Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Λαβύρινθος» του Δημήτρη Παπαθανάση

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Λαβύρινθος» του Δημήτρη Παπαθανάση

Η ταινία

Ενα ντοκιμαντέρ για τη σχέση Κωφών και μουσικής.

Ο σκηνοθέτης

Ο Δημήτρης Παπαθανάσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο. Μετά απο σπουδές στη μουσική μετακόμισε στην Αθήνα όπου σπούδασε σινεμά.

2

Πέντε ερωτήσεις για το «Λαβύρινθο»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ηταν κάτι που είχα στο μυαλό μου εδώ και καιρό. Σαν κινηματογραφιστή με ενδιέφερε και εξακολουθεί να μ’ ενδιαφέρει να κάνω μια ταινία στην νοηματική. Σαν μουσικό απο την άλλη, ήθελα να μάθω απ’ αυτούς τους ανθρώπους, τη σχέση τους στην καθημερινότητά τους με τη μουσική.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Κάτι που για τους ακούοντες είναι αυτονοήτο και κομμάτι της καθημερινότητας τους, πόσο διαφορετική και παράλληλα πόσο ίδια είναι η αντιμετώπιση της μουσικής από τους κωφούς.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αυτό έγκειται στην κρίση του καθενός.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Τα κλισέ είναι δεδομένο πλέον. Δύσκολα και χωρίς λέφτα. Γι’ αυτό το αγαπάμε μάλλον.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι θεσμός εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό που το καθιστά ιδιαίτερο είναι το ότι μπορούμε κι εμείς οι κακόμοιροι οι μικρομηκάδες να κάνουμε ένα ταξιδάκι, σαν ένα άτυπο συνέδριο, να δούμε τις ταινίες μας και να χειροκροτήσει ο ένας τον άλλο.

2

info

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαθανάσης / Κάμερα: Νίκος Καρανικόλας / Μοντάζ: Νικολέτα Λεούση / Διευθ. Παραγωγής: Χρήστος Κρυστάλλης / Διερμηνείς: Σοφία Ρομπόλη, Αντώνης Χριστοφόρου, Γιώργος Στάθης

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.