Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «ΑΛ» του Αλέξη Κουάντα

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «ΑΛ» του  Αλέξη Κουάντα

Η ταινία

Η ταινία περιγράφει την περίεργη σχέση ανάμεσα σε ένα θύμα και ένα θύτη. Ένας κλέφτης που προσπαθεί να «βουτήξει» την τσάντα ενός περαστικού έρχεται αντιμέτωπος με κάτι μεγαλύτερο από τις συνέπειες μιας απλής κλοπής, την ίδια του την αλλαγή.

Ο σκηνοθέτης

Ο Αλέξης Κουάντας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε στο Τμήμα Κινηματογράφου στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ και στο BA Film & Media του Metropolitan college. Η πρώτη του δουλειά (Πτυχιακή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ) ήταν η ταινία “A day with my Father”. Εχει δουλέψει σε διάφορες παραγωγές ταινιών μικρού μήκους και ασχολείται και επαγγελματικά με το μοντάζ.

αλ αλέξης κουάντας 607

5 ερωτήσεις για τον «ΑΛ»

Γιατί κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Η ταινία ως βασικό θέμα της έχει την αλλαγή. Η αλλαγή είναι ένα θέμα που ήθελα πάντα να μιλήσω για αυτό. Κρύβει μέσα της ένα μυστήριο, δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει και δεν ξέρεις αν είναι καλή ή κακή. Καθώς έπρεπε να κάνω μια πτυχιακή ταινία για την σχολή μου επέλεξα αυτό το θέμα και μετά από διάφορες αλλαγές του σεναρίου φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μ’ αρέσει να μιλάω πολύ ξεκάθαρα και να δίνω μασημένη τροφή. Η ταινία όσο και αν δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά μιλάει και για όσα ζούμε αυτά τα τελευταία χρόνια, γιαυτό και θέλησα να γυριστεί τώρα, άλλα πάντα χωρίς την ταμπέλα του «Είμαι επίκαιρος, προσέξτε με». Ολα με μέτρο.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το «ΑΛ» είναι μια κοινωνική, δραματική ταινία. Καθρέφτης της κοινωνίας μας. Τίποτα παραπάνω άλλα και τίποτα λιγότερο. Αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Την γεύση της αλλαγής. Έτσι πιστεύω.

αλ αλέξης κουάντας 607

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Τα πάντα. Κάθε απορία, κάθε παράπονο κάθε καλή και κακή κριτική. Μαθαίνουμε και αλλάζουμε με βάση τον κόσμο. Ο κόσμος έχει πάντα την πρώτη και την τελευταία κουβέντα. Σε αυτόν απευθυνόμαστε και αυτός μας ανατροφοδοτεί.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Δύσκολο. Όσο εύκολο είναι να εμπνευστείς από την Ελλάδα τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πράξη. Δεν υπάρχουν οι υποδομές και όλοι πια βασίζονται στην ταμπέλα της κρίσης. Είμαι πολύ τυχερός που είχα ένα πολύ αποτελεσματικό συνεργείο και η δουλειά έγινε τόσο καλά όσο έπρεπε και είχα φανταστεί. Έιμαστε από έναν τόπο πλούσιο στην καλλιτεχνική παραγωγή, και όχι μόνο στο χώρο του κινηματογράφου, άλλα δεν κάνουμε τίποτα για αυτό. Καμία βοήθεια για τους μικρομηκάδες, και χωρίς καμιά λογική , εφ’ όσον πρόκειται για τους σκηνοθέτες που θα κάνουν μεγάλου μήκους ταινίες στο μελλον. Και το κακό είναι οτι πολύς κόσμος τα παρατάει γιατί δεν έχει επιλογές. Ας σταματήσει η «κλικοκρατία».

αλ αλέξης κουάντας 607

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Το Φεστιβάλ Δράμας για εμένα είναι μια ανακούφιση. Ένας τρόπος να πιστέψω ότι κάτι κάνω καλά. Τουλάχιστον για κάποιους. Για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο ίσως να μην είναι και τίποτα. Ένα ακόμα φεστιβάλ για να λέμε και εμείς ότι έχουμε κάτι στην Ελλάδα. Ολα αυτά, βεβαίως, για όσο ακόμα τα φεστιβάλ και οι βραβεύσεις μένουν αποκομμένα από τη συνέχεια της πορείας των νέων δημιουργών.

Περισσότερα για το «ΑΛ» στην επίσημη σελίδα του στο facebook.

αλ αλέξης κουάντας 607

info

Σκηνοθεσία: Αλέξης Κουάντας | Ηθοποιοί:Δρόσος Σκώτης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης. Ευτυχία Γιακουμή, Ιωάννα Σιμάτη, Άρτεμης Δούρου, Αλέξανδρος Βίτσας. |Δ.Φωτογραφίας: Αντώνης Κουνέλλας | Βοηθοί κάμερας : Αλέξης Σταυρόπουλος, Γιώργος Μάργαρης | Ηλεκτρολόγος: Κώστας Παναγόπουλος | Βοηθός Σκηνοθεσίας: Πολύμνια Παπαδοπούλου Σαρδέλη | Ήχος:Γιώργος Λιάπης | Make up: Κατερίνα Αναστοπούλου | Σκηνογραφία/Ενδυματολογία:Ελένη Καριόρη | Βοηθοί Παραγωγής: Δημήτρης Αμπατζής, Στέβη Παναγιωτάκη | Μοντάζ: Αθανάσιος Μυλωνόπουλος, Γιώργος Αλεξίου

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «ΑΛ»:

αλ αλέξης κουάντας 607 ποστερ

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.

Δείτε την προηγούμενη μικρού μήκους του Αλέξη Κουάντα «A Day with my Father»