Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Sternenkind» του Δανιήλ Μίχαλου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Sternenkind» του Δανιήλ Μίχαλου

Η ταινία:

Η Γιούλια και ο Χάνες περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, όμως, αποκαλύπτεται ότι το παιδί δεν θα επιζήσει μετά την γέννα. Το νεαρό ζευγάρι καταφεύγει στην εξοχή, προσπαθώντας να αποφύγει αδιακρισίες άλλων αλλά και την ίδια τους την ζωή που έχει τόσο αλλάξει. Και ενώ ο Χάνες ταξιδεύει κάθε μέρα στην πόλη για την δουλεία του, η Γιούλια μένει μόνη της στο σπίτι. Στης λίγες ωρες που τους μένουν μαζί κάθε βράδυ, προσπαθούν να συγκρατήσουν ό,τι τους διακρίνει σαν ζευγάρι.

O σκηνοθέτης

Ο Δανιήλ Μίχαλος γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο, μεγάλωσε στη Γερμανία και έπειτα στη Θεσσαλονίκη. Γύρισε στη Γερμανία το 1996 για να σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός και Μ.Μ.Ε. στο ‘Εσλινγκεν και στο Τίμπινγκεν. Εκεί άρχισε να ασχολείται με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 2012 σπούδασε Filmmaking στο London FilmSchool του Λονδίνου και αποφοίτησε με την ταινία «Sternenkind» το 2016. Ταινίες που συνεργάστηκε παίχτηκαν σε διάφορα φεστιβάλ (Locarno, Palm Springs, Fantasporto, Leuven, Luxemburg). Ζει στη Στουτγκάρδη.

Ο σεναριογράφος:

Ο Αριστοτέλης Χαϊτίδης γεννήθηκε το 1981 στο Μόναχο, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Το 1988 επιστρέφει στην Ελλάδα με την οικογένειά του και παρακολουθεί το Γερμανικό Σχολείο. Πίσω στη Γερμανία, το 2001, σπουδάζει Γερμνανική Φιλολογία, Νεοελληνική Λογοτεχνία όπως και Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου. Κύριες ασχολίες του είναι η συγγραφή, η υποκριτική και το τραγούδι καθώς και η διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας. Ζει στο Βερολίνο.

Sternenkind 607 1

5+1 ερωτήσεις για το Sternenkind»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Μέσω μιας προσωπικής γνωριμίας και μιας ραδιοφονικής εκπομπής με παρόμοιο θέμα ήρθα σε επαφή με την θεματική αυτή. Αυτό που με άγγιξε είναι το ότι ένα τέτοιο γεγονός απελευθερώνει ενέργειες μέσα μας (αρνητικές αλλά και θετικές), που έρχονται σε αντιδιαστολή με το περιβάλλον μας και την εικόνα που έχει αυτό για εμάς. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις πώς επηρεάζουν τη σχέση ενός ζευγαριού; Επειτα έθεσα την ιδέα στον Αριστοτέλη: Από την μεριά του σεναριογράφου, εστίασα λιγότερο στο γεγονός καθεαυτό (της θνησιμότητας και του επικείμενου θανάτου) παρά στις επιπτώσεις ενός τέτοιου γεγονότος στη σχέση ματαξύ δύο ανθρώπων, οι οποίοι αποδεικνείονται ανίκανοι να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση. Οχι επειδή είναι αδύναμοι, ανώριμοι ή ανεπαρκείς μέσα από την σχέση τους, αλλά επειδή το γεγονός το ίδιο τους ξεπερνά. Με ενδιαφέρουν οι λεπτές αποχρώσεις στις σχέσεις των ανθρώπων που πολλές φορές αλλάζουν ανεπαίσθητα μεν αλλά τελικά επιδρούν με τρόπο κατηγορηματικό.

Sternenkind 607 2

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία διακατέχεται από μία αποστασιοποίηση ως προς το γεγονός του επικείμενου θανάτου του βρέφους. Εστιάζει με ευαισθησία στο ζευγάρι, το οποίο ξεδυπλώνει τα συναισθήματά του με τρόπο εσωστρεφές και μακριά από δραματικά εφέ.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Σίγουρα θα μας ενδιέφερε να ακούσουμε τις αντιδράσεις και τις σκέψεις ατόμων που δεν έχουν τέτοια βιώματα και κατά πόσο μπόρεσαν να "μπουν" στη θέση των πρωταγωνιστών μέσω της ενσυναίσθησης.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Εφόσον η παραγωγή έγινε στο εξωτερικό, δεν μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση. Σίγουρα όμως παρακολουθούμε τα τεκτενόμενα στην Ελλάδα και θα θέλαμε πολύ κάποια στιγμή να γυρίσουμε μια ταινία στην Ελλαδα.

Sternenkind 607 3

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Εχοντας ακούσει πάρα πολλά για το φεστιβάλ αυτό, χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για τη δυνατότητα προβολής της ταινίας μας στην Δράμα. Θεωρούμε δε ότι είναι μία από της ευχάριστες περιπτώσεις , όπου μια σημαντική διοργάνωση για την Ελλάδα αλλά και για το εξωτερικό, δεν λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ δίνει μια έντονη αίσθηση για επικρατούσες τάσεις στον χώρο του ελληνικού κινηματογράφου, ένα σημαντικό στίγμα για τον χώρο αυτό.

Sternenkind poster 607

info

Σκηνοθεσία: Δανιήλ Μιχαλός / Σενάριο: Αριστοτέλης Χαϊτίδης / Ηθοποιοί: Friederike Hammer, Nils Wiegand, Christiane Nothofer, Hannah Heidenreich, Anne Thoma / Παραγώγη: Diana Nilles, Δανιήλ Μιχαλός (The London Film School, Punctum Films) / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Tian Tsering / Σκηνογραφία: Alexandr Fatakhutdinov / ‘Ηχος: Russ James, Zbigniew Malicki (Sound Design) / Μονταζ: Radu Ghelbereu

Δείτε το trailer του «Sternenkind» εδώ:


Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.