Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Ελένη Λιοσίων 5Α» του Γιάννη Σολδάτου

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Ελένη Λιοσίων 5Α» του Γιάννη Σολδάτου

Η ΤΑΙΝΙΑ

Η γυναίκα που της πήγαν στραβά οι πρώην καλές ημέρες της ως βασίλισσα, η Ελλάδα των παχέων αγελάδων που ξέπεσε ή βρήκε καταφύγιο στο πορνείο.Οι σκλάβες αλλοδαπές που βρέθηκαν στα πορνεία του τόπου μας.

Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και εκδότης Γιάννης Σολδάτος γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1952. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του εκδοτικού οίκου "Αιγόκερως" που έχει στο ενεργητικό του την κυκλοφορία περισσότερων από 200 κινηματογραφικών βιβλίων και περισσότερων από 400 λογοτεχνικών. Ως συγγραφέας, έγραψε τα βιβλία: "Στον αστερισμό του Κριού", "Τρομαχτικές ιστορίες", "Πολεμικές ιστορίες", "Το αίνιγμα", "Εύα, η αγαπημένη των βρικολάκων", "Η πλάνη", "Υποβρύχιος έρωτας", "Ελένη: Λιοσίων 5Α", "Διόνυσος, ο βασιλεύς των ορέων", "Αλέξης Δαμιανός", "Ζαν-Λυκ Γκοντάρ", "Ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου", "Συνοπτική ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου", "Ελληνικός κινηματογράφος: ένας αιώνας", "Ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο", "Ένας άνθρωπος παντός καιρού: Θανάσης Βέγγος", κ.ά. Διετέλεσε καθηγητής ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου σε σχολές κινηματογράφου . Έχει σκηνοθετήσει 40 επεισόδια της σειράς "Η περιπέτεια ενός ποιήματος" (ΕΤ2), τις ταινίες: "Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου " (ΕΤ2), "Βήματα" (ΕΤ2), "Το αίνιγμα" (ταινία μεγάλου μήκους, παραγωγή: Αιγόκερως, ΕΡΤ, New Star), "Υποβρύχιος έρωτας" (ταινία μεγάλου μήκους, παραγωγή: Αιγόκερως), τη μικρού μήκους ταινία "Ένα Σάββαρο βράδυ (Αιγόκερως, ΕΚΚ), πέντε ντοκιμαντέρ με γενικό τίτλο "Καστρολόγος: αναφορά στον Φώτη Κόντογλου" (ΕΤ1), δέκα επεισόδια της σειράς "Παρασκήνιο" (ΕΤ1) και τέσσερα δραματοποιημένα επεισόδια της σειράς "Σελίδες με Θέα" (ΕΤ1). Στο θέατρο έχουν ανεβεί τα θεατρικά του έργα: "Όταν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης συνάντησε τον Γεώργιο Βιζυηνό" (Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη), "Όταν ο Σκαρίμπας κήρυξε τον πόλεμο κατά της Χαλκίδας" (Ανοιχτό Θέατρο, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη) και "Πόε" (Θέατρο της Μεσογείου, σκηνοθεσία Αλμπέρτο Εσκενάζη).

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΛΕΝΗ ΛΙΟΣΙΩΝ 5Α»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Βγήκε εντελώς τυχαία, σαν απόσπασμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου που δουλεύω πάνω στο θέατρο, την λογοταχνία και τον κινηματογράφο με τίτλο «Ιερή πόρνη».

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Σαν μια καθημερινή ιλαροτραγωδία.

2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αν οι πόρνες που εφανίζονται στο γενικότερο σχέδιό μου έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Θα του απαντούσα όχι, είναι μέσα στο μυαλό μου.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Στην περίπτωσή μου τα πράγματα διαφοροποιούνται. Είμαι πρώτιστα ιστορικός του κινηματογράφου και πολλά άλλα και μετά σκηνοθέτης. Εν τέλει το να κάνεις σινεμά σήμερα στην Ελλάδα είναι θέμα υπαρξιακό πια.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Και πάλι για μένα είναι μια τεράστια ιστορία που την βίωσα και ως διαγωνιζόμενος και ως κριτής και ως συνεργάτης σε πολλά επίπεδα, από τη γένεσή του. Είμαι δεμένος μαζί του.

info:

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Μπαλτάς (Ορέστης), Μέλανι Μαρχάινε (Ανδρομάχη), Τόνια Οικονόμου (Ηθοποιός), Μάρω Μελισσάρη (Ερμιόνη) / Σκηνοθεσία, Σενάριο: Σολδάτος Ιωάννης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Βασιλόπουλος / Μοντάζ: Αλέξανδρος Κωστόπουλος / Ηχος: Ούγκο Βάρβογλης / Βοηθοί σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Αντώνης Μανδράμης

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.