Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Ευριπίδου 14» του Μιχάλη Δημητρίου

στα 10

Εν αναμονή του 39ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2016: «Ευριπίδου 14» του Μιχάλη Δημητρίου

H ταινία

Στην οδό Ευριπίδου 14, στο κέντρο της Αθήνας, ο κος Κώστας και η κα Σοφία μας ανοίγουν τις πόρτες του «Καταφυγίου» τους. Εκεί δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς άστεγους ανθρώπους να φάνε ένα πιάτο φαΐ, να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους και να βρεθούν σ' ένα αξιοπρεπές περιβάλλον, που διαφέρει αισθητά από τη δική τους καθημερινή πραγματικότητα.

Ο σκηνοθέτης

Ο Μιχάλης Δημητρίου γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα και έχει ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα. Σπούδασε Film & Media Directing στο New York College και στο Πανεπιστήμιο του Greenwich. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μ.Α. Theatrical Studies του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Τώρα έχει αρχίσει να δουλεύει πάνω στην προπαραγωγή της μικρού μήκους ταινίας «Cloud», η οποία έχει πάρει χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Εχει σκηνοθετήσει τις μικρού μήκους ταινίες «Μέρες με Βροχή» (2012), «Cocoon for Storydrops» (2014) και «The Bust» (2015) και την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Χωρίς Ερώτηση» (2016).

ευριπίδου 14 607

5 Ερωτήσεις για το «Ευριπίδου 14»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ιστορία ενός ανθρώπου που μένει στο δρόμο, νοιώθω ότι επαναλαμβάνεται ανά τους αιώνες, είτε οι λόγοι αυτοί είναι πόλεμος, είτε οικονομική κρίση, είτε οτιδήποτε άλλο. Οι κίνδυνοι που οι άστεγοι καλούνται να αντιμετωπίσουν στο δρόμο είναι πολλοί, αλλά τελικά ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι με τεράστια αποθέματα αγάπης, που δεν «κολλάνε» σε κοινωνικά στερεότυπα και προκαταλήψεις. Κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους συνάντησα κι εγώ πάνω στην έρευνά μου και έτσι αποφάσισα ότι το τεράστιο αυτό έργο τους πρέπει να γίνει ταινία.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Κατάθεση ζωής, γιατί αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφιερώσει όχι μόνο χρόνο και ενέργεια αλλά κυριολεκτικά όλη τους τη ζωή στην προσφορά στο συνάνθρωπο. Αυτό που κάναμε εμείς κινηματογραφικά σαν ομάδα ήταν να καταγράψουμε μια 16λεπτη ιστορία, που αποτυπώνει το τεράστιο έργο και την καθημερινότητα του «Καταφυγίου» στην οδό Ευριπίδου 14.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο το θεατή. Ισως, το μόνο που περιμένω και θα ήθελα να με ρωτήσει, είναι το πώς μπορεί να συμβάλλει στο έργο του «Καταφυγίου».

ευριπίδου 14 607

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Οπως είναι γνωστό, το να κάνει κανείς σινεμά στην Ελλάδα απαιτεί κουράγιο κι έτσι όποιον κινηματογραφιστή κι αν ρωτήσετε πιθανά θα λάβετε παρόμοια απάντηση: «δύσκολα». Στη δική μου περίπτωση, βασίστηκα στους πολύ κοντινούς μου συνεργάτες. Αυτό που κρατώ από αυτή την εμπειρία είναι ότι, παρά τις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γενιά μας, έχουμε όμως την πρόσβαση σε πολλά εκφραστικά μέσα, που επιτρέπουν τη δημιουργία μιας ταινίας.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχω στο 39ο Φεστιβάλ Δράμας, θεσμό δεκαετιών για τον κινηματογραφικό κόσμο. Εκτός αυτών, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεφύγουμε από την Αθήνα και το αστικό, ασφυκτικό περιβάλλον και να βρεθούμε σε ένα ξεχωριστό τόπο με φίλους και συνεργάτες.

ευριπίδου 14 607

info

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Δημητρίου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς | Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης | Μουσική: Στάμος Σπερδούκλης | Βοηθός Παραγωγής: Τόνια Ζησιμάτου | Σχεδιασμός Ηχου: Χρήστος Σακελλαρίου | VFX Artist: Παντελής Αγορής | Poster Graphics: Ιρις Παναγοπούλου | Επίσης βοήθησαν: η Χρυσάνθη Αγορή, ο Δημήτρης Αμπατζής, ο Αλέξης Κουάντας, η Κατερίνα Χαραλάμπους και ο Sen Na

Δείτε ακόμα παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα της ταινίας «Ευριπίδου 14» και το showreel του Μιχάλη Δημητρίου. Ακολουθήστε την ταινία στο facebook.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

ευριπίδου 14 poster 607