Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Narcissa» των Ανδρέα Ιγνατίου και Τζος Μάντοξ

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Narcissa» των Ανδρέα Ιγνατίου και Τζος Μάντοξ

Η ταινία

Στη σύγχρονη αυτή προσαρμογή του ελληνικού μύθου του Νάρκισσου, ένα νεαρό τοπ μόντελ είναι έτοιμο να γνωρίσει τεράστια φήμη και τη λατρεία χιλιάδων φαν. Καθώς ετοιμάζεται για μια απλή φωτογράφηση, η ημέρα της παίρνει απροσδόκητη τροπή μετά την άφιξη ενός μυστηριώδους μακιγιέρ που την αναγκάζει να κοιτάξει πέρα από το όμορφο πρόσωπο που αντικρίζει στον καθρέφτη. Εμπνευσμένο εν μέρει από τον σημερινό τεχνολογικό πολιτισμό, το Narcissa μεταφέρει το κοινό του σε ένα παρόμοιο ταξίδι ενδοσκόπησης και στρέβλωσης που σχετίζεται με την κρυφή ψύχωση που ενυπάρχει σε όλους μας.

Oi σκηνοθέτες

O Ανδρέας Ιγνατίου και ο Τζος Μάντοξ συναντήθηκαν ως πρωτοετείς φοιτητές στο ειδικό πρόγραμμα κινηματογράφου του Κολλεγίου Emerson στη Βοστώνη και από τότε συνεργάζονται σε ταινίες και σενάρια. Συνδυάζουν τα ενδιαφέροντά τους στην αφήγηση, στη συγγραφή σεναρίων, στα χρώματα, το φως και τον ήχο, εμπνευσμένοι από τα στοιχεία του νουάρ, της αγωνίας, του "τρόμου" (horror), και της σάτιρας. Ολα τα παραπάνω υπογραμμίζουν το ενδιαφέρον τους για τη "μαύρη κωμωδία" (dark comedy). Μαζί, έχουν ως στόχο να πουν τις ιστορίες τους, που είναι την ίδια στιγμή φανταστικές αλλά και πραγματικές. Στόχος τους είναι να αναγκάσουν τους θεατές των ταινιών τους να αντιμετωπίσουν το οικείο, και ίσως να "δουν" πτυχές της καθημερινής τους ζωής. Η «Narcissa» σηματοδοτεί το κοινό τους σκηνοθετικό και συγγραφικό ντεμπούτο.

narcissa 607

5 ερωτήσεις για την «Narcissa»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία μας είναι μία, θα την έλεγα, «μετάφραση» του ελληνικού μύθου. Αυτό που κάνει τους μύθους τόσο όμορφους και τόσο σημαντικούς, είναι ότι μπορούν να μεταφερθούν στις μέρες μας, στη ζωή μας σήμερα. Ο ναρκισσισμός στη σημερινή ζωή είναι πάρα πολύ ορατός. Να σας πω μερικά παραδείγματα. Εχουμε φωτογραφικές στα κινητά μας. Ολοι ασχολούνται συνέχεια με το πως φαίνονται στα προφίλ τους στο Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα, αντί να ασχολούνται με την πραγματικότητα. Η ταινία μας είναι η απάντηση και η αντίδραση μας σε αυτό το πάρα πολύ κακό φαινόμενο.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Ένα «μαύρο” ξύπνημα

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να γυρίσουμε την ταινία μας στην Ελλάδα, επειδή όλοι σχεδόν που δουλέψαμε μένουμε στο εξωτερικό. Αλλά είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου να γυρίσω μία ταινία στην Ελλάδα και εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα το πραγματοποιήσω.

narcissa 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Οι νέοι σκηνοθέτες, και όχι μόνο αυτοί, αγαπούμε αυτό το Φεστιβάλ διότι ασχολείται και φιλοξενεί μικρού μήκους ταινίες. Είναι ο πλέον ενδιαφέρον κύκλος του σινεμά και πρέπει να βλέπουν αυτές τις ταινίες περισσότεροι. Οσοι ασχολούμαστε με το σινεμά μικρού μήκους δίνουμε μία μεγάλη ευκαιρία για σκέψη στο καλλιτεχνικό κοινό, που μπορεί να μην δώσει μία ταινία μεγάλου μήκους. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το Φεστιβάλ της Δράμας. Μας δίνετε την ευκαιρία να μας γνωρίσει το ευρύ κοινό στην Ελλάδα και οι ευχαριστίες μου είναι άπειρες. Αλλοι που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ μου έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία τους, αλλά και την πόλη σας που ανυπομονώ να γνωρίσω.

info:* Σενάριο, Σκηνοθεσία;* Ανδρέας Ιγνατίου, Τζος Μάντοξ | Ηθοποιοί: Φαρίνα Τσερίλα, Γκάς Ρενό, Λόλα Κέλι, Μπεν Χικς | Μουσική: Αντώνης Καλούδης | Κοστούμια: Καρλίν Τράξλερ | Μοντάζ: Τζος Μάντοξ | Production Designer: Εμιλi Γκραντ | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Τζον Μπάντο | Co- executive producers: Μιχάλης Ιγνατίου, Μέρι Τζοάνου | Παραγωγή: *Τζάρεντ Γιάκοβιτς, Ανδρεάς Ιγνατίου | *Παραγωγή: 1201Pictures

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.