Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Firefly» του Γιώργου Σουμελίδη

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Firefly» του Γιώργου Σουμελίδη

Η Ταινία

Η ταινία βασίζεται πάνω σε δύο χαρακτήρες. Παρουσιάζει δύο πρώην μέλη μιας ισχυρής ομάδας πρακτόρων οι οποίοι λόγω ορισμένων δυσμενών συνθηκών διασπάστηκαν και μετά από πολύ καιρό συναντιούνται ξανά. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον υποδύεται ο Ρώσσος ηθοποιός Αλεξάντερ (Σάσα) Τρόσιν. Τον συμπρωταγωνιστικό ρόλο τον υποδύεται η ελληνογαλλίδα ηθοποιός Στεφανή Καπετανίδη.

Ο Σκηνοθέτης

Από πολύ μικρός αφοσιώθηκε στη σύνθεση μουσικής και μπήκε επαγγελματικά στο χώρο του κινηματογράφου. Εχει συνθέσει soundtracks για πολυάριθμες μικρού μήκους, για ντοκιμαντέρ όπως «Οι Ελληνες από το Φανάρι» του Π. Αγγελόπουλου και «Spirulina the Amazing Algae» του Β. Τρεμόπουλου. Επίσης έχει συνθέσει για θεατρικές παραστάσεις όπως τα «Διάττοντα Αστέρια» στο Μέγαρο Μουσικής στο οποίο επιμελήθηκε και τα 3D video. Αυτοδίδακτος, με προσωπική μελέτη στον κινηματογράφο, τη μουσική και τις τεχνολογίες, ο Γιώργος μελετά το ιδανικό πάντρεμα της εικόνας, του ήχου και του μηνύματος.

firefly 607

Πέντε ερωτήσεις για το «Firefly»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Ο βασικότερος λόγος που έκανα την ταινία τώρα είναι διότι αγαπώ τον κινηματογράφο! Αυτός ο μαγικός κόσμος όπου ιδέες και συναισθήματα αποτυπώνονται σε ένα κάδρο μέσα από την κίνηση και τη μουσική είναι λατρευτικός για εμένα. Οπότε, τώρα, ήρθε η ώρα να μοιραστώ με τον θεατή αυτήν την αγάπη.

Ο άλλος λόγος ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Θα μπορούσα άραγε να κάνω μια ταινία ως σκηνοθέτης, παραγωγός, οπερατέρ, μοντέρ, φωτογράφος, colorist, μουσικός, ηχολήπτης με μια «μεσαία» φωτογραφική μηχανή, 3 χαλασμένους φακούς και με αυστηρό χρονικό περιθώριο γυρισμάτων 4 ημερών; Εάν «ναι», τότε πόσο υψηλότερους στόχους θα μπορούσαμε να πετύχουμε με τη βοήθεια μιας παραγωγής, σε ηπιότερες συνθήκες και με μια ομάδα από σωστούς επαγγελματίες;

Oσον αφορά την ιστορία της ταινίας, είμαι εμπνευσμένος από την κρίση που περνάμε όλοι μας. Βρέθηκα σε πολύ άσχημη κατάσταση, οικονομική αλλά και ψυχική. Το μόνο που με έκανε να προχωρήσω στους στόχους και τα όνειρά μου ήταν η συνειδητοποίηση ότι πάνω από όλα είμαστε Aνθρωποι. Eχουμε μια ψυχή και μια καρδιά που μας δίνουν το θάρρος, τη δύναμη και την τόλμη να βαδίζουμε προς την εξέλιξή μας. Προς τη ζωή! Hθελα να δείξω, μέσα από αυτήν την αλληγορική ιστορία των δύο χαρακτήρων, τη μεγάλη αντίθεση των δύο δρόμων που συνάντησα στο διάβα αυτής της δύσκολης περιόδου. Το δρόμο που όταν τον ακολουθεί κάποιος αφήνει ένα ζωντανό κοινωνικό αποτύπωμα. Eνα δρόμο όπου το συναίσθημα είναι κυρίαρχο, ο εγωισμός ανύπαρκτος και η όρεξη για τις ανθρώπινες αξίες υψηλή. Και από την άλλη ο δρόμος της παράδοσης στα πρόστυχα βίτσια μιας κοινωνίας ή ενός συστήματος που ζητά και γεννά παραγωγικά ζόμπι. Περήφανα σαν... αγάλματα.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Η ταινία θέλει να εκφράσει ένα συχνό φαινόμενο που ενώ όλο και πιο συχνά παρατηρείται, οι περισσότεροι από εμάς το αγνοούν. Την πορεία του ανθρώπου, ο οποίος μέσα από τον υπέρμετρο ζήλο και την τυφλή υπακοή εντολών παραμελεί το βασικότερο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει ως «ζωντανό». Ποιο είναι το στοιχείο αυτό;

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Βασικά αυτό που θα επιθυμούσα περισσότερο θα ήταν ο θεατής να μου περιγράψει το τι βίωσε μέσα από την ταινία αυτή. Τι συναισθήματα αναδύθηκαν. Τον άγγιξε αρνητικά, θετικά, τον άφησε ουδέτερο; Ολα τα σχόλια δεκτά.

Επίσης η ταινία έγινε εξ ολοκλήρου από εμένα. Από τη σκηνοθεσία και τη μουσική, μέχρι τον χρωματισμό, τον ήχο και τα οπτικά εφέ. Τα γυρίσματα έπρεπε να έχουν τελειώσει μέσα σε 4 μέρες και μέσα στη διάρκεια αυτή το σενάριο άλλαξε άπειρες φορές. Οπότε θα μπορούσαμε κάλλιστα να συζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ θα έπρεπε να επιχειρήσει ποτέ μια τέτοια περιπέτεια κάποιος που εκτιμά τη σωματική αλλά και την ψυχική του υγεία.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Είναι το πρώτο μου εγχείρημα να κάνω μια ταινία μικρού μήκους. Δεν είχα την τιμή, ακόμα, να συνεργαστώ με κάποια εταιρία παραγωγής οπότε και δεν γνωρίζω να σας πω για αυτό.

Είχα, όμως, την τιμή να συνεργαστώ με δύο καταπληκτικούς επαγγελματίες του είδους τους. Οι ηθοποιοί Στεφανή Καπετανίδη και Αλεξάντερ Τρόσιν. Γι' αυτούς θα μπορούσα να γράψω ένα ολόκληρο σεντόνι με Ορφικά επίθετα. Θα συνοψίσω, όμως, αναφέροντας ότι με τους σωστούς επαγγελματίες, οποιοδήποτε project μπορεί να κυλήσει πολύ όμορφα, να κάνει τις δυσκολίες να λύνονται με δημιουργικό τρόπο και όλη η διαδικασία να αποτελέσει μια όμορφη εμπειρία. Εμπειρία που μας έδεσε και επαγγελματικά σαν ομάδα αλλά και προσωπικά σαν φίλους και ανυπομονούμε να ξαναδουλέψουμε μαζί στο επόμενό μας project για το οποίο αδημονώ.

Εμαθα πως ένας σκηνοθέτης θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά πρώτον το τι θέλει, έπειτα το τι μπορεί να ζητήσει από τους συνεργάτες του και τρίτον να συντονίσει την ορχήστρα αυτή με όσο το δυνατόν αρμονικότερο τρόπο.

Μου αρέσει πολύ να αφήνω ελεύθερους τους ηθοποιούς μου να ζωγραφίζουν τα μηνύματα και τις ιδέες που μοιράζομαι μαζί τους. Οταν ξεκινάνε τα γυρίσματα νιώθω ότι είμαστε όλοι μια οντότητα. Ενα σώμα. Ολα κυλάνε με μια ροή η οποία ξεχειλίζει από δημιουργικές ιδέες και δυνατά συναισθήματα. Αυτό με γεμίζει χαρά και ευγνωμοσύνη.

Το πιο, όμως, σημαντικό μάθημα ήταν να μην παρατάω κάτι που αγαπώ πραγματικά. Οπου υπάρχει θέληση υπάρχουν και τρόποι. Και τρόποι υπάρχουν πάρα πολλοί. Αρκεί να αφήσουμε ένα πολύτιμο, αλλά και ξεχασμένο χαρακτηριστικό μας να αναλάβει τα ηνία. Την εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μας αλλά και στους ίδιους τους εαυτούς μας.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ηταν μεγάλη έκπληξη να λάβω το email από το Φεστιβάλ της Δράμας για την αποδοχή της ταινίας. Το έλαβα ως μια επιβράβευση για τον κόπο των ηθοποιών αλλά και τον δικό μου. Επίσης, ενημερώθηκα πως θα επισκεφτούν το φεστιβάλ πολλοί άνθρωποι του χώρου καθώς και θα διεξαχθούν workshops από διακεκριμένους καλλιτέχνες. Μια άψογη ευκαιρία για ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών. Νιώθω πως είναι μια Πύλη γνωριμιών και γνώσεων για όλους όσοι αγαπούν και θα ήθελαν να πορευθούν στον συναρπαστικό κόσμο του κινηματογράφου.

firefly 607

info

Σενάριο, Σκηνοθεσία: Γιώργος Σουμελίδης | Ηθοποιοί: Αλεξάντερ Τρόσιν, Στεφανή Καπετανίδη

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ και την αφίσα του «Firefly». Δείτε ακόμα την παλαιότερη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Σουμελίδη, «Red Star».

Firefly - 2015 [ trailer ] from Georgios Soumelidis - elfspell on Vimeo.

The trailer of the short movie
FIREFLY

a film by Georgios Soumelidis
with Alexander Troshin & Stéphanie Capetanides

firefly poster

Red Star from Georgios Soumelidis - elfspell on Vimeo.

A short action film with the lovely, award wining actress-model, Stephanie Capetanides.

The shootings took 3 days on a Greek island.

It was a challenging attempt to capture the right light at the right time.
Because of the Sun's positions I could shoot only from 18:00 to 18:30.
(The fact that I was shooting all alone made it even more challenging)

I also experimented on using mostly electronic or "uncommon" sounds to give the "alien vibe" to the scene.

Hope you enjoyed!

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.