Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Μαμά, Γύρισα» του Δημήτρη Κατσιμίρη

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Μαμά, Γύρισα» του Δημήτρη Κατσιμίρη

H ταινία

Mια γυναίκα επιστρέφει, μετά από 40 χρόνια, στο χωριό στο οποίο γεννήθηκε. Αφορμή είναι ο θάνατος της μητέρας της. Στα χέρια της κρατάει μια παλιά φωτογραφία: μια μάνα με τα δυο αγοράκια της. Φτάνοντας στο νεκροταφείο, έρχεται αντιμέτωπη με τα πρόσωπα όλων εκείνων που άφησε πίσω της κάποτε.

Ο σκηνοθέτης

O Δημήτρης Κατσιμίρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Εχει σπουδάσει και ασκήσει το επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης στο θέατρο. Εχει γράψει δύο θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει την βραβευμένη μικρού μήκους ταινία «Γενέθλια».

Mum I m back MAIN 607 1

5 ερωτήσεις για το «Μαμά, Γύρισα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Το «Μαμά, Γύρισα» είναι μια ταινία που μιλάει για αυτούς που πήραν μια δύσκολη απόφαση κάποτε, την ακολούθησαν με πάθος και στο τέλος υπέστησαν τις συνέπειες των πράξεων τους. Το μοτίβο αυτό με αντιπροσωπεύει πολύ τα τελευταία χρόνια και για αυτό το λόγο επέλεξα να το μετουσιώσω σε μια μικρή ιστορία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

«Είσαι στη Γη, δεν υπάρχει θεραπεία γι' αυτό» είπε κάποτε ο Σάμουελ Μπέκετ και δυστυχώς τα λόγια του ισχύουν εώς σήμερα.

Mum I m back MAIN 607 2

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Τα τρανς άτομα δέχονται σχεδόν καθημερινά το χλευασμό και την αποδοκιμασία από μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Θα ήθελα πολύ η ιστορία του «Μαμά, Γύρισα» να δημιουργήσει σκέψεις για όλο αυτό το βάρος που νιώθουν και κουβαλούν οι άνθρωποι αυτοί.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Ο κινηματογράφος είναι ομαδικό σπορ με όρους και κανόνες που οφείλεις να υπηρετήσεις αλλά και να σπάσεις. Σίγουρα αυτός που ασχολείται με το σινεμά και ειδικά ο σκηνοθέτης μιας ταινίας, οφείλει να έχει αναπτυγμένο το ηγετικό αίσθημα. Να μπορεί δηλαδή να εμπνέει τους συνεργάτες του, να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις όταν χρειαστεί και να γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι και τι θέλει να μοιραστεί κάνοντας κινηματογράφο. Δυνατό Σινεμά χωρίς ισχυρή Προσωπικότητα είναι αδύνατο να κάνεις, κατά την γνώμη μου.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

 Το Φεστιβάλ Δράμας όλα αυτά τα χρόνια είναι το μοναδικό ελληνικό Φεστιβάλ που πραγματικά στηρίζει και αγαπάει τις μικρού μήκους ταινίες. Αν σέβεσαι τον εαυτό σου και έχεις υψηλά τον πήχη, οφείλεις αυτό να το παραδεχτείς.

Mum I m back POSTER 607

info

Ηθοποιοί: Εύα Κουμαριανού, Γιάννης Τσορτέκης, Θανάσης Χαλκιάς, Θοδωρής Μπρατσάκος, Πάνος Κατσιμπέρης, Γιάννης Ζαφείρης
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κατσιμίρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας – Μοντάζ: Βασίλης Σταυρόπουλος
Βοηθοί Σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Γιαννοθανάση, Γενοβέφα Ζάγγα
Bοηθός Οπερατέρ: Κυριάκος Γκίκας
Μακιγιάζ - Special effects: Ελλη Κριαρά
Μουσική: λΑΜΠΕΡΟύκ
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Mιξάζ: Βασίλης Σταυρόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής: Πάνος Κατσιμπέρης
Φωτογραφίες Backstage: Τιτίκα Καλημέρη
Παραγωγη: Δημήτρης Κατσιμίρης, Βασίλης Σταυρόπουλος, Κυριάκος Γκίκας
(c) 2017

Δείτε το trailer του «Μαμά, Γύρισα»:


Δείτε το teaser από τα «Γενέθλια»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.