Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση

στα 10

Εν αναμονή του 40ού Φεστιβάλ ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2017: «Καληνύχτα» του Θάνου Κερμίτση

H ταινία

Ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε έχει καταστραφεί. Η Ελλάδα, μια σειρά απο ερείπια. Ολοι πλέον προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο και να αφήσουν πίσω την ζωή τους πρίν την καταστροφή. Ολοι εκτός απο τον Κώστα, που αναζητά την Βίκυ, προσπαθώντας να καταλάβει την αιτία του χωρισμού τους. Στην αναζήτηση του, θα έχει στο πλευρό του τον φίλο του τον Τάσο, που θα προσπαθήσει να τον εκπολιτίσει, να τον εκλογικέψει. Ομως σ' αυτόν τον κατεστραμμένο κόσμο, το μόνο που κρατάει τον Κώστα στα λογικά του, είναι η καψούρα του για την Βίκυ. Και όταν για τον Ελληνα υπάρχει καψούρα, η επιβίωση έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πιο γρήγορα θα τον σκοτώσει ο καημός... παρά η πείνα και οι άλλοι άνθρωποι.

Ο σκηνοθέτης:

Ο Θάνος Κερμίτσης γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Film & TV Studies του New York College, απόφοιτος του τμήματος Post Production του ομίλου Intergraphics, αλλά και απόφοιτος του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Απο το 2008 έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, ενώ η πρώτη του μεγάλου μήκους είναι η πολυβραβευμένη ταινία επικής φαντασίας «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος». Εχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους ως ηθοποιός, μοντέρ αλλά και διευθυντής φωτογραφίας. Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Ιονίων Νήσων, που έλαβε χώρα στην Λευκάδα το 2012 και το 2013.To 2015, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σεναρίου της Ενωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, βραβεύτηκαν δύο απο τα σενάρια του, το «Family Park» και το «3L3N1».

Δείτε τις προηγούμενες δουλειές του Θάνου Κερμίτση στη σελίδα του στο youtube

Καληνύχτα 607 1

5 ερωτήσεις για το «Καληνύχτα»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Θεωρώ πως το τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για να διηγηθώ αυτή την ιστορία. Αν και πρόκειται για μια μετα-αποκαλυπτική ταινία, το σκηνικό της δεν διαφέρει πολύ απο την Ελλάδα του σήμερα. Αν και δεν έχει επέλθει μια ολοκληρωτική καταστροφή, γύρω μας βλέπουμε συνεχώς καταρρακωμένους ανθρώπους, άστεγους στην κυριολεξία, αλλά και μεταφορικά, στην ψυχή και στις σχέσεις μεταξύ τους. Κι όμως ο Ελληνας θα συνεχίζει να κυνηγά την καψούρα του, όποια κι άν είναι αυτή, και να μαθαίνει πώς να επιβιώνει σε έναν κόσμο εχθρικό.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Λοιπόν, που λες, έχει καταστραφεί ο κόσμος κι ο Ελληνας τον χαβά του: ασχολείται με την γκόμενα. Και παίζει καημός, καψούρα και λαϊκά. Ελα να την δείς!

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Νομίζω θα αισθανόμουν πλήρης με το να δω τον θεατή να χαμογελά, ή να ξεφυσά προβληματισμένος- και να έχει περάσει καλά βλέποντας την, να μην έχει χάσει τον χρόνο του. Και αν ρίξει και καμιά ζεμπεκιά, ακόμα καλύτερα.

Καληνύχτα 607 2

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το σινεμά στην Ελλάδα είναι ένα πολύ ακριβό χόμπυ και είναι σίγουρα μια πολύ όμορφη εμπειρία. Δεν είναι one-man show, αντιθέτως απαιτεί πολλή ομαδική δουλειά και αφοσιωμένους αλλά και ρομαντικούς συνεργάτες στο πλευρό σου. Για μένα είναι και θα είναι ένα όμορφο ταξίδι, το οποίο ελπίζω να καταφέρω να συνεχίσω και στο μέλλον, χωρίς να καταφεύγω στα δημιουργικά πλήν δύσκολα μονοπάτια των τελείως ανεξάρτητων και DIY συνθηκών παραγωγής.

-Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Για μένα ήταν πάντα μεγάλη μου επιθυμία να συμμετάσχω στο φεστιβάλ, ήταν ένα απωθυμένο για χρόνια και πολύ χαίρομαι που είμαι μέρος του φέτος και ειδικά με την συγκεκριμένη ταινία. Είναι ένα φεστιβάλ που κερδίζει όλο και περισσότερους θεατές και έχει καθιερωθεί με την πολύχρονη παρουσία και επιτυχία του ως ένα απο τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα στο κομμάτι των ταινιών μικρού μήκους.

Καληνύχτα 607 poster

info

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Θάνος Κερμίτσης / Παίζουν: Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Τάσος Δέδες, Γιώργος Χουλιάρας, Νατάσα Εξηνταβελώνη / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αντώνης Αποστόλου / Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Βενετία Δεδεμάδη / Μοντάζ: Θάνος Κερμίτσης / Ηχος: Αντώνης Κουτελιάς / Σκρίπτ: Αστερόπη Λαζαρίδου / Visual Effects: Bαγγέλης Παπαευαγγελίου / Μακιγιάζ-Ειδικά Εφέ: Έλλη Κριαρά / Hair Styling: Στέλλα Λουίζα Αθανασοπούλου / Props: Kωστής Αντωνίνης / Drone Cinematography: Hλέκτρα Ποϊράζογλου / Eπιμέλεια Σκηνών Δράσης: Δημήτρης Μαράτσης / Behind the scenes photos: Αλέξανδρος Θεοφυλάκτου, Δημήτρης Νικολαϊδης / Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος Κατσιμπέρης / Παραγωγή: Βαρβάρα Κοντονή, Χρήστος Κυριακόπουλος

Δείτε το trailer της «Καληνύχτας»:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.