Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2022: «The Last Journey» του Στηβ Κρικρή

στα 10

Εν αναμονή του 45ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2022: «The Last Journey» του Στηβ Κρικρή

Η ταινία

Ο Αντρέας είναι λοστρόμος στο Ro-Ro Cargo, «Kαπετάν Χρήστος» .Ταξιδεύει 40 χρόνια και τώρα βγαίνει στη σύνταξη. Εχει ξοδέψει όλη τη ζωή του στις θάλασσες. Η ταινία σκιαγραφεί το τελευταίο του ταξίδι. Μια ταινία ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη την πραγματικότητα και την φαντασία, την απομόνωση και την εγγύτητα.

O σκηνοθέτης

Σπουδές στον Κινηματογράφο (BFA) στο San Francisco Art Institute. Σκηνοθέτης σε περισσότερα από 500 διαφημιστικά σποτ, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, θέατρο. Το 2010 ξεκινησε τη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτμου. Πριν τέσσερα χρόνια, έκανε το ντεμπούτο του στις μεγάλου μήκους ταινίας, πριν τρία χρόνια, με το «The Waiter».

Κρικρής

Φιλμογραφία

2007 Await (μμ)
2008 Πατρίδα (μμ)
2011 Crisis What Crisis (μμ ντοκ)
2018 The Waiter

Φεστιβάλ Δράμας 2022 | Γνωρίστε εδώ όλους τους δημιουργούς και τις ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

last journey

5 ερωτήσεις για το «The Last Journey»

Πώς επιλέξατε το θέμα της ταινίας σας, ποια ήταν η αρχική ιδέα, ποια η ανάγκη να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

H ιδέα είχε διαφορετικές αφετηρίες. Μάζι με τον Paul Typaldo φίλο και παραγωγό της ταινίας συζητάγαμε να κάνουμε μια ταινία σε ένα καράβι και προσπαθούσαμε να βρούμε τον τρόπο. Το γεγονός ότι υπήρχε lockdown εκείνη την εποχή μας έδωσε το έναυσμα να το ψάξουμε περισσότερο θεωρώντας ότι παραγωγικά θα είναι ευκολότερο . Βρίσκοντας το Ro Ro cargo ‘Καπετάν Χρήστο’ και έχοντας την απόλυτη συνεργασία με τον καπετάνιο και ιδιοκτήτη του πλοίου μας έβαλε ακόμα περισσότερο μέσα στην αναζήτηση μιας ιστορίας.

Η ζωή των ναυτικών για μένα ήτανε πάντα ένας τρόπος ζωής που θαύμαζα μου κινούσε την περιέργεια, και μου φαινόταν κάτι τόσο συναρπαστικό αλλά και τόσο μοναχικό.

last journey

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του να είσαι σκηνοθέτης στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση της ταινίας, τι σας έφερε μεγάλη χαρά, ή τι σας εξέπληξε - θετικά ή αρνητικά; 

Είμαι σκηνοθέτης αρκετά χρόνια στο χώρο της διαφήμισης, αλλά και του κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι όπου και να είσαι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια και συνεχής αγώνας για να καταφέρεις να κάνεις μια ταινία. Χρειάζεται υπομονή και ανεξάντλητο πάθος. Σ’ αυτή την ταινία το γεγονός ότι έγινε χωρίς πραγματικό budget εν μέσω lockdown ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Ημουνα τυχερός διότι είχα μια φοβερή ομάδα που ακολούθησε μέχρι τέλος και τους είμαι ειλικρινά ευγνώμων, Στο τέλος αυτές οι εμπειρίες είναι πού μένουν, και δεν έχω πάρα να σκεφτώ όλα τα θετικά που αποκόμισα παρά τα αρνητικά.

last journey

Είναι οι πλατφόρμες και η νέα πραγματικότητα του streaming μια ευκαιρία για τη διανομή και προβολή της μικρού μήκους ταινίας; Που στέκεστε στο δίλημμα αίθουσες ή πλατφόρμες;

Πρόσφατα είχα την τύχη θα έλεγα η ταινία μου ‘The waiter’ να είναι η πρώτη Ελληνική ταινία που μπαίνει στην πλατφόρμα του Netflix. Το κοινό πλέον είναι μεγαλύτερο και δίνεται η ευκαιρία η δουλειά σου να μπορέσει να φτάσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Εύχομαι οι πλατφόρμες να υιοθετήσουν την ίδια πολιτική και να δώσουν και στην μικρού μήκους την ευκαιρία να φτάσει σε ένα τέτοιο κοινό.

Το να παρακολουθείς μια ταινία στην αίθουσα είναι μια εμπειρία που ποτέ δεν μπορεί να συγκριθεί με την προβολή της ταινίας σε μια οικιακή οθόνη.

last journey

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Δεν έχω ξανά συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Δράμας και είμαι πολύ χαρούμενος και βλέπω ότι γίνονται πολύ καλές ταινίες που διαπρέπουν στα ξένα Φεστιβάλ, αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον του Ελληνικό κινηματογράφο. Για μένα η μικρού μήκους ταινίες είναι μια ‘άσκηση θάρρους’ και εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία.

Ο,τι κι αν γίνει το σινεμά θα επιβιώσει γιατί…

…είναι η πληρέστερη τέχνη από όλες τις τέχνες.


«Τhe Last Journey» - Συντελεστές

Σκηνοθεσία / Directed by: Στηβ Κρκρής - Steve Krikris
Σενάριο / Screenplay: Στήβ Κρικρής – Steve Krikris
Φωτογραφία / Cinematography: Γιάννης Γεωργίου – Giannis Georgiou
Μοντάζ / Editing: Δημήτρης Πεπονής – Dimitris Peponis
Πρωτότυπη Μουσική / Original Music: Coti K
Ήχος / Sound: Γιάννης Ζερβάκος – Yiannis Zervakos
Σχεδιασμός Ήχου / Sound Design: Λέανδρος Ντούνης - Leandros Ntounis
Σκηνικά / Set: Εύα Πατεράκη – Eva Pateraki
Ερμηνευτές / Cast: Αντρέας Νάτσιος – Andreas Natsios, Γιάννης Στανκογλου- Giannis Stankoglou
Παραγωγή / Production: Πώλ Τυπάλδος – Paul Typaldos
Ενδυματολογία / Costumes: Νατάσα Σαρρή - Natasa Sarris
Μακιγιάζ / Make-up:Δομινά Θεραπιώτη – Domina Therapioti
Ειδικά Εφέ / Special Effects: Αντώνης Ντελής - Andonis Ntelis
Exec.Producers Stamatis Tom Xiotis, Ακης Αργυρόπουλος, Randy Valbuena, Simos Simeonidis, Marty Gobin, Bronwyn Bevan

last journey