Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Jennings Lodge» της Αλίκης Σούμα

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Jennings Lodge» της Αλίκης Σούμα

Η ΤΑΙΝΙΑ

Τρία επεισόδια που εκτυλίσσονται στην κωμόπολη Jennings Lodge. Πρόκειται για μια παραδοξολογία καθότι, ενώ η ταινία έχει γυριστεί στη χώρα παραγωγής της, την Ελλάδα, ο τόπος δράσης είναι οι ΗΠΑ. Μέσω αυτής της αλληγορίας - μετατόπισης τίθενται ερωτήματα γύρω από την εθνική- πολιτισμική ταυτότητα και την οικειοποίηση του «Αλλου», του ξένου.

H ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Γεννημένη το 1989, η Αλίκη Σούμα είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών (Αθήνα 2014). Η πρακτική της χαρακτηρίζεται από τη χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας και αφήγησης σε σχέση με την εικαστική τέχνη. Η τελευταία της δουλειά, «Jennings Lodge», παρουσιάστηκε ως φιλμ μικρού μήκους αποτελούμενο από τρία μέρη, αλλά και ως τρεις ξεχωριστές μεγάλης κλίμακας προβολές βίντεο σε μια πολυκάναλη εγκατάσταση.

1

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «JENNINGS LODGE»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Στόχος ήταν να κινηματογραφήσω τον τόπο όπου έχω ζήσει, την Αθήνα, κατά τέτοιον τρόπο που να αποκρύπτεται η ταυτότητά της, αλλά συνθέτοντας έναν φιλμικό τόπο μιας υποτιθέμενης Αμερικής. Hθελα να κατασκευάσω μια πλασματική Αμερική, ή μια προσωπική ιδέα της Αμερικής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στη συνείδησή μου μέσα από τα σύγχρονα είδη της πολιτιστικής της παραγωγής: τον κινηματογράφο, το τηλεοπτικό θέαμα, τη λογοτεχνία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Πρόκειται για μια σειρά από ιστορίες στις οποίες προσπάθησα να μιμηθώ τις ειδολογικές συμβάσεις του αμερικάνικου κινηματογράφου: την ατμόσφαιρα των ταινιών νεο-νουάρ, τις ταινίες που εκτυλίσσονται στην ύπαιθρο με συμμορίες εφήβων των δεκαετιών 80-90, αλλά και τα τηλεοπτικά talk show - τύπου David Letterman.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ο,τιδήποτε, σχετικά με την ιδέα ή τον τρόπο που γυρίστηκε το φιλμ.

2

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εχοντας δραστηριοποιηθεί περισσότερο στο πεδίο της εικαστικής τέχνης, με ενδιαφέρει να διερευνήσω τη σύγκλιση αυτής με την κινηματογραφική αφήγηση και τον κινηματογράφο σαν γλώσσα και κοινωνικό θεσμό.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι μια συνάντηση μεταξύ ταινιών, κινηματογραφιστών και θεατών, την οποία αναμένω με περιέργεια και ενδιαφέρον.

3

info:

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Χρονόπουλος, Ηρώ Τσιτσίλια, Κυριακή Καπεζάνου, Κώστας Λαλές, Πέτρος Λαλές, Γεωργία Λαλέ, Μαρία Γαβαλά, Θεόδωρος Σούμας και ο Σπύρος Ντζουροπάνος / Παραγωγή: Novensiles film / Φωτογραφία, μοντάζ, επεξεργασία ήχων: Αλίκη Σούμα / Visual effects: HUYGHE&HYUGHES / Σενάριο & Σκηνοθεσία: Αλίκη Σούμα / Ευχαριστίες: The Groundhog Bay / www.jenningslodgemovie.com

Δείτε το trailer του «Jennings Lodge»:

Jennings Lodge (2014) - Trailer from Novensiles on Vimeo.

.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.