία στη σελίδα του, λέγοντας «αυτή είναι.η πρώτη γυναίκα κυνηγός με αετό στη δυτική Μογγολία, αν θέλει κάποιος να γυρίσει ταινία με αυτό το θέμα, παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μαζί μου». Ο Οτο Μπελ, ο σκηνοθέτης της ταινίας επικοινώνησε μαζί του, πέταξε μέχρι τη Μογγολία κι έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια της ταινίας.

Για τις αντιδράσεις των κατοίκων στην απόφασή της να ασχοληθεί με το κυνήγι

Το περίμενα ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αφού το κυνήγι με τους αετούς είναι μια παράδοση που περνάει από πατέρα σε γιο. Hταν όμως αυτό που ήθελα να κάνω από παιδί που βοηθούσα τον πατέρα μου ήδη από την ηλικία των δέκα ετών. Απέδειξα ότι έιμαι καλή κερδιζοντας στον διαγωνισμό που βλέπετε στην ταινία κι έχω πάρει πολύ ψηλές θέσεις και σε άλλους διαγωνισμούς που συμμετείχα μετά την ταινία. Τα κορίτσια είναι εξίσου καλά με τα αγόρια αρκεί να το αποφασίσουν.

Eagle Huntress 607

Για την υποδοχή των κατοίκων στο κινηματογραφικό συνεργείο και τις αντιδράσεις μπροστά στο φακό

Την πρώτη μέρα που ήρθε το συνεργείο στην περιοχή μας οι υπόλοιποι κάτοικοι ήταν εχθρικοί γιατί αντιδρούσαν ήδη αρνητικά στην απόφαση να γίνω η πρώτη γυναίκα κυνηγός και μάλιστα αυτό να απαθανατιστεί από τις κάμερες. Μετά την ταινία όμως και την απόδειξη της αξίας μου ως κυνηγού παραδέχτηκαν το λάθος τους και ζήτησαν συγγνώμη.

Για τον κινηματογράφο στην Μογγολία

Υπάρχουν κινηματογράφοι στη χωρά μου, στην περιοχή μου όμως όχι. Η ταινία μας δεν έχει παιχτεί ακόμα εκεί, θα κάνει πρεμιέρα το Μάιο. Εγώ δεν έχω χρόνο να πηγαίνω σινεμά, καθώς τις καθημερινές είμαι οικότροφος στο σχολείο και τα Σαββατοκύριακα βοηθώ την οικογένειά μου και ασχολούμαι με τον αετό μου, βλέπω όμως ταινίες στην τηλεόραση.

Για την πρώτη επαφή με την κάμερα

Στην αρχή ήμουν πολύ αγχωμένη και δεν μπορούσα να συμπεριφερθώ φυσιολογικά μπροστά από την κάμερα. Είχα επίσης άγχος για τον αετό μου, μήπως φοβηθεί με τόσους ανθρώπους. Δεν ειμαι ηθοποιός, όυτε σκοπεύω να γίνω. Σιγα σιγά όμως συνήθισα στην παρουσία της κάμερας και συνέχισα να ζω την καθημερινοτητά μου, αφού δεν υποδυόμουν κάποιο ρόλο, αλλά ήμουν ο εαυτός μου.

Eagle Huntress 607

Για τις δυσκολίες των γυρισμάτων

Τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα για το συνεργείο, όχι για εμάς. Η θερμοκρασία έφτασε μέχρι και τους μείον σαραντα βαθμούς Κελσίου και το κρύο ήταν ανυπόφορο για τους τεχνικούς. Το δυσκολότερο κομμάτι των γυρισμάτων ήταν ότι οι ματαρίες από τις κάμερες πάγωναν λόγω ψύχους και τα γυρίσματα καθυστερούσαν. Αλλά εμείς ήμασταν συνηθισμένοι και δείχναμε υπομονή.

Για τη σχέση των νομάδων με τους αετούς

To κυνήγι με τους αετούς είναι μια παράδοση 2000 χρόνων, Η σχέση του αετού με τον αφέντη του ειναι πολύ δυνατή, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας. Αν και καλύπτουμε τα μάτια των αετών, όταν δεν εξορμούμε για κυνήγι, αυτοί έχουν έναν τροπο να διαισθάνονται τι συμβαίνει τριγύρω. Εχουν εξαιρετικά οξεία αντίληψη του περιβάλλοντος. Ξεχωρίζουν ακόμα και τον ήχο των βημάτων και μπορούν να καταλάβουν τις διαθέσεις σου, αν είναι φιλικές ή όχι. Οι αετοί παραμένουν στην υπηρεσία του αφέντη τους 7 χρόνια και μετά τους αφήνουμε ελέυθερους στη φύση ως δείγμα ευγνωμοσύνης για τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν. Στην αρχή της εκπαίδευσης, αν εξαγριωθεί ο αετός ίσως γίνει λίγο επικίνδυνός και τσιμπήσει αλλά ποτέ δεν έχει επιτεθει.

Eagle Huntress 607

Για τη διασημότητα μετά την ταινία

Η ταινία άλλαξε τη ζωή μας. Όχι μόνο γίναμε διάσημοι στη περιοχή και σε όλη τη χώρα, αλλά έχουμε ταξιδέψει με τον πατέρα μου σε όλο τον κόσμο Με σταματούν στο δρόμο, ζητάνε να βγουμε φωτογραφία, με υποστηρίζουν και με σέβονται.

Για την επίδραση της ταινίας στην περιοχή

Μέχρι το 2014 ήμουν η μοναδική γυναίκα κυνηγός, τώρα είμαστε συνολικά 5. Πάνω από 400 άνθρωποι ασχολούνται με αυτό το έθιμο. Είναι πολύ ισχυρή παράδοση και δεν πρόκειται ποτέ να εκλείψει, εκτός αν το απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Για τα μελλοντικά της σχέδια

Θέλω όταν μεγαλώσω να γίνω γιατρός για να βοηθήσω τη μητέρα μου που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Θέλω επίσης να μάθω καλύτερα αγγλικά.

Για τη σχέση της με τον αετό της.

Ο αετός είναι κάτι παραπάνω από μια ασχολία για τον ελεύθερο χρόνο. Είναι μέρος του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας κι αναπτύσσουμε μια πολύ στενή σχέση μαζί του. Τον εκπαιδεύουμε και κυνηγούμε μαζί του. Τώρα που ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο για την προώθηση της ταινίας μου λείπει ο αετός μου. Θα ήθελα να είναι εδώ μαζί μου να σας τον δείξω (γέλια).


Η «Κυνηγός με τον Αετό» προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 27 Απριλίου σε διανομή της Filmtrade