Φεστιβάλ / Βραβεία

Τορόντο 2013: Δέκα ελληνικές ταινίες για το άγνωστο πρόσωπο της Ελλάδας ταξιδεύουν στον Καναδά

στα 10

H Αθήνα θα είναι η τιμώμενη πόλη στο πρόγραμμα «City to City» του φετινού Φεστιβάλ του Τορόντο με ένα πρόγραμμα δέκα ταινιών που θα αναδείξουν το πρόσωπο της πιο επεισοδιακής πόλης αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Flix Team
Τορόντο 2013: Δέκα ελληνικές ταινίες για το άγνωστο πρόσωπο της Ελλάδας ταξιδεύουν στον Καναδά
Wasted Youth

Τον Μάιο του 2013, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, Κάμερον Μπέιλι, είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου πως η φετινή πόλη που θα πρωταγωνιστήσει στο πρόγραμμα «City to City» του Φεστιβάλ θα είναι η Αθήνα.

«Το πρόγραμμα City to City αναζητά κινηματογραφικά hot spots σε ολόκληρο τον κόσμο. Θέλουμε να συστήσουμε το κοινό μας σε νέες γενιές κινηματογραφιστών που δεν φοβούνται να ξαναγράψουν τους κανόνες. Οταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε σχετικά με τις αιφνιδιαστικά πρωτότυπες ταινίες που πρόσφατα αναδύθηκαν από αυτήν την αρχαία και σύγχρονη πόλη, η τέλεια επιλογή για μας φέτος ήταν η Αθήνα», είχε δηλώσει τότε ο Μπέιλι για την επιλογή του Φεστιβάλ.

«Η συνεπής παρουσία των ελληνικών ταινιών στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει το διεθνές ενδιαφέρον σ’ έναν νέο ελληνικό κινηματογράφο που εξελίσσεται με πολύ καλές προοπτικές, κερδίζοντας την προσοχή του κοινού και αποσπώντας θετικές κριτικές, καθώς και σημαντικά βραβεία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής διεθνούς προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ του Τορόντο, ο οποίος επέλεξε τις ταινίες από κοινού με τον Κάμερον Μπέιλι.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο πρόγραμμα «City to City» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο βρίσκουμε ταινίες πρόσφατης ελληνικής παραγωγής με διεθνή καριέρα και διακρίσεις, αλλά και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες.

Αναλυτικά η λίστα των ταινίων:

  • September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου / Aρτι αφιχθές από τη συμμετοχή του στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

  • Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ / Eπίσημο άνοιγμα του 40ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ το 2011.

  • J.A.C.E. του Μενέλαου Καραμαγγιώλη / Eπίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο.

  • Wild Duck του Γιάννη Σακαρίδη / Παγκόσμια πρεμιέρα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη.

  • Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά / Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Αλέξανδρου Αβρανά φτάνει στο Τορόντο αμέσως μετά την πρώτη της παγκόσμια προβολή στο 70ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου και συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα.

  • H Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά της Ελίνας Ψύκου / Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της σκηνοθέτιδος φτάνει στο Τορόντο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον Φεβρουάριο που μας πέρασε και την επιλογή της ως μια από τις ταινίες του τμήματος «10 Directors to Watch» του περιοδικού Variety στο φετινό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

  • Στο Λύκο των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αράν Χιουζ. Το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ - πρώτη ταινία μεγάλου μήκους - των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αράν Χιουζ που έκανε την πρεμιέρα του στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

  • Να Κάθεσαι και να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά / Παγκόσμια πρεμιέρα για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Σερβετά που θα ανοίξει και επίσημα το πρόγραμμα «City to City».

  • Αδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου / Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Φίλιππου Τσίτου, παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν (βραβεία Ανδρικού Ρόλου και Σκηνοθεσίας) και παρουσία σε πολλά ακόμη διεθνή φεστιβάλ.

  • H Κόρη του Θάνου Αναστόπουλου / Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Θάνου Αναστόπουλου που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Περισσότερο Φεστιβάλ του Τορόντο: