Buzz

Η... ερωτική επιστροφή της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά

στα 10

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και ανήμερα Χριστούγεννα, οι πρώτες προβολές της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά για τη σεζόν 2017-2018 ερωτεύονται το ελληνικό σινεμά που (δεν) ξεχάσαμε.

Flix Team
Η... ερωτική επιστροφή της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν για τις προβολές που οργανώνει η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) και που στην περσινή τους πρεμιέρα υπήρξαν από τα πιο ενθουσιώδη κινηματογραφικά events της Αθήνας, έχει φέτος τον υπότιτλο «Α´ και Β᾽ εξώστης» και, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές του έρχεται να συνδυάσει το «κλασσικό» με το «μεταμοντέρνο», το «περιθωριακό» με το «ποπ», το «ιερό» με το «βέβηλο».

Η πρεμιέρα της Χαμένης Λεωφόρου του Ελληνικού Σινεμά θα γίνει στον κινηματογράφο Αστορ την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου μετά τα μεσάνυχτα με τις «Μικρές Αφροδίτες» του Νίκου Κούνδουρου, ενώ ανήμερα τα Χριστούγεννα θα ακολουθήσουν Ο Θάνατος του Αλέξανδρου του Δημήτρη Κολλάτου, η Ανοιχτή Επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, και το Μέχρι το Πλοίο του Αλέξη Δαμιανού. Την πρώτη θα συστήσει στο κοινό ο Χρήστος Μασσαλάς ενώ τις τρεις επόμενες οι Αρασέλη Λεμού και Γιώργος Φουρτούνης - όλοι συντονισμένοι σε ένα γιορτινό εκ των πραγμάτων αλλά και ερωτικό εκ των θεματικών των ταινιών που θα προβληθούν κλίμα.

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.

Μικρές Αφροδίτες 607

Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου (1963, 88´) - Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 00.30

Στα ελληνιστικά χρόνια, γύρω στο 200 π.Χ., μια ομάδα βοσκών κατεβαίνει από το βουνό στα πεδινά, αναζητώντας καινούριες βοσκές για το κοπάδι της. Οι βοσκοί χάνουν τον προσανατολισμό τους και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ψαροχώρι, κοντά σε μια ομάδα γυναικών, των οποίων οι ψαράδες σύντροφοι λείπουν. Δυο μικρά παιδιά, ο δεκάχρονος Σκύμνος και η δωδεκάχρονη Χλόη μυούνται στα μυστικά του έρωτα παρακολουθώντας το ερωτικό σμίξιμο ενός βοσκού με μια γυναίκα. Ανάμεσά τους ξεκινάει ένα παιχνίδι πρωτόλειων ερωτικών εντάσεων. Οταν ένας βοσκός απαγάγει και προσπαθεί να βιάσει τη Χλόη, ο Σκύμνος συντετριμμένος θα δώσει τη δική του τραγική λύση στην ιστορία.

Μικρές Αφροδίτες | Παραγωγή: ΜΙΝΩΣ ΦΙΛΜ, ΑΝΖΕΡΒΟΣ | Σενάριο: Κώστας Σφήκας, Βασίλης Βασιλικός (βασισμένο στα έργα «Δάφνις και Χλόη» του Λόγγου και «Ειδύλλια» του Θεόκριτου | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Giovanni Varriano | Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος | Παίζουν οι: Τάκης Εμμανουήλ, Ελένη Προκοπίου, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Κλεοπάτρα Ρώτα κ.α. | Βραβεία - Διακρίσεις: Αργυρή Αρκτος και Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Fipresci στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 1963, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Μουσικής, Κριτικών Σκηνοθεσίας, Κριτικών Σεναρίου και Τιμητική Διάκριση Ερμηνείας (Βαγγέλης Ιωαννίδης) στην 4η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου – Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1963. | Η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει πάρτι έναρξης με DJ set από τους Felizol vs The Boy vs Νίκος Πάστρας.

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου 607

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου του Δημήτρη Κολλάτου (1966, 78´) - Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 19.00

Ο Αλέξανδρος στα εικοσιέξι του μόλις χρόνια πεθαίνει από λευχαιμία. Στο νοσοκομείο, στο πλευρό του στέκονται η μητέρα του, η γυναίκα του και οι φίλοι του. Προσπαθώντας να αντιδράσει στη ζοφερή ιδέα του επερχόμενου θανάτου, ζητά από τη γυναίκα του να κάνουν έρωτα. Οι μνήμες του τον επιστρέφουν στην πρώιμη εφηβεία και στην πρώτη του ερωτική επαφή σε έναν οίκο ανοχής.

Ο Θάνατος του Αλέξανδρου του Δημήτρη Κολλάτου | Παραγωγή: Δημήτρης Κολλάτος, Λία Καριώτου | Σενάριο: Δημήτρης Κολλάτος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αριστείδης Καρύδης Fuchs | Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος | Παίζουν οι: Δημήτρης Κολλάτος, Arlette Bauman, Ντόρα Βολανάκη, Χαρά Αγγελούση κ.α. | Βραβεία-Διακρίσεις: Βραβεία Σκηνοθεσίας, Μουσικής και Σεναρίου από τους κριτικούς στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966.

Ανοιχτή Επιστολή 607

Ανοιχτή Επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1968, 81') - Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 20.45

Ο Δημήτρης περιφέρεται σαν ήρωας του Τρυφώ στην Αθήνα του εξήντα. Μνήμες από την κατοχή, επισκέψεις σε νυχτερινά μπαρ, σεξ με γυναίκες βγαλμένες από τα swinging 60s και η συντηρητική οικογένειά του συνθέτουν το πορτραίτο ενός άντρα που μετεωρίζεται, όπως ακριβώς και η εποχή του (λίγο πριν τη δικτατορία) ανάμεσα σε έναν κούφιο εκμοντερνισμό και το μικροαστικό βόλεμα. «Κομμένο» από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 69 ένα από τα σημαντικότερα ντεμπούτα του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Ανοιχτή Επιστολή του Γιώργου Σταμπουλόπουλου | Παραγωγή: Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Studio A | Σενάριο: Γιώργος Σταμπουλόπουλος | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Walter Lassally | Παίζουν οι: Νικηφόρος Νανέρης, Ελένη Θεοφίλου, Μπέττυ Αρβανίτη, Δήμητρα Ζέζα, Μπέττυ Βαλάση κ.α. | Βραβεία-Διακρίσεις: Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Fipresci στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο 1968. | Η ταινία θα προβληθεί με γαλλικούς υπότιτλους.

Μέχρι το Πλοίο 607

Μέχρι το Πλοίο του Αλέξη Δαμιανού (1966, 93᾽) - Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου στις 22.30

Ενας τραχύς βουνίσιος εγκαταλείπει το χωριό του και κατεβαίνει στην πόλη και το λιμάνι απ’ όπου θα μπαρκάρει για την Αυστραλία. Στην πορεία αυτή αρχικά θα δουλέψει κοντά σε έναν γνωστό του σιδερά, αλλά η ερωτική έλξη προς την κοπέλα του θα τον κάνει να τραπεί σε φυγή. Στη συνέχεια θα συναντήσει ένα αγριοκόριτσο που συμβολίζει όλη τη σαγήνη της άγριας φύσης, και η μοίρα του οποίου είναι να καταλήξει σε οίκο ανοχής. Τέλος στο λιμάνι του Πειραιά, θα φιλοξενηθεί στο φτωχόσπιτο ενός ζευγαριού που χωρίζει, θα γνωρίσει την αποκαμωμένη από τη φτώχεια κι εγκατάλειψη γυναίκα και μαζί της θα πάρει το πλοίο του εκπατρισμού.

Μέχρι το Πλοίο του Αλέξη Δαμιανού | Παραγωγή: Πορεία | Διασκευή Σεναρίου: Αλέξης Δαμιανός (βασισμένο στα έργα «Νανότα» του Γρηγορίου Ξενόπουλου και «Το Δαχτυλίδι» του Σπήλιου Παπαγιάννη) | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Πανουσόπουλος, Γιάννης Βελλόπουλος, Χρήστος Μάγκος | Παίζουν οι: Αλέξης Δαμιανός, Χρήστος Τσάγκας, Ελένη Μπουρμπουχάκη, Βένια Παλλήρη κ.α. | Βραβεία-Διακρίσεις: Τιμητική Διάκριση στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1966, Βραβείο Σκηνοθεσίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου Υβέρ 1967, Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο 1967. | Η ταινία θα προβληθεί με γαλλικούς υπότιτλους.

Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά είναι μια πρωτοβουλία της Ενωσης Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ). Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη σελίδα του αφιερώματος στο Facebook.