Ενημέρωση

Ο Δημήτρης Κολλάτος θυμάται τις μέρες που ο «Θάνατος του Αλέξανδρου» προκαλούσε

στα 10

Αναμνήσεις από μια εποχή με αφορμή την προβολή του «Θάνατου του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου ανήμερα Χριστούγεννα στις 19.00 στο ΑΣΤΟΡ στο πλαίσιο των προβολή της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά.

Flix Team
Ο Δημήτρης Κολλάτος θυμάται τις μέρες που ο «Θάνατος του Αλέξανδρου» προκαλούσε

H Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά επιστρέφει για τη σεζόν 2017-2018 και συνεχίζει τις πρώτες «γιορτινές» προβολές της υπό το γενικό τίτλο «Α´ και Β᾽ εξώστης» τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα Χριστούγεννα. H πρώτη ταινία του προγράμματος, είναι ο «Θάνατος του Αλέξανδρου», το προκλητικό για την εποχή του ντεμπούτο του Δημήτρη Κολλάτου.

Ο ίδιος θυμάται παρακάτω τις μέρες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τη λογοκρισία, τους επαίνους του Μάνου Χατζιδάκι, την απόλυτη ελευθερία του να κάνεις σινεμά χωρίς καμία υποχώρηση...

Ο «Θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλάτου προβάλλεται τη Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 19.00 στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά». Την ταινία προλογίζουν οι σκηνοθέτες Αρασέλη Λαιμού και Γιώργος Φουρτούνης.

Θάνατος του Αλέξανδρου

Θάνατος του Αλέξανδρου

Σήμερα βλέποντας ξανά τον «Θάνατο του Αλέξανδρου» εντυπωσιάζομαι περισσότερο από την βραδιά που το είχα δει για πρώτη φόρα με κόσμο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρω σήμερα αν θα τολμούσα να κάνω μια τόσο απόλυτα καλλιτεχνική ταινία. Καμία υποχώρηση, ούτε στο θέμα ούτε στην γραφή. Το σκάνδαλο που είναι ο θάνατος ενός νέου παιδιού με είχε συγκλονίσει. Μπόρεσα πιστεύω να γυρίσω μια σύγχρονη τραγωδία και πιστεύω ότι είχε δίκιο ο Μάνος ο Χατζηδάκης που είχε πει στους δημοσιογράφους ότι: «ο Κολλάτος είναι ο πρώτος δραματουργός του Ελληνικού κινηματογράφου».

Κολλάτος Ο Δημήτρης Κολλάτος στα γυρίσματα του «Θάνατου του Αλέξανδρου»

Οι κριτικές ήταν υπέροχες η ταινία όταν παίχτηκε στο ΑΣΤΟΡ πέρασε το ρεκόρ του κινηματογράφου στα εισιτήρια, όμως γρήγορα απαγορεύτηκε. Ήταν η δεύτερη απαγόρευση μετά της «Ελιές». Το Ελληνικό κράτος όταν του χαλάς τον ύπνο πολύ θυμώνει. Είχε γράψει ο Zean Vilar ότι: ‘η ταινία του θυμίζει στίχους του Πίνδαρου και τέλειωνε το γράμμα του, η Ελλάδα πρέπει να σας βοηθήσει και όχι να σας απαγορεύσει. Είναι τυχερή και είστε μόνο 27 ετών’. Από τον «Θάνατο του Αλέξανδρου» και μετά η ζωή μου έγινε δύσκολη στην Ελλάδα και οι πόρτες του Ελληνικού κέντρου κινηματογράφου έκλεισαν ερμητικά, το ίδιο και τα γραφεία τον παραγωγών του ελληνικού κινηματογράφου. Από τότε ακόμα κλειστά είναι…

Δημήτρης Κολλάτος

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου 607

Θάνατος του Αλέξανδρου

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου του Δημήτρη Κολλάτου (1966, 78´) - Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 19.00

Ο Αλέξανδρος στα εικοσιέξι του μόλις χρόνια πεθαίνει από λευχαιμία. Στο νοσοκομείο, στο πλευρό του στέκονται η μητέρα του, η γυναίκα του και οι φίλοι του. Προσπαθώντας να αντιδράσει στη ζοφερή ιδέα του επερχόμενου θανάτου, ζητά από τη γυναίκα του να κάνουν έρωτα. Οι μνήμες του τον επιστρέφουν στην πρώιμη εφηβεία και στην πρώτη του ερωτική επαφή σε έναν οίκο ανοχής.

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου του Δημήτρη Κολλάτου | Παραγωγή: Δημήτρης Κολλάτος, Λία Καριώτου | Σενάριο: Δημήτρης Κολλάτος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αριστείδης Καρύδης Fuchs | Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος | Παίζουν οι: Δημήτρης Κολλάτος, Arlette Bauman, Ντόρα Βολανάκη, Χαρά Αγγελούση κ.α. | Βραβεία-Διακρίσεις: Βραβεία Σκηνοθεσίας, Μουσικής και Σεναρίου από τους κριτικούς στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.

Θάνατος του Αλέξανδρου

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.