Φεστιβάλ / Βραβεία

To Flix στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας!

στα 10

Από τις 29 Αυγούστου έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, η κινηματογραφική καρδιά του πλανήτη θα χτυπάει στη Βενετία, όπου για 69η χρονιά το αρχαιότερο φεστιβάλ στον κόσμο αναλαμβάνει δράση. Το Flix.gr βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών.

To Flix στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας!

Παρακολουθήστε εδώ όλες τις καθημερινές ανταποκρίσεις του Flix.gr από το Φεστιβάλ Βενετίας 2012

To 69o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ξεκινάει φέτος δίνοντας εξετάσεις. Οχι μόνο γιατί θα διεξαχθεί με την Ιταλία (και την Ευρώπη) σε βαθιά κρίση, αλλά και γιατί ο νέος καλλιτεχνικός του διεθυντής, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα μοιάζει να θέλει να αφήσει εξίσου βαθιά το στίγμα του στο αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Από τη μία λοιπόν, όλο το Φεστιβάλ θα κινείται στους ρυθμούς μιας Ευρώπης που παραπαίει, με την ιταλική κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει πως ενισχυμένα αστυνομικά κλιμάκια θα βρίσκονται παντού στη Βενετία, ελέγχοντας καταστηματάρχες, ξενοδόχους και λοιπούς «φεστιβαλιστές» για φοροδιαφυγή.

Και από την άλλη, με το πιο σεμνό και μικρότερο σε αριθμό ταινιών πρόγραμμα της εδώ και χρόνια, η Μόστρα θα αποδείξει αν αντέχει στο φεστιβαλικό στερέωμα χωρίς πολλά λαμπερά κόκκινα χαλιά, αλλά με καλό σινεμά από όλον τον κόσμο, μια σαφή στροφή προς το «καλλιτεχνικό» σινεμά (τουλαχιστον περισσότερο από άλλες χρονιές) και με τα εγκαίνια του τμήματος της Αγοράς που ποτέ δεν είχε.

master Ο Χοακίν Φίνιξ στο «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον που διεκδικεί φέτος το Χρυσό Λέοντα

Το ενδιαφέρον φυσικά συγκεντρώνεται, όπως είναι φυσικό, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ που εκφράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του τη νέα φιλοσοφία της Μόστρας.

18 μόλις ταινίες θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στη Βενετία, με τα φώτα να βρίσκονται ήδη στραμμένα στους Αμερικάνους (το «The Master» του Πολ Τόμας Αντερσον, το «To the Wonder» του Τέρενς Μάλικ και το «The Passion» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, άντε και στο «The Spring Breakers» του Χάρμονι Κορίν), αλλά και στις ταινίες που θα καταλήξουν να είναι οι πραγματικές «ανακαλύψεις» του Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, πέρα από τα γνωστά ονόματα και τα συμβατικά γεμίσματα του προγράμματος.

Πρωταγωνιστές, εκτός από τις ταινίες και τα μέλη της φετινής κριτικής επιτροπής που θα επιλέξουν το φετινό Χρυσό Λέοντα, αλλά και θα δώσουν και τα υπόλοιπα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ με Πρόεδρο τον Μάικλ Μαν και μέλη τον Ματέο Γκαρόνε, τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, τη Λετίσια Κάστα, τον Κινέζο παραγωγό και σκηνοθέτη Χο-Σαν Τσαν, την Ελβετίδα σκηνοθέτη Ούρσουλα Μέγιερ, τον Ισραηλινό σκηνοθέτη Αρι Φόλμαν, τη Σαμάνθα Μόρτον και τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο.

Διαβάστε εδώ συνολικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις 18 ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για τον Χρυσό Λέοντα.

general

Συνολικά στη Βενετία φέτος θα προβληθούν 18 ταινίες στο Διαγωνιστικό Τμήμα, 15 ταινίες μυθοπλασίας και 9 ντοκιμαντέρ στο Εκτός Διαγωνιστικού Τμήμα, 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 15 μικρού στο Τμήμα «Orizzonti» και 38 ταινίες σε αποκατεστημένες κόπιες στις δύο ρετροσπεκτίβες («Retrospective "80!"» με σπάνιες επιλογές από τα 80 χρόνια του Φεστιβάλ και «Retrospective "Venezia Classici"», με αποκατεστημένες κόπιες κλασικών ταινιών που έχουν προβληθεί στα Φεστιβάλ Βενετίας).

Οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι ταινίες είναι 41, με τις περισσότερες φυσικά να προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ανάμεσα τους και η Ελλάδα με την ταινία μικρού μήκους «Τίτλοι Τέλους» του Γιώργου Ζώη να διαγωνίζεται στο Τμήμα «Orizzonti», δύο χρόνια μετά το «Casus Belli» που συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τιμώμενα πρόσωπα του φετινού Φεστιβάλ θα είναι ο Μάικλ Τσιμίνο (ο οποίος θα παρευρεθεί και στην επετειακή προβολή του «Heaven's Gate» σε αποκατεστημένη κόπια) και ο Σπάικ Λι που θα τιμηθεί για 25 χρόνια καριέρας και θα παρουσιάσει στη Βενετίας το «Bad 25», το ντοκιμαντέρ του για τον Μάικλ Τζάκσον. Το Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του του θα παραλάβει ο θρυλικός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Φραντσέσκο Ρόσι.

To Flix θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ της Βενετίας μεταφέροντας σας πολλές φορές μέσα στην κάθε μέρα όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες στο ειδικό τμήμα του site, ενώ θα συνομιλήσει με τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ και θα αναζητήσει τις εκπλήξεις ανάμεσα στα προγράμματα του.

To 69o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί από τις 29 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.