Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «For Eternity» της Μαρίας Λάφη

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «For Eternity» της Μαρίας Λάφη

H ταινία

Οταν ο Γιάννης συναντά τη γυναίκα του στον άλλο κόσμο, απανωτές αποκαλύψεις για τη ζωή, το θάνατο και ... την αιωνιότητά τους έρχονται στην επιφάνεια

Η σκηνοθέτης

Η Μαρία Λάφη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή Γραφικών Τεχνών Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΑΤΕΙ Αθήνας και Κινηματογράφο στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Στο παρελθόν έχει σκηνοθετήσει βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, όπως το «Κάνε Ορεξη» του 2001, το «Λου & Λένα» του 2003 και το «Circo De La Vida» του 2006. Τώρα σχεδιάζει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, με τον τίτλο «Holy Boom».

For Eternity

Πέντε ερωτήσεις για το «For Eternity»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Πάντα υπάρχει η ανάγκη να φτιάχνω ιστορίες. Αυτό το σενάριο ήρθε ξαφνικά και μου άρεσε πολύ το θέμα, Μου άρεσε η ιδέα μιας ιστορίας που κλείνει τους λογαριασμούς της σε ένα μη υπαρκτό κόσμο. Το να δημιουργήσω ένα limbo περιβάλλον από το μηδέν είναι πάντα ένα καλό στοίχημα.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Κωμωδία! Ο,τι και αν κάνεις σε αυτή τη ζωή θα το πληρώσεις αργά ή γρήγορα!

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα πολύ να ανοίξω μια συζήτηση για τη μετά θάνατο διάσταση, πως τη φαντάζεται ο καθένας μας, αν οι συμβολισμοί που φτιάξαμε στην ταινία γίνονται αντιληπτοί, αν μέσα σε όλες αυτές τις ψυχές ταυτίζεται κάποιος με κάποιον αντίστοιχο χαρακτήρα.

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δύσκολο πολύ και όσο περνά ο καιρός δυσκολεύει περισσότερο. Οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, Ιδιωτικά κεφάλαια δεν υπάρχουν πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι ταινίες αντιμετωπίζονται σαν είδος πολυτελείας … Κάποιοι επιμένουμε ευτυχώς, αλλά νομίζω ότι η πολιτεία δεν θέλει να παράγει πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα, δεν πάσχει μόνο το σινεμά, πάσχει όλος ο κόσμος των τεχνών. Πιστεύω ότι η μόρφωση και ο πολιτισμός είναι συνυφασμένα. Όσο η παιδεία υπονομεύεται ο πολιτισμός θα ακολουθεί κατά πόδας. Το καλό σε τέτοιες περιόδους είναι ότι υπάρχουν αρκετοί τρελοί που προσπαθούν να αντισταθούν στις πολιτικές επιταγές γι αυτό και υπάρχει ακόμη παραγωγή καλλιτεχνικών έργων.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Αγαπώ πολύ το φεστιβάλ. Έχω πάει αρκετές φορές στο παρελθόν. Μαζεύεται κόσμος, βλέπει ταινίες, κριτικάρει, παρουσιάζονται δουλειές από νέους δημιουργούς ή ακόμη και παλαιότερους που έχουν κάτι να πουν. Αποτελεί σίγουρα μια ευκαιρία παρουσίασης του νέου κινηματογραφικού δυναμικού της χώρας. Πάντα οι ταινίες που ξεχωρίζουν γίνονται από ανθρώπους που συναντάς ξανά αργότερα.

For Eternity

info

Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Χατούπη, Θανάσης Παπαγεωργίου / Σκηνοθεσία: Μαρία Λάφη / Σενάριο: Χριστίνα Γεωργίου / Παραγωγή: Χριστίνα Γεωργίου for Blunatic pictures / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ηλίας Αδάμης / Ηχολήπτης: Νάσος Τσιάλτας / Μουσική - Σχεδιασμός Ήχου: Χριστίνα Γεωργίου / Μοντάζ: Γιώργος Κομνηνός / Σκηνικά- Κουστούμια: Ανδρομάχη Αρβανίτη / Μακιγιάζ: Αλεξάνδρα Μύτα / Colour grading: Ηλίας Παναρίτης / Special Effects: Ερρίκος Παρθενίου

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «For Eternity» και διαβάστε περισσότερα για την ταινία στην επίσημη σελίδα της στο Facebook


Δείτε εδώ το «Λου & Λένα» της Μαρίας Λάφη (2003)


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.