Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Φοιτητής» του Βασίλη Καλαμάκη

στα 10

Εν αναμονή του 44ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2021: «Φοιτητής» του Βασίλη Καλαμάκη

Η ταινία

Εμπνευσμένη από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, παρακολουθούμε τα τελευταία λεπτά που διαδραματίζονται μέσα στο άρμα, από την ώρα της εξαγγελίας της διαταγής μέχρι και την ιστορική ρίψη της κεντρικής πύλης του Πολυτεχνείου, η οποία σήμανε και την λήξη των διαδηλώσεων εναντίον του Δικτατορικού καθεστώτος.

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976 και σπούδασε σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και ΒΑ στο Queen Margaret University. Ιδρυσε την εταιρεία παραγωγής GRUMPY GORILLA FILMS και τώρα βρίσκεται σε development της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας, κομμάτι της οποίας είναι και o «Φοιτητής». Το σενάριο της μεγάλου μήκους με τίτλο «Αντί» έχει βραβευθεί από την Ενωση Σεναριογράφων Ελλάδος, συμμετείχε με επιτυχία στο MFI script 2 film workshop και επελέγη επίσημα στο διαγωνιστικό Development fund του Cinemed στο Montpellier.

φοιτητής 607

4 ερωτήσεις για τον «Φοιτητή»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Αυτή η ταινία έγινε τώρα για τον ίδιο λόγο που γίνονται όλες οι ταινίες. Η στιγμή ήταν παραπάνω από κατάλληλη και όλες οι προϋποθέσεις ήταν σωστές και στην ώρα τους. Αυτό που με έκανε να αφηγηθώ αυτή την ιστορία ήταν η ανάγκη μου να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το θέμα, τόσο σε επίπεδο πολιτικού σχολίου όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, να ασχοληθώ με τις επιδράσεις που μπορεί να έχει στον καθένα μας μια συνθήκη όπως αυτή της δικτατορίας. Θα του έλεγα πως είναι μια ταινία για την ηθική και ανθρωπιστική κρίση που συνέβαινε τόσο στα χρόνια της Χούντας, όσο και σήμερα στα χρόνια της Δημοκρατίας.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να κάνεις σινεμά σήμερα στην Ελλάδα είναι όπως ήταν κι εχθές. Μια ευχάριστη (τις περισσότερες φορές) περιπέτεια. Χάρη στην αυτοδιάθεση και αυτοθυσία των συνεργατών μας, καταφέρνουμε και κάνουμε ταινίες. Εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξει αυτό, μιλώντας για το οικονομικό κομμάτι, με παράλληλη ευχή να μην χαθούν οι δεσμοί που αναπτύσσονται σε κάθε ανεξάρτητη παραγωγή.

Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά;

Οι σκέψεις μου τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον είναι η τύχη της αίθουσας. Δεν μπορώ να φανταστώ σινεμά χωρίς προβολές σε αίθουσες. Οσο ενισχύονται οι ψηφιακές πλατφόρμες τόσο θολώνει το μέλλον της αίθουσας και εμένα με θλίβει αφάνταστα. Εύχομαι λοιπόν να βρεθεί η λύση, ή να τελειώσει όλο αυτό που ζούμε σύντομα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι σημαίνουν οι συνεχείς επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους στο διεθνές τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι φυσικά ο βασικός πυλώνας προετοιμασίας των κινηματογραφιστών του αύριο. Χωρίς ένα Εθνικό Φεστιβάλ με τέτοια «δύναμη», θεωρώ πως δεν θα αριθμούσαμε τόσες διεθνείς επιτυχίες.

Φοιτητής | Σκηνοθεσία, Σενάριο: Βασίλης Καλαμάκης | Ηθοποιοί: Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Καπετανάκος, Στρατής Δαλαγιώργος | Φωτογραφία:Γιάννης Σίμονς | Σκηνικά/Art director: Rodger Fisher | Κουστούμια: Μάγδα Καλορίτη | Make up: Eλευθερία Γκιόκα | Ήχος: Χρήστος Παπαδόπουλος | Μοντάζ: Γιώργος Κτιστάκης | Παραγωγή: Grumpy Gorilla Films | Διεύθυνση Παραγωγής: Άρης Κοτρώνης Βέττας | Action Director: Θάνος Τσαβλής | Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώργος Τελτζίδης | VFX: Φώτης Φωτίου | Color grading: Γρηγόρης Αρβανίτης | Αφίσα/Γραφικά: Λούκια Τζωρτζοπούλου | Υποτιτλισμός/Επιμέλεια: Μαριαλένα Βαρελά

φοιτητής 607

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.