Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Rebirthday» του Κωστή Λεβέντη

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Rebirthday» του Κωστή Λεβέντη

H ταινία

Ενας μοναχικός μεγαλοαστός άνδρας σήμερα έχει τα γενέθλιά του. Μην έχοντας κανέναν δικό του άνθρωπο ή φίλο δεν έχει με κανέναν να τα γιορτάσει. Ετσι, ο υπηρέτης του, διοργανώνει ένα πάρτι γενεθλίων, όπου οι προσκεκλημένοι, έναντι αμοιβής, υποδύονται τους παιδικούς φίλους του αφεντικού του.

Ο σκηνοθέτης

Ο Κωστής Λεβέντης γεννήθηκε το 1987 στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εχει σκηνοθετήσει 2 μικρού μήκους ταινίες καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε άλλες 11 ταινίες μικρού μήκους, από το 2014 κι έπειτα, ως α’ και β’ βοηθός σκηνοθέτη και ως σεναριογράφος στη μικρού μήκους ταινία «One Size» (2015). Πάντοτε στην εταιρεία παραγωγής horme pictures, του δασκάλου και παραγωγού του Βασίλη Μαζωμένου.

rebirthday 607

5 ερωτήσεις για το «Rebirthday»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Για μένα είναι και θα είναι και στα επόμενα πρότζεκτ που ακολουθούν, μια ανάγκη να μιλήσω για αυτά που αισθάνομαι. Εν προκειμένω η μοναξιά ενός ανθρώπου και κατ’ επέκταση η μοναξιά μιας κοινωνίας, μιας κοινωνίας όπου ο σύγχρονος άνθρωπος προκειμένου να «βγάλει» εις πέρας την καθημερινότητά του, ενδύεται συνεχώς ρόλους, μπαίνοντας και βγαίνοντας ακολούθως από αυτούς.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η προσπάθεια ενός ανθρώπου μεγαλοαστικής προέλευσης να ξαναζήσει, να αναβιώσει τη χαμένη παιδική του ηλικία. Ματαίως όμως, καθώς ανεξαρτήτως τάξης και φυλετικής προέλευσης, ζούμε μία φορά την παιδική μας ηλικία. Το να ξαναζήσει, αυτό θεωρώ μας αφορά όλους, να ξαναζήσουμε και να ξανανιώσουμε άνθρωποι.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Θα ήθελα να τον ρωτήσω και να με ρωτήσει πολλά, μα κυρίως για τα συναισθήματα που του άφησε, γιατί πιστεύω πως κάθε ταινία, αφήνει πάνω σου ένα στίγμα, ένα συναίσθημα. Πέρα από τεχνικές και θεωρητικές αναλύσεις που μπορεί να γίνουν, αυτό που ενδιαφέρει εμένα προσωπικά είναι τι αισθάνθηκε, πού πήγε, πού τον πήγα.

rebirthday 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Τα σύγχρονα μέσα που έχουμε οι νέοι κινηματογραφιστές μάς έχει λύσει πραγματικά τα χέρια. Πλέον, η υλοποίηση μιας μικρού μήκους ταινίας δεν είναι τόσο ακατόρθωτο εγχείρημα όσο παλαιότερα. Με επιμονή, υπομονή, δουλειά και πίστη σε ό,τι κάνεις θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν πολύ ωραίες και ενδιαφέρουσες δουλειές. Ο δάσκαλός μου, ο Βασίλης Μαζωμένος, μας μυεί σε αυτό το πνεύμα δουλειάς και προσήλωσης στο κάθε μας έργο ξεχωριστά. Αυτό που έμαθα από την εμπειρία της υλοποίησης της ταινίας μου είναι όλα τα παραπάνω κι ότι σε κάθε βήμα της μαθαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα, ακούγοντας και συνομιλώντας με τους συνεργάτες και τους ηθοποιούς σου. Σε κάθε ταινία που κάνεις δεν γίνεσαι, ή μάλλον δεν οφείλεις να γίνεις μόνο καλύτερος σκηνοθέτης, μα και καλύτερος, ουσιαστικότερος άνθρωπος. Η κάθε ταινία είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τελικό προορισμό τη θέασή της στη μεγάλη οθόνη.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι η πρώτη μου φορά που είμαι στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ και νιώθω πολύ μεγάλη χαρά. Είναι μια μεγάλη γιορτή του εγχώριου κινηματογράφου, μια γιορτή γεμάτη σινεμά όπου συνδιαλέγονται, ως επί τω πλείστον, νέοι, παθιασμένοι, με όραμα άνθρωποι. Το φετινό 40ό επετειακό φεστιβάλ, καθώς επίσης και η τεράστια συμμετοχή ταινιών, είναι η απόδειξη πως παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, ως μέλη μιας κοινωνίας- οικονομίας, υπάρχει πάθος και ανάγκη για αυτοέκφραση. Το σινεμά είναι εδώ, όπως κάθε χρόνο, κάθε Σεπτέμβρη..

info

Σκηνοθεσία, Σενάριο: Κωστής Λεβέντης / Ερμηνευτές: Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Γιαμλόγλου, Γιώργος Σιδερής, Ελένη Λύρα, Βαγγέλης Καρατζάς, Ειρήνη Λιγάτου, Μάρω Τσεκούρα / Φωτογραφία: Γιάννης Κοτρώτσης / Μοντάζ: Θάνος Κ. / Ηχος: Αντώνης Σαμαράς / Σχεδιασμός Ηχου: Πάνος Κουτσομιχάλης / Τελικό Μιξάζ Ηχου: Γιάννης Σκανδάμης (Dna) / Κοστούμια: Γκρατσιέλλα Ρούσσου, Μυρσίνη Γεωργιάδου / Μακιγιάζ: Χρύσα Ρουφογάλη / Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος / Eταιρεία Παραγωγής: Horme Pictures

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τρέιλερ και την αφίσα του «Rebirthday».

Rebirthday Teaser from Horme Pictures on Vimeo.


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

rebirthday poster 607