Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσα Μπάστα

στα 10

Εν αναμονή του 37ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2014: «Εβίβα» των Δημήτρη Νάκου και Αμέρισσα Μπάστα

Η ΤΑΙΝΙΑ

Ο Βασίλης και ο Αρης ταξιδεύουν προς το χωριό του τρίτου φίλου τους με σκοπό να παρευρεθούν στην κηδεία του. Μια σειρά από απρόσμενες καταστάσεις καθυστερούν τους φίλους από την έγκαιρη άφιξη στον προορισμό τους και τούς οδηγούν τελικά σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους και των αξιών της φιλίας και της ζωής.

ΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Ο Δημήτρης Νάκος είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στον τομέα Φιλοσοφία του Κινηματογράφου. Έχει σπουδάσει, επίσης, «Πολιτιστική Διαχείριση» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Ιστορία, Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ενώ επίσης έχει αναλάβει την παραγωγή πολλών ταινιών μικρού μήκους.

Φιλμογραφία: Γης Μαδιάμ, 17’, 2013/ Οι παλιάτσοι, 6’/ 2012, Βίον Ανθόσπαρτον, 4’, 2011/ Τα μωρά τα φέρνει ένα πουλί, 3’, 2011/ Felix Culpa, 11΄, 2011/ Κάπου στον Χάρτη, 5’, 2010/ Ο Γιος, 6’, 2010/ Φωτεινή και Αλεξάνδρα, 17΄, 2009/ Μαζί, 14’, 2008

Η Αμέρισσα Μπάστα έχει σπουδάσει «Πολιτιστική Διαχείριση» και Επικοινωνία Μέσα και Πολιτισμό στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στις δημόσιες σχέσεις στις εκδόσεις Ψυχογιός.

Φιλμογραφία: Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη, 11’, 2013/ Η Στέλλα κι Εγώ, 5’, 2012/ Μονάδα, 13’, 2010

eviva 1

ΠΕΝΤΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΒΙΒΑ»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Θέλαμε να συνσκηνοθετήσουμε μια ταινία. Ετσι κι αλλιώς, ο ένας εμπλέκεται στις ταινίες του άλλου, οπότε ο κώδικας επικοινωνίας είναι δεδομένος. Επιλέξαμε το «Εβίβα», γιατί είναι μια ιστορία που συνδυάζει διάφορα είδη και που πιστεύαμε ότι θα περάσουμε κι εμείς ωραία δημιουργώντας την και οι θεατές όταν τη δουν. Επίσης, το «Εβίβα» είναι μια ταινία υψηλών παραγωγικών απαιτήσεων, που χρειαζόταν ένα βασικό έστω κεφάλαιο για να πραγματοποιηθεί, το οποίο καταφέραμε από ίδιους πόρους να διαθέσουμε ο παραγωγός μας και εμείς.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ' έναν υποψήφιο θεατή;

Το «Εβίβα» είναι ένα road movie με κωμικά και κοινωνικά στοιχεία. Οι ήρωες ξεκινούν για το χωριό του τρίτου φίλου τους, στο οποίο δεν έχουν ξαναπάει. Ξεκινούν για το ταξίδι αυτό, αλλά στο τέλος της ταινίας θα έχουν πια κάνει κι ένα άλλο ταξίδι στις αναμνήσεις τους - εσωτερικό, υπαρξιακό.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Η αλληλεπίδραση δημιουργού-θεατή είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά και ζητούμενο. Θα είναι χαρά μας αν αισθανθεί ή σκεφτεί κάτι κάποιος όταν δει το «Εβίβα» και να θελήσει να το μοιραστεί μαζί μας.

eviva 2

Πως είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία έχουμε κάνει σινεμά. Αρα δεν ξέρουμε πόσο πιο εύκολο ή δύσκολο είναι να κάνει κάποιος σινεμά εκτός. Το «Εβίβα» ήταν μια δύσκολη παραγωγή, χωρίς χρηματοδότηση, και μάλιστα με γυρίσματα εκτός έδρας. Οπότε έχουμε ήδη διδαχθεί πάρα πολλά από αυτό. Αυτό όμως που σίγουρα κρατάμε είναι ότι δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανιδιοτελή αρωγή ορισμένων ανθρώπων.

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Συμμετέχουμε στο φεστιβάλ τα τελευταία πέντε χρόνια και πάντοτε χαιρόμαστε να ανεβαίνουμε. Η Δράμα, εκτός όλων των άλλων, είναι τόπος συνάντησης των συναδέλφων, ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και φυσικά θέαση πολλών ταινιών. Και όπως και να το κάνουμε είναι ο χώρος στον οποίο κάνουν τα πρώτα τους βήματα και συστήνονται στο κοινό οι περισσότεροι κινηματογραφιστές.

info

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κοτανίδης, Αλκης Παναγιωτίδης, Δημήτρης Πιατάς, Ζωή Νικοπούλου, Λευτέρης Μαργωμένος, Χριστίνα ΘωμαΐδουΣκηνοθεσία: Δημήτρης Νάκος-Αμέρισσα Μπάστα/ Σενάριο: Δημήτρης Νάκος/ Παραγωγός: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, Συμπαραγωγοί: Δημήτρης Νάκος, Αμέρισσα Μπάστα, Αγγελος Αργυρούλης/ Δ/νση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου/ Μοντάζ: Νίκος Μύρτου/ Σκηνικά: Νεφέλη Λιβιεράτου/ Κοστούμια: Ομάδα Boudoir/ Μουσική: Γιώργος Ραμαντάνης/ Ηχος: Ορέστης Καμπερίδης/ Βοηθός Σκηνοθέτης: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος/ Σχεδιασμός Ηχου: Γιώργος Ραμαντάνης, Νικόλας Κουτσοθανάσης/ Εργαστήρια Ηχου: Dna lab/ Εργαστήρια Εικόνας: Sklavis Film Lab. Co./ Παραγωγή: t-short, start now, Stefilm

Δείτε εδώ το τρέιλερ του «Εβίβα»:

.

Δείτε ολόκληρες, παλιότερες μικρού μήκους των δημιουργών:

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.