Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Lily» του Πάρη Γρηγοράκη

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Lily» του Πάρη Γρηγοράκη

Η ταινία

Η Λίλη είναι μια αριστοκρατική γυναίκα η οποία έρχεται αντιμέτωπη με τον πόθο της για έναν νεαρό άντρα. Σε μια εποχή που είναι ταμπού για τις γυναίκες να έχουν σεξουαλικές επιθυμίες η Λίλη φτάνει στο σημείο μια μέρα να μην μπορεί να ελέγξει τις επιθυμίες της.

Lily 607

Ο σκηνοθέτης

Ο Πάρης Γρηγοράκης σπούδασε σκηνοθεσία στο τμήμα Κινηματογράφου στο ΑΠΘ. Έκτοτε ασχολείται με ταινίες μικρού μήκους και έχει σκηνοθετήσει και μια ταινία μεγάλου μήκους που βρίσκεται στο post production.

Lily 607

5+1 ερωτήσεις για το «Lily»

Γιατί κάνατε αυτή την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτή την ιστορία;

Με το «Lily» ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα της συναισθηματικής και σεξουαλικής καταπίεσης των συντηρητικών κοινωνιών και με το ποιες μπορεί να είναι οι ψυχολογικές συνέπειες στους ανθρώπους σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο. Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική βοήθησε στο να χτίσω και αισθητικά αυτό το θέμα εμπνευσμένο από μπαρόκ πίνακες και φωτισμούς.Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Θα του έλεγα πως πρόκειται για μια ταινία που αφηγείται την ψυχολογία μιας «καθώς πρέπει» κυρίας που έχει δεχτεί και δέχεται ακόμη τη σεξουαλική καταπίεση και το πως μπορεί να αλλάξει η προσωπικότητα της.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;Θα ήθελα να κάνουμε μια συζήτηση για τη μεταστροφή του χαρακτήρα της Λίλης και αν πιστεύει πως θα συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε χωρίς τύψεις.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Το να μπορείς να εκφράζεις τόσο δημιουργικά τις ιδέες σου και τα ταλέντα σου απαιτεί χρόνο και κόπο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Χρειάζεται ομαδική δουλειά και υπομονή.Αυτό που είδα μέσα από την εμπειρία αυτή είναι το πως όλα τα μέλη μιας ομάδας θέλουν τόσο πολύ να βρουν κάτι που να τους εκφράζει και πως, όταν αυτό θα συμβεί, η δημιουργία είναι αληθινή και πηγάζει από την ψυχή.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα φεστιβάλ σαν αυτό της Δράμας που βρίσκεται κοντά στους κινηματογραφιστές και στηρίζει τις δημιουργίες τους. Ενα σπουδαίο φεστιβάλ με πολλά χρόνια ζωής μπορεί και προβάλλει όχι μόνο στην Δράμα, αλλά σε όλη την χώρα και στο εξωτερικό τις καλύτερες εγχώριες παραγωγές μικρού μήκους και υπενθυμίζει σε όλους πως στην Ελλάδα υπάρχει ζωντανή η τέχνη του κινηματογράφου.

Info

Σκηνοθεσία & Σενάριο: Πάρης Γρηγοράκης Παραγωγή: Χριστίνα Γκωλέκα / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βασίλης Χριστοδούλου Art Director & Κοστούμια: Εύη Μποκοβού Μοντάζ: Φαίδρα Κωνσταντινίδη / Μουσική & Ηχητικός Σχεδιασμός: Τάσος Καραδέδος Make-up Artist: Χρήστος Ράγιος / Κομμώσεις: Μάριος Γιαγιάς

Δείτε εδώ το τρέιλερ από τον «Πρίγκιπα του Λόφου» (2014) του Πάρη Γρηγοράκη:

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.