Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Σουτζουκάκια» του Χρυσόστομου Μπάρμπα

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Σουτζουκάκια» του Χρυσόστομου Μπάρμπα

H ταινία

Ο Παναγιώτης, ένας νεαρός εσωστρεφής αρχιτέκτονας, έχει την τέλεια σχέση. Η Λένα, η σύντροφός του, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που θα ήθελε εκείνος, έτσι ακριβώς όπως τα συζητά σε ένα γραφείο, με έναν άντρα που τον ακούει με ιδιαίτερη προσοχή. Oμως, όλα τα στοιχεία που κάποτε έμοιαζαν ονειρικά στον Παναγιώτη, τώρα δείχνουν να έχουν γίνει ο εφιάλτης του.

σουτζουκάκια 607

Ο σκηνοθέτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, κάτοχος του διπλώματος «Κινηματογράφος: Ιστορία, Πρακτικές και Βασικές Αρχές Σκηνοθεσίας» και απόφοιτος του τμήματος Digital Film Making της SΑΕ Athens. Εχει σκηνοθετήσει διαφημιστικά, webvideos και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Το 2016, ολοκλήρωσε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, με τίτλο «Ψηλά», η οποία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο AIDFF (Athens International Digital Film Festival). To 2017, σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Σουτζουκάκια», η οποία θα συμμετάσχει στο 40ό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

σουτζουκάκια 607

5 ερωτήσεις για τα «Σουτζουκάκια»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Αυτό που με σαγήνευσε στη συγκεκριμένη ιστορία και στο εξαιρετικό σενάριο του Γιάννη Διακάκη είναι το γεγονός πως έχει ως σαφές κέντρο βάρους τον κεντρικό της χαρακτήρα, αφήνοντας όμως ταυτόχρονα χώρο για εξερεύνηση θεματικών που ξεπερνούν τα στενά όρια της πλοκής. Εχοντας αυτό ως πυξίδα, η σκηνοθετική μου προσέγγιση βασίστηκε σε δύο πυλώνες: πρώτον στη σχέση του Παναγιώτη με τον εαυτό του και πώς αυτή επηρεάζει τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο και δεύτερον στην αναζήτηση του κάθε ανθρώπου για το «ιδανικό», το «τέλειο». Στο «ιδανικό» βέβαια - ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα - καθρεφτίζεται αναπόφευκτα ο ίδιος μας ο εαυτός, με τις ανασφάλειες, τις παραξενιές και τις κρυφές του επιθυμίες. Και ποιος από εμάς θα άντεχε έναν τόσο σκληρό καθρέφτη καθημερινά απέναντί του;

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Είναι μια ταινία που εξελίσσεται σε δύο παράλληλες αφηγήσεις. Επίκεντρο και των δύο είναι ο Παναγιώτης. Η φύση της σχέσης του με τη σύντροφό του όπως και με τον άντρα με τον οποίο μιλά σε ένα γραφείο, είναι ένα μυστήριο το οποίο, όσο γνωρίζουμε τον Παναγιώτη καλύτερα, αποκαλύπτεται σταδιακά.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αν η ταινία μου αποτελέσει εφαλτήριο συζήτησης, θα είμαι χαρούμενος. Οποιο κι αν είναι το θέμα.

σουτζουκάκια 607

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το σινεμά στην Ελλάδα του σήμερα - και των τελευταίων (πολλών) χρόνων - πρόκειται για κάτι που βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στην αγάπη και στο μεράκι όσων ασχολούνται με αυτό. Συγκεκριμένα, δίχως την πολύτιμη βοήθεια και αφοσίωση όσων εργάστηκαν για τα «Σουτζουκάκια», δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ αυτή η ταινία και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων. Επίσης, η έως τώρα εμπειρία μου, μού έχει δείξει πως για να κάνεις σινεμά στη χώρα μας πρέπει να είσαι πλήρως αποφασισμένος για την ολοκλήρωση του project. Από την πλευρά του δημιουργού πάντως, οι πολλαπλές δυσκολίες έχουν ίσως και τη θετική τους πλευρά, μιας και αναπόφευκτα ξεγυμνώνουν το έργο από καθετί περιττό, προκαλώντας σε να αναζητείς συνεχώς την πραγματική του σημασία για εσένα.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η πρώτη φορά που θα συμμετάσχω στο Φεστιβάλ Δράμας και ανυπομονώ να βρεθώ εκεί, μιας και πιστεύω ότι είναι ένας θεσμός νευραλγικής σημασίας για τον ελληνικό κινηματογράφο. Από τη δική μου οπτική γωνία, πρόκειται για το φεστιβάλ στο οποίο οι περισσότεροι νέοι κινηματογραφιστές επιθυμούν να βρίσκονται όταν κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Ετσι, αποτελεί ετήσιο σημείο συνάντησης για τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών, όπως και για καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, δρώντας με αυτόν τον τρόπο ως κινητήριος μοχλός για το μέλλον του κινηματογράφου στη χώρα μας.

info

Σκηνοθεσία: Χρυσόστομος Μπάρμπας / Σενάριο: Γιάννης Διακάκης / Διεύθυνση Παραγωγής: Σταμάτης Γεροχριστοδούλου / Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Νάνσυ Μπούκλη, Νίκος Ψαρράς / Βοηθός Σκηνοθέτη: Μπέττυ Γκουντάνη / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος / Βοηθός Κάμερας: Γιώργος Δεϊρμεντζόγλου / Μοντάζ: Μαργαρίτα Κόκκιζα / Color Grading: Αγγελος Μάντζιος / Ηχοληψία: Γιώργος Λιγνός, Θάνος Καραλής / Σχεδιασμός Ηχου, Μίξη: Γιώργος Λιγνός / Σκηνογραφία: Ντίνα Τσιαντή / Μακιγιάζ: Γεωργία Μπουκουβάλας / Σχεδιασμός Poster: Αντώνης Κλειδουχάκης / Παραγωγή: Χρυσόστομος Μπάρμπας, Σταμάτης Γεροχριστοδούλου, Γιάννης Διακάκης / Συμπαραγωγή: SAE Athens

Ακολουθήστε τα «Σουτζουκάκια» στη σελίδα τους στο facebook. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ και την αφίσα της ταινίας.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

σουτζουκάκια poster 607