Η ταινία
Ο Μιχάλης (Γιάννης Οικονομίδης) έχει μια παραδοσιακή ταβέρνα και είναι χρεωμένος στις τράπεζες. Ο Αντρέας (Βασίλης Μπισμπίκης) πληροφορείται από τον φίλο του Μιχάλη ότι το προηγούμενο βράδυ έπαιξε χαρτιά στον τοκογλύφο του νησιού, γνωστό ως «Καρχαρία». Ο «Καρχαρίας» (Στάθης Σταμουλακάτος) διοργανώνει παράνομους αγώνες πόκερ και ταυτόχρονα δανείζει χρήματα στους καλεσμένους του. Ο Αντρέας δεν έχει άλλη επιλογή παρά μόνο να τα βάλει μαζί του, σκαλίζοντας όμως τις πληγές του δικού τους παρελθόντος. Ετσι η μόνη λύση είναι να μπει ένα στοίχημα...
Ο σκηνοθέτης
Ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης γεννήθηκε το 1973 στη Νέα Ζηλανδία και μεγάλωσε στη Κεφαλλονιά, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εχει πιστοποιηθεί σε διάφορους τομείς της ψυχολογίας και της φιλοσοφίας. Παρακολούθησε ιστορία κινηματογράφου και σκηνοθεσία στο ΕΚΠΑ και «Σεμινάριο Σκηνοθεσίας» από τον Γιάννη Οικονομίδη. Το 2017 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους «Ολα για Ολα».
Φωτό: Δημήτρης Καϊόγλου
4 ερωτήσεις για το «Ολα για Ολα»
Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;
Νοιώθω ότι οι κοινωνικές συγκυρίες στην εποχή μας επιβάλουν την ανάγκη για αδελφοσύνη και αλληλεγγύη. Η ταινία έχει δύο βασικούς χαρακτήρες: τον Αντρέα και τον «Καρχαρία». Ο ήρωας μου (Αντρέας) έχει αναπτυγμένες τις έννοιες της αδελφοσύνης και του θάρρους και έχει έναν κώδικα τιμής. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Oπως λέει και η παροιμία: όταν σηκώνονται τα νερά, σηκώνεται και η βάρκα. Εδώ βρίσκεται ίσως μία υπερβολή, αφού ο συνηθισμένος άνθρωπος δεν θα επέλεγε να βοηθήσει τον φίλο του, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό. Δεν θα πέρναγε δηλαδή τη διαχωριστική γραμμή ρισκάροντας τα πάντα. Ο “Καρχαρίας” από την άλλη είναι η προσωποποίηση της αλαζονείας. Είναι τόσο αλλαζονικός που αυτοκαταστρέφεται από τον εγωισμό του... Ο «Καρχαρίας» αντιπροσωπεύει την αλαζονεία της εξουσίας η οποία μπορεί να χάσει τα πάντα εάν κριθεί να αντιμετωπίσει ανθρώπους που είναι έτοιμοι να τα παίξουν όλα για όλα.
Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;
Σαν μια ταινία με διάθεση όχι συμβολισμού ή διδακτισμού αλλά με αρχή, μέση και τέλος. Μια ταινία με κλασσική κινηματογράφηση απλά νοήματα και «υπόγειο» χιούμορ.
Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;
Η εμπειρία ήταν για μένα πρωτόγνωρη αφού ο χώρος του Ελληνικού Σινεμά λειτουργεί περισσότερο με πάθος και αλληλεγγύη παρά με οικονομικούς όρους.
Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας; Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ και ποια τα κατά του; Θα προτείνατε κάποιες κινήσεις προς τη βελτίωσή του;
Επειδή είναι η πρώτη μου ταινία και δεν έχω συμμετάσχει ξανά στο φεστιβάλ δεν έχω ακόμα άποψη. Ισως είναι ευκολότερο την επόμενη χρονιά.
info
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρίνος Σκλαβουνάκης / Ηθοποιοί: Βασίλης Μπισμπίκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Γιάννης Οικονομίδης, Θεόδωρος Κανδηλιώτης, Πέτρος Ζερβός, Στέφανος Μπάλλας, Ιουλία Δόριζα, Ελευθερία Edwards, Σοφία Γαλανοπούλου, Αναστάσιος Παπαθεοδωρόπουλος, Λευτέρης Γαλανόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρίνος Σκλαβουνάκης / Α' Βοηθός Παραγωγής: Παρασκευή Σκλαβουνάκη / Β' Βοηθός Παραγωγής: Δημήτρης Μπούζος / Γ' Βοηθός Παραγωγής: Βασιλική Φραγκιά / Φωτογραφία: Γιώργος Κουτσαλιάρης / Α' Βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Κασαπάκης / Β' Βοηθός Κάμερας-D.I.T.: Νεφέλη Αθανασάκη / Μοντάζ: Μάνθος Γ. Σαρδής / Μουσική: Θραξ Πανkc, Γιώργος Σταυρίδης (Νταούλι), Βαΐτσης Χαρακοπίδης (Γκάιντα, Καβάλι), Πάνος Γκίνης (Κιθάρες), Μάρκος Κουτσιανάς (Ηχοληψία) / Ηχοληψία: Ντίνος Κίττου / Βοηθός Ηχολήπτη: Αντρέας Κίττου / Σχεδιασμός Ηχου: Κώστας Φυλακτίδης (Tone Studio) / Σκηνικά: Μαρία Δήμα / Σύμβουλος Ενδυματολογίας: Μαρένια Παράσχη / Κοστούμια: VII PERSONAS / Βοηθοί Σκηνικών και Φροντιστηρίου: Φρόσω Τζανετάτου, Γεωργία Τάλλαρου / Σπέσιαλ Εφε: Προκόπης Βλασερός / Compositors: Θέμης Κατσιμίχας, Παύλος Πολοτσάνιν / D. I. Colorist: Μάνθος Γ. Σαρδής / Ηλεκτρολόγος: Δαμιανός Τίμνιος / Α' Βοηθός Ηλεκτρολόγου: Θωμάς Μπερετούλης / Σκριπτ: Αννα Πατρικίου / Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Μολφέτα / Υποτιτλισμός: Αλεξάνδρα Δυράνη Μαούνη / Παραγωγή: AMANTES ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
Φωτό: Δημήτρης Καϊόγλου