Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Στιγμή» του Κωνσταντίνου Ξενάκη

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Στιγμή» του Κωνσταντίνου Ξενάκη

H ταινία

Oταν ο γιος λείπει.

Ο σκηνοθέτης

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 από οικογένεια ηθοποιών. Σπούδασε Τεχνολογία Δικτύων και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Έχει εργαστεί στους χώρους του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ως σκηνοθέτης, διευθυντής παραγωγής και υπεύθυνος διανομής ρόλων. Συνεργάζεται με την Horme Pictures από το 2014, υπό την παραγωγή της οποίας σκηνοθέτησε δύο ταινίες μικρού μήκους: «Μύες», η οποία συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Δράμας 2015 και βραβεύτηκε σε φεστιβάλ του Βερολίνου ως Καλύτερη Ταινία Πειραματικού Κινηματογράφου και «Στιγμή». Συμμετείχε στην μεγάλου μήκους ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Lines» ως ηθοποιός. 

στιγμή δράμα 2017 607

5 ερωτήσεις για την «Στιγμή»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Αυτή η ιδέα καιροφυλακτούσε στο νου μου αρκετό καιρό τώρα και την υλοποίησα μόλις αποφάσισα πως ήμουν έτοιμος να την διηγηθώ.

Πως θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Η «Στιγμή» αφορά το πώς χειρίζεται μια μάνα και ένας πατέρας τον νεκρό χρόνο κατά τη διάρκεια της απουσιάς του αναρχικού γιού τους από το σπίτι. 

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ως σκηνοθέτης, θα ήθελα να ερωτηθώ για τη σκηνοθετική μου προσέγγιση, την αισθητική μου, τον χειρισμό των ηθοποιών και, γενικότερα, την ίδια την ταινία. Ως άνθρωπος, θα ήθελα να συζητήσω για το αντικείμενο που αναπτύσσω και κατά πόσο το δικαιώνω.

στιγμή δράμα 2017 607

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Πιο πολύ από ποτέ, τα μέσα υλοποίησης μίας ταινίας προσφέρονται άπλόχερα για όποιον έχει τη θέληση και την ανάγκη να τα αδράξει. Χρησιμοποιώντας το δίπτυχο ομάδας και συνεργείου μπορούν να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, εφόσον υπάρχει ένας κοινός στόχος. Εμαθα πώς η αντίληψή μας, ο «φακός» μας, δηλαδή το πώς βλέπουμε τη ζωή και τους άλλους, είναι μοναδικά. 

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχω στο παλαιότερο Φεστιβάλ μικρού μήκους της Ελλάδος, ιδιαίτερα στην επέτειο 40 χρόνων του! Είναι μια μοναδική εμπειρία και ευκαιρία για νέους κινηματογραφιστές να εντρυφήσουν στα νέα μέσα και να μπορέσουμε να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω, ως οφείλουμε, στον ελληνικό κινηματογράφο τα επόμενα χρόνια.

στιγμη δράμα 2017 607

info

Σενάριο και Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ξενάκης / Πρωταγωνιστούν: Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Πάνος Ξενάκης / Παραγωγός: Βασίλης Μαζωμένος / Εκτελεστής Παραγωγός: Λάμπρος Γεωργόπουλος / Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Γουδέλης / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Παπανδρικόπουλος / Σκηνογραφία: Ελένη Παπαγεωργίου / Κοστούμια: Γκρατσιέλλα Ρούσου / Μακιγιάζ: Βάσω Κουρκουτά / Μοντάζ: Θάνος Κ. / Μουσική: Flipstar / Ηχοληψία: Αντώνης Σαμαράς / Σχεδιασμός Ήχου: Γιάννης Σκανδάμης / Χρωματική Διόρθωση: Saifedine Salim / Εταιρία Παραγωγής: Horme Pictures

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.