Η ταινία
Πατέρας και γιος οδηγούν προς τα σύνορα. Ο δρόμος γίνεται ένα με τις αναμνήσεις τους. Μακριά από το σπίτι τους, παλεύουν όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για την υπόλοιπη οικογένεια. Η επιθυμία του αγοριού να επιστρέψει στην πατρίδα του, όμως, θα τους οδηγήσει σε ένα απρόσμενο ταξίδι.
Ο σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Αλβανία. Σπούδασε ζωγραφική στο καλλιτεχνικό κολλέγιο του Αργυροκάστρου. Το 2010, αποφοίτησε από το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΑΤΕΙ Αθήνας. Το 2013 αποφοίτησε από το SAE Athens από το τμήμα Digital Filmmaking. Ζει στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε αλβανικές κι ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά. Η προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του, «Lazarete - I Am the Law», κέρδισε τρία βραβεία στο Tirana 48 Hours Film Project - Σκηνοθεσίας, Φωτογραφίας και Δεύτερης Καλύτερης Ταινίας. Το 2017 η ταινία του, «Pashka» (με τίτλο εργασίας «Ολα Καλά»), ήταν η νικήτρια του Film Factory Short Film Fund που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και χρηματοδότησε η Cosmote TV.
4 ερωτήσεις για το «Pashka»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία; Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Επιθυμία μου ήταν η ταινία αυτή, όντας το πρώτο κινηματογραφικό μου βήμα, να διαπραγματεύεται παράλληλα γνώριμες καταστάσεις και θέματα που με απασχολούν και με προβληματίζουν σε βάθος χρόνου. Το «Pashka» είναι μια ταινία για τη σχέση πατέρα-γιου, στην οποία αν και υπάρχει αδιαμφισβήτητη αγάπη, αυτή δεν εκφράζεται ποτέ ανοιχτά και ξεκάθαρα, μέχρις ότου να είναι πια πολύ αργά. Καθώς ο πατέρας επιμένει στις αποφάσεις του, ο γιος, ενήλικας πια, παίρνει τη ζωή στα χέρια του αλλά μια βιαστική απόφαση μπορεί να του αλλάξει τη ζωή.
Οι πρωταγωνιστές ειναι Αλβανοί, αλλά θα μπορούσαν να είναι και Ελληνες, ή οποιασδήποτε καταγωγής, μετανάστες στην Ελλάδα της κρίσης. Παρολ’ αυτά, το «Pashka» δεν είναι μια ταινία ούτε για τη μετανάστευση, ούτε για την κρίση. Είναι μια απλή ταινία, ένα ταξίδι επιστροφής με απλή αφήγηση.
Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων που κατάφερα να κερδίσω τη χρηματοδότηση από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου και από την Cosmote TV. Την εποχή που διανύουμε είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μια ταινία. Κυρίως σε επίπεδο παραγωγής. Πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια. Θέλει γερό στομάχι. Ταυτόχρονα όμως, είναι κάτι ωραίο και μαγικό. Πώς μια απλή ιστορία και ένα όραμα που έχεις, με τη βοήθεια των συνεργατών, υλοποιείται και καταφέρνεις να το δεις στη μεγάλη οθόνη. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να βρεις τους σωστούς συνεργάτες. Να πιστέψουν σε σένα και εσύ να εμπιστευτείς αυτούς. Είναι αυτό που λέμε «ομαδική δουλειά». Το είδα στην πράξη και το πιστεύω ακράδαντα. Συνεργάστηκα με ανθρώπους που δουλέψανε με την ψυχή τους. Δεν μπορώ να μην αναφέρομαι στη βοήθεια των φίλων και ποσό σημαντική ήταν αυτή. Το μόνο σίγουρο, ότι έμαθα πολλά.
Η ταινία σας θα κάνει πρεμιέρα εν μέσω μιας πρωτόγνωρης συνθήκης για τον κόσμο του σινεμά αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την κατάσταση αυτή τη στιγμή αλλά και το μέλλον του σινεμά και πώς θα μπορούσε κανείς να διαβάσει την ταινία σας υπό το πρίσμα της υγειονομικής κρίσης;
Είναι πράγματι αλήθεια. Μέσα στην πανδημία του Covid-19, οι κινηματογράφοι έκλεισαν, οι ημερομηνίες κυκλοφορίας κορυφαίων ταινιών αναβλήθηκαν, τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του πλανήτη ακυρώθηκαν και η παραγωγή έχει σταματήσει. Η ανασφάλεια που προκαλεί αυτή η κατάσταση και οι επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της ζωής μας επηρεάζει αναμφίβολα και το σινεμά. Και αυτή η κρίση όπως και η οικονομική εξελίσσεται σε ψυχολογική και κοινωνική. Τυχαίνει να είμαι κι εγώ πατέρας, η ευθύνη και η αδιέξοδη σκέψη για το αύριο είναι κάτι που μας τρομάζει όλους. Το «Pashka» μπορεί να γεννήσει ερωτήματα για το πόσο «ανοιχτά» ή «κλειστά» σύνορα θέλουμε να έχουμε στις μεταξύ μας σχέσεις. Και δεν μιλάω μόνο για τα κράτη, αλλά και στο ανθρώπινο κομμάτι των μεταξύ μας σχέσεων. Με το διπλανό σου. Το παιδί σου. Το γονιό σου.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο; Τι περιμένετε από τη νέα διεύθυνσή του και τι έχετε να προτείνετε για τη βελτίωσή του;
Το φεστιβάλ της Δράμας είναι από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ, διεθνώς αναγνωρισμένο. Για μένα είναι η πρώτη συμμετοχή. Είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος που συμμετέχουμε και η ταινία μας επιλέχθηκε να προβληθεί ανάμεσα σε 34 άλλες αξιόλογες ταινίες. Ηταν το όνειρό μου.
Pashka | Σκηνοθεσία: Ολτιόν Λίπε | Σενάριο: Ανδρέας Φλουράκης | Story: Ολτιόν Λίπε | Φωτογραφία: Γιάννης Σίμος | Μοντάζ: Αθανάσιος Μυλονόπουλος, Χρήστος Γιαννακόπουλος | Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου | Ηχος: Αντώνης Κουτελιάς | Σχεδιασμός Ηχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος | Σκηνικά: Μαρία Εύα Μαυρίδου | Ερμηνευτές: Κώστας Νικούλι, Καραφίλ Σένα, Αρμάντο Νταούτι, Δημήτρης Καστανιάς, Δημήτρης Φραγκούλης, Ελενα Αρβανίτη, Βαγγέλης Αλεξανδρής | Παραγωγή: Αλέξανδρος Χριστογιάννης, Ολτιόν Λίπε, Cosmote TV, Χρήστος Γιαννακόπουλος
Δείτε παρακάτω το teaser trailer και την αφίσα της ταινίας
PASHKA by Oltjon Lipe | Trailer from Oltjon Lipe on Vimeo.