Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Drag Me» του Νίκου Κέλλη

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Drag Me» του Νίκου Κέλλη

Η ταινία

Το «Drag Me» είναι ουσιαστικά μια περιπλάνηση στα ύποπτα και μισοσκότεινα σοκάκια της Μητρόπολης – εν προκειμένω της Αθήνας (αν και θα μπορούσε το ίδιο καλά να είναι από τη Νέα Υόρκη μέχρι και τη… Gotham City) – υπό τους «ενοχλητικά» βρώμικους και παραμορφωτικούς ήχους των You and What Army Faction, που μοιάζουν να βγαίνουν κατευθείαν από τα ακάθαρτα σπλάχνα της πόλης. Μια περιπλάνηση που ακολουθεί αυτή του κεντρικού χαρακτήρα – ο οποίος ξεπηδά μέσα από τους στοίχους του Raggedy - ενός «φονικού» κοριτσιού με την βίαια διεστραμμένη αντίδρασή του στην παράνοια και τη συναισθηματική αλλοτρίωση που γεννά η «τσιμεντένια ζούγκλα» σε έναν παρηκμασμένο κόσμο που βρίσκεται σε μόνιμη κρίση. Οι λούμπεν χαρακτήρες και τα «άλλα» πάσης φύσης αδέσποτα των δρόμων που συναντά, τα γκράφιτι των καλλιτεχνών του δρόμου και τα… σκουπίδια, γίνονται μέρος των σκηνικών, συνθέτοντας μια στοιχειωμένη εικόνα της σύγχρονης Μητρόπολης.

Ο σκηνοθέτης

Ο Νίκος Κέλλης σπούδασε animation στο Glammorgan Center of Art and Design Technology (GCADT), στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Από τότε έχει εργαστεί ως freelance animator και CG artist. Το «Drag Me» είναι το πρώτο «μη φοιτητικό» του φιλμ.

dragmesmall01

Πέντε ερωτήσεις για το «Drag Me»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

To φιλμάκι ξεκίνησε αρχικά ως music video για το τραγούδι των The You and What Army Faction. Η ιστορία ξεπήδησε ουσιαστικά μέσα από του στοίχους του τραγουδιού και μου φάνηκε σαν η πλέον κατάλληλη αφορμή για μια περιπλάνηση στους “άγριους δρόμους» της παρηκμασμένης μητρόπολης. Ο βρώμικος ήχος των Faction ήταν η κατάλληλη υπόκρουση για μια τέτοια περιπλάνηση και έτσι προέκυψε το Drag Me το όποιο μας φάνηκε αρκετά αφηγηματικό ώστε να μπορεί να σταθεί ως μικρού μήκους ταινία. Και η αποδοχή του από τα φεστιβάλ μάλλον μας επιβεβαιώνει, καθώς έχει παιχτεί και έχει γίνει δεκτό σε αρκετά μέχρι τώρα ενώ έχει κερδίσει το βραβείο καλύτερου ανεξάρτητου animation στο ÉCU – The European Independent Film Festival, στο Παρίσι και ένα από τα βραβεία του κοινού στο shorts@fringe στις Αζόρες.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Σαν μια περιπλάνηση στη σκοτεινή πλευρά της Μητρόπολης και της ανθρώπινης φύσης.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Εγώ θα ήθελα να τον ρωτήσω αν νομίζει ότι θα θυμάται το φιλμάκι μετά από κάνα χρόνο. Αν πει ναι τότε πάει να πει ότι κάτι κάναμε.

dragmesmall01

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το Drag Me το ολοκλήρωσα μόνος μου στο προσωπικό μου computer, οπότε δεν μπορώ να πω ότι απόκτησα κάποια εμπειρία ως προς τη διαδικασία παραγωγής ενός φιλμ. Με την έννοια ότι δεν χρειάστηκε να αναζητήσω χρηματοδότες, εξοπλισμό, ηθοποιούς και ό,τι άλλο περιλαμβάνεται σε μια τέτοια διαδικασία. Αυτό που κρατώ από την εμπειρία μου είναι, πέρα από την ικανοποίηση του να μοιράζεσαι τη δουλεία σου με τον κόσμο, ότι την επομένη φορά… δεν θα το κάνω μόνος μου!

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Η ύπαρξη φεστιβάλ, ειδικά ταινιών μικρού μήκους, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ανεξάρτητο δημιουργό, καθώς είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να προβάλει τη δουλειά του σε ένα κάπως πιο στοχευμένο κοινό. Η μονή εναλλακτική είναι το ιντερνέτ, όπου όμως τα πράγματα είναι αρκετά χαοτικά. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για καταξιωμένα φεστιβάλ όπως αυτό της Δράμας που έχει κτίσει μέσα στα χρόνια μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό του.

info

ταινία: Drag Me : an Urban music Tale / μέσο: digital “cut out” animation / τύπος: music video/ animated short / σκηνοθέτης-animator : Nikos Kellis / o.s.: The you and what army faction / τραγούδι: “Drag What’s left of my Body through the Mud” / δίσκος : silk”7/ GAB productions / παραγωγή : Νίκος Κέλλης, Γιάννης Τσάλιος

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ του «Drag Me» αλλά και, ολόκληρες, δυο παλιότερες μικρού μήκους ταινίες του Νίκου Κέλλη, το «The Pit Ann the Pendulum» και το «Jockey Full of Bourbon».

Δείτε στο gallery περισσότερες φωτογραφίες και αφίσες του «Drag Me».

Επισκεφθείτε ακόμα:

Vimeo [channel] | YouTube [trailer] | Facebook | GAB Productions | Nikos Kellis website

Συμμετοχές σε Φεστιβάλ: 9TH ECU – The EUROPEAN INDEPENDENT Film Festival | Paris, France - April 2014 / 3RD VIDEOMAKER Film Festival | Napoli, Italy - April 2014 / 12TH Festival Intl. de CINE POBRE | La Baja, Mexico - May 2014 / AZORES Film Festival - SHORTS@FRINGE |Azores, Portugal - June 2014

Προσεχή Φεστιβάλ 4th SUPERTOON Internationall Animation Festival | Sibenik, Croatia, - July 2014 / 10th HOLLY SHORTS Film Festival | Hollywood, USA - August 2014 / 4th BALKAN FILM & FOOD Film Festival | Pogradec, Albania – September 2014 / 37th Short Film Festival in DRAMA | Drama, Greece – September 2014 / 11th NAOUSSA INTERNATIONAL Film Festival | Naoussa, Greece – September 2014 / 2nd TYROLEAN Independent Film Festival | Innsbruck, Austria, - October 2014

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

dragMe[TRAILER] from nikokelli on Vimeo.

The Pit and The Pendulum from nikokelli on Vimeo.

Jockey Full of Bourbon from nikokelli on Vimeo.