Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις» του Κωνσταντίνου Σαμαρά

Η ταινία

Ο Χαράλαμπος αποφασίζει να γεμίσει τον άδειο χρόνο και χώρο του ξεκινώντας μια συλλογή: τυχαία θα καταλήξει στις αυγουλιέρες. Μέχρι που μια μέρα θα διασταυρωθεί με τη Δήμητρα, επίσης μοναχική αλλά φανατική συλλέκτρια. Η σχέση τους θα έχει τη χαρά της ανακάλυψης και τα γερά θεμέλια της κοινής συλλογής. Όμως όλα θα αλλάξουν, όταν το ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με έναν πρωτόγνωρο πειρασμό.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι, 
όπου κι έζησε για μερικά χρόνια. Τον τελευταίο καιρό ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Αυγου

Πέντε ερωτήσεις για τo «Τρεις Αυγουλιέρες Παραλίγο Τέσσερις»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Διάβασα μια υπέροχη σύντομη ιστορία του Σωτήρη Δημητρίου, κι άρχισα να θέλω να της γεμίσω μερικά κενά, να ανοίξω μερικά άλλα, να πάρω κάποια ρίσκα. Το γιατί κανείς δεν το ξέρει, φυσικά.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Προσπάθησα να κάνω μια ταινία «απ’όλα» - δηλαδή να ακολουθήσω τον ορισμό της γιαγιάς μου για το αληθινά καλό σινεμά. Πιθανότατα απέτυχα αλλά, με λίγη βοήθεια από τους φίλους μου, ελπίζω πως απέτυχα με στιλ.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

«Πόσα θες για την επόμενη;» κρατώντας κατά προτίμηση ένα μπλοκ επιταγών και, προαιρετικά, ένα πούρο.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Προσωπικά κρατάω την αγάπη. Πρέπει βέβαια να είσαι η Πολυάννα για να αγνοήσεις τα δεδομένα: το σινεμά παντού και πάντα ήταν βρωμοδουλειά, αλλά ειδικά εδώ και τώρα είναι βρωμοδουλειά χωρίς κέρδος. Ενδείκνυται για όσους συμφωνούν με έναν μεγάλο ζωγράφο, που είπε πως ακόμα και μέσα σε ένα κελί φυλακής θα ζωγράφιζε με τα περιττώματά του.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ένας χώρος φιλοξενίας. Κι αυτό ήδη σημαίνει αρκετά. Αλλά ας μην κολακεύουμε περισσότερο από αυτό τους οικοδεσπότες μας.

αυγου

info

Σενάριο – σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Σαμαράς | από το ομώνυμο διήγημα του Σωτήρη Δημητρίου | Παραγωγή: Marni Films | Παραγωγός: Φαίδρα Βόκαλη | Πρωταγωνιστούν: Νίκος Καραθάνος, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας, Αργύρης Μπακιρτζής | Διεύθυνση φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής | Μακιγιάζ: Γιάννα Μαρματάκη | Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή | Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη | Μοντάζ: Νίκος Πάστρας | Ήχος: Ορέστης Καμπερίδης | Μιξάζ: Κώστας Φυλακτίδης


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.